Funderingsmetselwerk

Nu moeten 2 lagen betonblokken (30 cm in totaal) op de fundering gemetst worden, tot op een hoogte van 31 cm onder de nul-pas (hoogte vloer).  Daarboven komt nog een smalle betonblok als buitenkant voor de vloerplaat.  De betonblokken voor de buitenmuren zijn 35 cm breed en worden in de breedte tegen elkaar gemetst zodat een brede steunmuur van 35 cm ontstaat.  De buitenkant van die steunmuur komt even ver als de buitenkant van de gevelsteen.

Eerst goed uitmeten en koordje spannen waar de eerste laag stenen moet komen.
Eerst goed uitmeten en koordje spannen waar de eerste laag stenen moet komen.
Eerst de koord spannen op de planken waar de bouwlijn uitgezet staat, en waar de buitenkant van de gevelsteen zal komen (bovenste rode pijl), vervolgens een plank loodrecht tegen die koord beneden vastmaken aan een dwarsplank.
Eerst de koord spannen op de planken waar de bouwlijn uitgezet staat, en waar de buitenkant van de gevelsteen zal komen (bovenste rode pijl), vervolgens een plank loodrecht tegen die koord beneden vastmaken aan een dwarsplank die tegen planken gevezen is die in de grond geklopt zijn.  Dan markeringen op de plank maken t.o.v de bovenste koord om te weten hoe hoog de bovenkant van de stenen moet komen.  Dan een koord goed opspannen naar de overkant op de onderste markering en beginnen metsen.
De eerste steen... Allez, funderingssteen, telt eigenlijk niet mee. De eerste steen leggen is voor het bovengronds metselwerk.
De eerste steen… Allez, funderingssteen, telt eigenlijk niet mee. De eerste steen leggen is voor het bovengronds metselwerk.
2 namiddagen verder, en de eerste 2 rijen liggen er. Het gaat niet snel vooruit omdat ze in de breedte tegen elkaar gemetst worden.
2 namiddagen verder, en de eerste 2 rijen liggen er. Het gaat niet snel vooruit omdat ze in de breedte tegen elkaar gemetst worden.

De komende dagen/weken zal ik hier nog foto’s bijplaatsen naarmate het werk vordert.  Momenteel nogal last van de rechter pols.  Ik laat in het midden of dit van het metselen of van het masturb…. is.

Ondertussen zijn we weer wat verder.  De laatste twee dagen heb ik met mijn linkerhand gemetst, eventjes aanpassen in het begin, maar het gaat ondertussen al goed.  De pijn in mijn rechter pols is ondertussen verdwenen.

Ondertussen zijn de twee lange muren gemetst, en één dwarsmuur. Morgen hopelijk de andere dwarsmuur en dan kan ik aan de binnenmuren beginnen.
Ondertussen zijn de twee lange muren gemetst, en één dwarsmuur. Morgen hopelijk de andere dwarsmuur en dan kan ik aan de binnenmuren beginnen.

We zijn weer een weekje verder, geen last meer van de polsen, tijdens de week heb ik niet kunnen verder werken door andere prioriteiten, dit weekend goed doorgewerkt en het metselen is zo goed als gedaan.  Nu eerst opvullen met zand en om de 20 cm aandammen, daarna sleuven uitgraven waar buizen moeten liggen, en de laatste openingen dichtmetselen.

Hier en daar is nog een gat waar buizen moeten doorkomen, maar de rest is gemetst.
Hier en daar is nog een gat waar buizen moeten doorkomen, maar de rest is gemetst.

De volgende stap is die vakken terug opvullen tot op gelijke hoogte als de binnenste betonstenen.  Het is best om dit met zand te doen, bij mij is het zandgrond, dus gebruik ik dat.  Het moet ook goed aangedamd worden zodat er later geen kans is op verzakken van de betonvloer die er boven op ligt.  Ik ben begonnen met aandammen wat er in ligt, en vervolgens lagen van 15-20 cm toevoegen en opnieuw aandammen met een trilplaat.

Al een aantal vakken grotendeels opgevuld
Al een aantal vakken grotendeels opgevuld
Na het verdichten met de trilplaat ziet het er zo uit.
Na het verdichten met de trilplaat ziet het er zo uit.

Nu moeten de afvoerbuizen er nog ingegraven worden, en ook twee buizen die van in de buurt van de energiebocht vertrekken naar kant oprit en achterkant (om eventueel water of elektriciteit door te trekken als dat buiten nodig zou zijn).  Eerst de buizen op de grond in elkaar steken op de juiste lengte, en ervoor zorgen dat ze op de juiste plaats uitkomen, en niet met een opening vlak onder een muur.

Een beetje puzzel en paswerk.
Een beetje puzzel- en paswerk.

 

Vervolgens de boel ingraven, zorgen dat er een lichte afloop is (1-2 cm/m), en de laatste stukjes muur dicht metsen.
Vervolgens de boel ingraven, zorgen dat er een lichte afloop is (1-2 cm/m), en de laatste stukjes muur dicht metsen.
Ook een buis voorzien die naar de regenwaterput loopt die kan dienen om de aanzuigleiding door te steken, en bij grote droogte om de put met leidingwater te kunnen vullen.
Ook een buis voorzien die naar de regenwaterput loopt die kan dienen om de aanzuigleiding door te steken, en bij grote droogte om de put met leidingwater te kunnen vullen.

 

Voila, het funderingsmetselwerk is gedaan. Volgende stap : gieten van de vloerplaat.
Voila, het funderingsmetselwerk is gedaan. Volgende stap : gieten van de vloerplaat.

7 thoughts on “Funderingsmetselwerk”

 1. Dag Andy, ik zie dat je funderingsblokken van 35cm hebt gebruikt. Maar als ik het uitreken zie ik dat de totale dikte van jouw muur 38 cm is. Dat wil dus zeggen dat ergens (wss de binnenmuur) niet volledig op de fundering rust? Of vergis ik mij? Het is omdat ik zelf ga bouwen en moet kiezen tussen 35cm of 39cm breedte… Mvg, pepijn.

 2. @Pepijn : langs de buitenzijde komt er nog één cm mortel tegen, en mijn gevelsteen staat daar dan nog eens één cm buiten, dus in feite 2 cm buiten de funderingsblokken. Op die 1 cm zal het niet steken denk ik. Uiteindelijk rust het grootste deel op de fundering, of op de vloerplaat.

 3. Wat voor diameter heb je genomen voor de afvoerbuizen die in de beton werden gegoten

 4. volgens het WTCB mag je gevelsteen max 1.5 cm uit springen tegenover je fundering
  volgens TV 264.

 5. Knappe website, geeft altijd goesting om te werken. Ik heb ook de fundering van m’n garage gemetseld, 3 stenen hoog, en ga nu nog de bekisting metselen, exact zoals jij het doet eigenlijk.

  Alleen vraag ik me af of dat aantrillen met die plaat echt nodig is? Is voor een klein tuinhuis van 40m2 weer een extra kost, voor 5 minuten.

  Ook het afwerken van de buitenkant van de fundering, hier heb ik op andere sites gelezen en gehoord dat dat afwerken met Bitumen niet echt nodig is…wel goed natuurlijk, maar niet nodig. Ik hoop alleszinds dat het niet instort…

 6. @Stan: het aantrillen strikt nodig ? Als uw fundering op stevige ondergrond staat niet denk ik. Ik heb een vriend die een huis heeft laten bouwen, zelf de fundering gegoten en alles ertussen niet aangetrild. Na een paar jaar had hij een barst van een mm ter hoogte van zijn vloer en plinten in het pleisterwerk. Wil dus zeggen dat zijn vloerplaat zich wat gezet heeft. Natuurlijk is zijn huis een stuk groter dan die 40 m2 die jij wil zetten en zal uw garage waarschijnlijk niet zo hoog zijn als een huis. Ik zou het voor de zekerheid toch doen. Een halve dag huren is niet zo duur.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.