Er is nog wat voorbereiding te doen : funderingsisolatie plaatsen, plastic leggen, betonnetten leggen, afvoerbuizen voldoende hoog maken.


Vervolgens plastic leggen, daarop beton afstandhouders zodat de netten niet direct op de plastic liggen (en na het gieten van de beton in de beton zitten, en niet onderaan) en daarop de netten. Netten laten overlappen, en ze met ijzerdraad aan elkaar binden. Vervolgens in de afvoeropeningen nog stukken buis steken die lang genoeg is, en de bovenkant afdichten met een plastic zak, want als er per ongeluk een beetje beton in terecht komt, dan kunnen de buizen direct verstopt zijn. Later kunnen die buizen op de juiste hoogte afgezaagd worden.

Ik heb toch 3 dagen van 9 tot 21 u mogen doorwerken om dat hier allemaal af te krijgen. Dinsdagmorgen komen ze beton gieten, joepiiii ! Dan ligt mijn plaat er toch voor het bouwverlof.
Ondertussen zijn we dinsdagavond :



Met dank aan PB, TR en WD voor de hulp !!
Update 24-7-2013 :
Ondertussen heb ik ook nog de buitenkant van het funderingsmetselwerk gecementeerd, en na drogen met 3 lagen koude bitumenemulsie bestreken.


Goe bezig Andy!
Ronduit impressionant!
Legt gij geen isolatie onder de vloerplaat? Bij ons is dat heel gebruikelijk om het wel te doen. Plastic, 12 cm isolatie, werkvloer 10 cm beton, weer 2 a 3 cm isolatie dan de smeervloer met daarin de vloerverwarming en dan de afwerkvloer
@ Peter : ik had ook zoiets voorgesteld aan de architect, maar hij zei dat dit niet veel gedaan wordt. Hier is het eerst de vloerplaat, dan 8 cm pur erop spuiten.
Beste Andy,
Indrukwekkende uiteenzetting, je krijgt er warempel goesting van om het ook te proberen.
Tussen de betonplaat plaats jij al een buitensteen en XPS isolatieblokken alvorens de plaat te gieten.
Maar waar is de 1 cm spouw naar toe?
Of is die buitensteen een cm breder dan de gevelsteen?
Ik ben wellicht een beetje in de war omdat je in de rubriek ‘funderingsmetselwerk’ spreekt over een breedte van 35cm terwijl in de rubriek ‘uitzetten van de bouwlijn’ eerder als breedte vermeldt: snelbouwsteen 14, isolatie 12, spouw 1, en gevelsteen 10 = 37 cm muuropbouw boven op de funderingstenen.
Ik merk ook dat je in tegenstelling tot je fundering van de garage, waar je uiteindelijk drie lagen folie gebruikt, er hier slechts eentje gebruikt. Is dit te wijten aan de isolatie via pur of ook omdat je dat voor de garage uiteindelijk teveel vond?
@ Lieven :
Die buitensteen is even breed als de gevelsteen, maar volgens de plannen van de architect komt de gevelsteen 1 cm naar buiten op die buitensteen. Dus zal er maar 9 cm steun zijn daarop ipv 10 cm.
In de garage heb ik inderdaad 3 lagen gebruikt en in mijn huis maar 2. Reden : andere architect, dus andere voorschriften 😉 De opbouw is ook iets anders : de garage is enkel de betonplaat, in het huis is er de betonplaat, en daarop komt nog pur, chape en vloer. Dus voor de garage moest de betonplaat beschermd worden tegen vocht, en de muur, terwijl het voor het huis enkel de muur is.
Dag Andy,
Klein vraagje over de bovenste laag stenen die je gemetst hebt (29-9-14). Is het veilig om de beton erin te laten storten zonder deze laag aan de buitenkant te verstevigen?
Ik het funderingsmetselwerk voor mijn garage ook zo aan het metsen, en binnen twee weken komen ze de plaat gieten, maar ben aan het twijfelen of ik toch de bovenste laag zou verstevigen met planken aan buitenkant.
Thanks voor uw advies!
@Kenny : wat bedoel je met die 29-9-14 ?
Ik ga ervan uit dat het gaat over die smalle betonblokjes die ik op de funderingsmuur gemetst heb aan de buitenkant waardoor het een bak is ? Dat is stevig genoeg om de beton tegen te houden. Beton weegt veel, maar de druk naar de zijkant toe is niet zo hoog voor 15 cm beton.
@Andy: Die 29-9-14 is formaat van steen dat ik bedoel (14 hoog).
Ik denk ook dat het gaat houden, heb al eens goed getrokken aan de stenen en zelfs met veel kracht nog geen beweging in te krijgen, dus ‘t zal wel houden 😀
Thanks voor reactie!
LOL, ik had zitten zoeken op datum van 29-9-14 in mijn posts of ik dan iets gemetst had 🙂
Hey Andy!
Die 12 cm XPS isolatie die je aan de rand van uw gemetste bekisting steekt, waartoe dient deze?
Ik heb voor de vloerplaat van mijn garage ook met een gemetste bekisting gewerkt, maar zonder isolatie tussen vloerplaat en betonsteen (wel PE folie). Nu heb ik schrik dat als de vloerplaat gaat werken tegen die buitenste betonstenen, hij deze zal wegduwen. Is mijn schrik terecht of ben ik teveel aan het panikeren?
Thanks voor uw advies!
@Kenny : die XPS is als isolatie om een koudebrug naar de vloer te verhinderen.
bij mijn garage is het ook enkel PE folie die ertussen zit. Die buitenste betonstenen zullen niet bewegen 😉
http://doehetbeterzelf.com/?p=282
@Andy,
Allee, dan kan ik gerust slapen vanavond :). Hoe komt het eigenlijk dat die beton (vloerplaat) niet werkt? Uiteindelijk zit die toch ‘gevangen’ in een gemetste bekisting?
Groeten,
Kenny
@Kenny : ik denk dat beton krimpt bij het uitharden (krimpscheuren). Het plakt niet vast aan uw bekisting, want er zit folie tussen, dus kan dat wel een beetje “werken”. (Ik ben geen kenner hé, maar dat is mijn vermoeden.)
Wij gaan die randbekisten binnenkort ook doen bij onze vloerplaat maar dan met betonblok 39x09x19. Wat ik mij wel afvraag is, je hebt dan geen luchtspouw. Is dat niet nadeling ten opzichte van vocht?
@Kevin : ik snap uw vraag niet. De beton wordt toch tot tegen de betonblok gegoten. De luchtspouw komt er toch boven, waar je de snelbouwsteen en gevelsteen zult metselen.
Andy. Ja het is nogal moeilijk in woorden uit te leggen.
Uw eerste laag op de grote betonblokken is bij u van buiten naar binnen betonblok 9cm dan ?? cm isolatie (op sommige plaatsen ytong) en dan betonplaat. De isolatie gebruik je hier als het ware als een bekisting.
Boven die laag begint vermoed ik uw metselwerk en dat is gevelsteen 9, isolatie 12, spouw 1, snelbouwsteen 14.
Op de 1ste laag heb je dus geen luchtspouw, omdat je de beton er direct tegen giet. Mijn vraag is of dat niet erg is i.v.m. vocht dat daar dan niet of minder geventileerd is.
@Kevin :
Als je hier kijkt dan zie je een doorsnede van de bouw :
http://doehetbeterzelf.com/?p=2603
Er moet daar geen luchtspouw zijn, want dat ligt eigenlijk onder het grondniveau en kan nooit volledig uitdrogen. Er wordt daarop EPDM gelegd, daarop een eerste steen gemetst, daarboven komt de EPDM of DPC en daarboven begint uw luchtspouw.
Ja inderdaad dank voor de duidelijkheid, de aannemer die ons sporadisch helpt had me er ook op gewezen dat er zeker een DPC onder moet. Morgen de randblokjes metselen… Twijfel nu nog om er XPS of PIR voor te gebruiken, maar zal uiteindelijk niet zoveel uitmaken.
Andy,
Vraagje over de vloerisolatie.
Waarom neem je 12 cm XPS en geen 15 cm zoals de breedte van de spouw? (Zie ook tekening van de architect)
Koop je die XPS in platen en snij je die dan op maat?
Groetjes
@Danny : die 12 cm is voorgeschreven door de architect. Dat gedeelte zit onder de grond, dus als het al vriest, dan moet de kou een stuk door de grond, dan door die XPS voor het aan de vloerplaat kan. Het zal wel dikker mogen, maar is niet nodig denk ik.
Ik heb inderdaad platen gekocht van 6 cm, en die op maat gezaagd, 2 stroken tegen elkaar gezet, behalve op de plaatsen waar een deur of venster tot op de grond komt.
Stomme vraag misschien maar is die folie één doorlopende folie op maat gemaakt of gebruik je een rol die verschillende keren na elkaar afrolt en laat overlappen met de volgende rij ?
Bedankt !
@Andy: het is een rol, verschillende stroken overlappen.
hallo,
ik ga tegen de bestaande woning een garage bijbouwen die ik ga voorzien van vloer- , muur- en dakisolatie.
Ik heb al fundering laten storten en de fundering nog met een betonblok opgemetst.
Nu ben ik de bouwfolie met wapeningsnetten aan het plaatsen maar ik vroeg me af of ik de opstaande gemetste fundering mee moet voorzien van bouwfolie of gewoon op de grond moet leggen tussen de gemetste betonblokken.
Als er voor gekozen wordt om de betonblokken mee te overlappen met bouwfolie, dan wordt deze toch gescheiden van de betonvloer, kan dit geen kwaad dat de betonvloer geen geheel vormt met de gemetste fundering?
@Timmy: ik denk niet dat dit een geheel ‘moet’ vormen. Met de bouwfolie ertussen kan je eventueel vocht tegenhouden, anders zou het kunnen dat er vocht door je betonblokken trekt, en dat je betonvloer vochtige plekken vertoont.
Dag Andy,
Om te beginnen, heel hard bedankt voor jouw website. Uren leesplezier en inspiratie heb ik hier al gehaald. 😄
Nu zat ik nog met een vraag en hoopte dat jij me hiermee kon helpen. Aangezien ik binnenkort start met mijn waarschijnlijk grootste project ooit, mijn eigen huis bouwen. 😊
Voor de funderingen was ik van plan te werk te gaan zoals ook jij in jouw blog beschrijft. Al dan niet met funderingsisolatie.
Maar nu ben ik het al op enkele werven tegen gekomen zoals in onderstaande link. (Hopelijk kan je deze openen)
https://www.ikbouweenwoning.be/hoe-een-huis-bouwen/gieten-van-betonnen-vloerplaat-ruwbouwwerken-onder-de-grond (Uitvoering zonder kelder)
Voor het geval dat niet lukt: in plaats van dat de betonplaat helemaal wordt doorgegoten tot het einde van je onderste betonblokken. Komt deze er maar deels op waardoor de isolatie en gevelsteen niet op de hoogte van de funderingsplaat starten maar lager op de onderste grote betonblokken.
Wat is hier het verschil of voordeel/nadeel?
Alvast bedankt!!
@Stef: ik denk dat er weinig of geen verschil is tussen beide. Hier zie je de tekening hoe het bij mij is gedaan : http://doehetbeterzelf.com/?p=2603 Als je dat vergelijkt met die andere site, dan ziet dat er toch redelijk hetzelfde uit.
Op de link die je doorstuurde moet je bekisting voorzien om de beton tegen te houden bij het gieten die nadien moet verwijderd worden. Eigenlijk gelijk zoals ik het voor mijn garage gedaan heb 14 jaar geleden: http://doehetbeterzelf.com/?p=282
Voor mijn huis heb ik geen bekisting moeten voorzien, want ik heb smalle betonblokken gemetst als bekisting met daartegen de isolatie gezet. In het andere geval moet je nadien de isolatie tegen de betonplaat zetten als je begint te metselen.