Fundering gieten

Vandaag was het eindelijk zover : de fundering gieten.  Eerst werd de bouwzone afgegraven tot 45 cm onder de vloerpas.

De zone vlak getrokken
De zone vlak getrokken

Vervolgens werden de sleuven uitgegraven.  Om aan te duiden waar de sleuven moesten komen, heb ik koordjes gespannen tussen die planken waarop aangeduid staat waar de funderingen moeten komen.  Met kalk heb ik dan een lijn gemarkeerd op de grond, en ook aangeduid langs welke kant van de lijn moest uitgegraven worden.  Ben vergeten van foto’s te nemen hiervan.  Dat zal voor mijn volgende bouwwerk zijn 😉  Ik heb 110cm  diep laten uitgraven : 50 cm fundering, 30 cm betonstenen, 15 cm betonplaat, 8 cm PUR isolatie, 6 cm chape en 2 cm voor de tegels.

Een uurke of twee later is dit ook achter de rug.
Een uurke of twee later is dit ook achter de rug.

Het volgende is het ingraven van de aardingslus in de sleuven.  Deze mogen niet in contact komen met de beton, dus maak ik een sleufje van een paar cm diep, kabel erin, en terug wat zand erover.  Waar de kabeluiteinden terug naar boven komen, mogen ze niet in aanraking komen met elkaar, daarvoor heb ik ze in een stuk pvc buis van elektriciteit gestoken.

aardingslus ingraven
aardingslus ingraven

Op de plaats waar vroeger een kelder gezeten heeft, heb ik wapeningskorven in de fundering gestoken, omdat dan niet moet gegraven worden tot op de weerstandsbiedende grond.  De uiteinden van die korf leunen op grond die wel voldoende weerstand bied.

Wapeningskorven waar de kelder zat
Wapeningskorven waar de kelder zat

Ook de energiebocht moest geplaatst worden, dit moet nogal nauwkeurig gebeuren.  Die moet uiteindelijk met het midden van de buizen op 12 cm van de binnenmuur komen.  In mijn geval is dat dus aan de rand van de fundering, een beetje ingraven zodat de bovenkant een paar cm boven de vloerpas zal uitkomen.  Vervolgens een paar paaltjes naast slaan en planken tussen de buizen van de energiebocht vast vijzen, zodat de bocht niet naar boven komt drijven als ze er beton op gieten.  Weeral een foto vergeten, want ik moest me haasten om gedaan te krijgen voor ze met de beton kwamen.

De energiebocht, met ertegen de uiteinden van de aardingslus die afzonderlijk naar boven komen.
De energiebocht, met ertegen de uiteinden van de aardingslus die afzonderlijk naar boven komen.
De energiebocht
De energiebocht

Dan is het kwestie van die gleufkes te vullen met beton, tot op de juiste hoogte (62 cm onder de vloerpas in mijn geval).  Gelukkig mocht ik de laserwaterpas van de grondwerker gebruiken daarvoor.  Terwijl ze beton gieten aanduiden hoe hoog het moet komen, en dan vullen ze tot daar.  Ik heb amper beton moeten effen trekken.

Daar zijn ze met het groot alaam.
Daar zijn ze met het groot alaam.

 

De eerste mixer is leeg, nog eentje te gaan.
De eerste mixer is leeg, nog eentje te gaan.
Die funderingsbeton vloeit vanzelf ver uit.
Die funderingsbeton vloeit vanzelf ver uit.

 

Voila, zonder veel problemen is de beton gegoten.
Voila, zonder veel problemen is de fundering gegoten.

16 thoughts on “Fundering gieten”

 1. Ik verbaas mij over het feit dat in het merendeel van uw funderingssleuven geen wapening ligt. Bij ons in nederland is het toepassen van wapening in alle funderingssleuven een must. zelfs als die funderingssleuven zijn uitgegraven tot op de vaste zandbank.

 2. @ Peter : in België is dat blijkbaar niet standaard en wordt dit niet veel gedaan voor gewone huizen. Ik ben zelf verwonderd dat 50-60 cm fundering voldoende is. Maar dat is allemaal bepaald door een ingenieur-architect, dus het zal wel ok zijn.

 3. Andy, Het verbaasd mij dat je maar 50cm funderingssleuven uitgegraven hebt. De vorstdiepte is toch min. 60 cm. Ik ga ook beginnen met de fundering maar die gaat 1 m diep.

 4. @Andy : de vorstdiepte heeft toch niets te maken met fundering ? Wel de diepte van de stabiele laag eronder waarop de fundering rust.

 5. Ik ben geen kenner, maar heb nog zoiets een beetje gestudeerd.
  Vorstdiepte: gevaar voor “ijslensvorming”. De bodem wordt uit elkaar gedrukt door dunne laagjes ijs. Niet zo heel erg als het al eens voorkomt. Maar dat je bespaard hebt op wapening vind ik wel een beetje raar. Het gevaar op scheuren wordt zo véél groter. Hopen op de opwarming van de aarde 🙂
  Grtjs

 6. Ik heb wel wat ervaring omdat ik 40 jaar geleden mijn eigen huis bouwde en ondertussen ook heel wat andere bouwwerkzaamheden volgde.
  Voor mijn eigen huis heb ik de funderingen 60 diep uitgegraven en 60
  breed. In het beton heb ik betonijzer gelegd maar niet veel. Overal 2 baren van 10 dik. Eén op een diepte van 40 cm en één op een diepte van 10 cm. De onderste baar legde ik op 10 cm van de buitenkant van de sleuf en de bovenste op 10 cm van de binnekant. Daardoor krijgt uw beton treksterkte — niet zo enorm veel, maar bij een wat redelijk dragende grond, ruim genoeg.
  Normalerwijze graaft men de funderingen in België op redelijke dragende grond 60 cm diep. Dit is omdat sinds het begin van de
  t°-metingen in België men nooit vastgesteld heeft dat de bodem meer dan 60 cm diep bevroor. Moest dat wel het geval zijn, dan zou het risico op ernstige vorstschade ontstaan omdat dan het water onder de fundering zou bevriezen. Bevriezend water zet uit – ijs heeft een groter volume dan water -. Bij dooi ontstaat dan onder de fundering holtes en deze kunnen aanleiding geven tot
  verzakkingen. 60 cm is dus voldoende diep – tenzij wij op een ijstijd zouden afstevenen – indien je op die diepte op voldoende draagkrachtige grond zit.

 7. Moet dit niet eerst met fundering palen in slaan? dat was mijn vraag en zo nee waneer moet dan wel?

 8. @ Maikel: funderingspalen wordt in België niet zo veel gedaan, enkel als de ondergrond niet stabiel is denk ik.

 9. Andy, je spreekt van een fundering met een hoogte van 50cm. Als ik verder kijk in je post (naar de detail tekening van de fundering) staat er 60cm. Was 60cm niet nodig of is dit omwille van een andere reden.

  mvg Filip

 10. @Filip: fundering moet tot op de stabiele laag. Bij mij zit die laag op 50 cm diep, dus was dat voldoende voor de fundering. (stabiele laag is de laag geel zand onder de aarde)

 11. @andy, bedankt voor de snelle reactie. Ik begin dit weekend met de graafwerken van mijn fundering, jouw post is de ideale hulplijn voor de diy. Super dat je deze nog altijd opvolgde.

  Mvg filip

 12. In België hebben we vaak zeer draagkrachtige zandgronden, terwijl in Nederland de grond bijna altijd uit zeer samendrukbare klei en veenhoudende gronden bestaat. Dit verklaart waarom er in Nederland vaak met paalfunderingen of gewapende funderingsbalken wordt gewerkt. Een gewapende funderingsbalk zal er voor zorgen dat de belasting op de fundering herverdeeld wordt. Hierbij probeert men eerder het verschil in zetting te beperken langsheen de gevel om scheurvorming te vermijden.

  In België wordt dit voor gewone ‘lichte’ bouwwerken dus vaak niet gedaan omdat zandgrond onder belasting amper vervormt en er bijgevolg weinig risico op scheurvorming bestaat. Dit hangt af van streek tot streek. En er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van gescheurde gebouwen met een fundering die niet voldoet.

 13. hey, ik lees al een tijdje mee, en haal hier veel inspiratie !
  Een vraagje over de funderingen. Weet jij nog hoeveel m³ beton er werd gegoten, en in welke tijd dit werkje ongeveer klaar is ?
  Moest je de stortbuis geleiden, of enkel aangeven of er voldoende was gevuld?
  Dank je wel !

 14. @Jeve: er werd 24m³ gestort in één uur tijd (2 vrachtwagens). Je moet de stortbuis begeleiden, want met zo’n lange arm die 20 m ver reikt toch moeilijk voor de bediener om dat op 10 cm nauwkeurig te doen. Een extra persoon is aangeraden om aan te geven wanneer een stuk voldoende gevuld is. Met laserwaterpas die ik van de grondwerker kon gebruiken is dit handig te doen. Als de fundering waterpas ligt, moet je weinig stenen op maat slijpen voor uw eerste laag.

 15. misschien ook nuttig voor de andere lezers: we hebben 56 m³ gestort op een kleine twee uur. Magnifieke chauffeur-pompist gehad die op z’n eentje de pomp bediende én de slang heeft geleid. Wij moesten enkel maar aangeven of we op hoogte zaten, en dan nog even de beton gladstrijken.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.