De beton poutrelle boven de garagepoort

Juli 2007

De garagepoort is 4 m breed, daarboven moet een beton poutrelle gegoten worden.  De gevelsteen moet hierin verankerd worden, die moet ik eerst de gevelsteen metsen voor ik de poutrelle zal kunnen gieten.

1. Voor de gevelsteen moet ik dus de 2 folies die onder de binnensteen zitten, ook in de gevelstenen verwerken zoals op onderstaande tekening.

2. Ongeveer om de meter laat ik een open stootvoeg : dat is een verticale voeg op de folie die moet open blijven zodat vocht die in de spouw op de folie zou terechtkomen, eruit kan vloeien.   Deze voegen moeten tot het einde der tijden open blijven !

3. Op de juiste hoogte heb ik een plateau gemaakt met balken ondersteund waar op ik de gevelstenen boven de poort kan metselen.

4. Tussen iedere steen heb ik speciale clips gemetst om Murfor bewapening aan te bevestigen.  Langs de achterkant tussen iedere steen, langs de bovenkant om de 3 stenen.

5. Vervolgens nog 3 rijen bakstenen opgemetst, met Murfor bewapeningsijzers tussen. 

6. Naast de rechtopstaande bakstenen mets ik ook een rij bakstenen die op hun zijkant liggen met Murfor clips tussen.

7. Langs de achterkant bekisting aanbrengen om vervolgens vol te gieten met beton.

8. Drie weken laten uitharden, en dit is het resultaat :

8 thoughts on “De beton poutrelle boven de garagepoort”

 1. ik ben zelf ook garage aan het zetten.

  welke wapening is er nog geplaatst in de betonbalk?

  heeft u hierop studie laten doen?

 2. Gunther :

  Die Murfor is de enige bewapening in de betonbalk. Dit was zo voorgeschreven door mijn architect-ingenieur, dus ik vermoed dat dit wel voldoende is.

 3. bedankt voor de respons andy!

  kan je mij nog enkele maten bezorgen;

  – buitenafmeting garage

  – welke maat I-profiel heb je geplaatst

  – welke maat dakkepers

  groeten!

 4. Buitenafmeting is 6,5 m x 9 m

  I-profiel is HEA 240 (6,35m lang, onderkant is 24 cm breed)

  Dakkepers zijn Oregon van 63 x 175 mm (ene kant 4,25 m lang, ander kant 5,5 m lang)

  Laat maar weten als je nog info wil 😉

 5. Jeetje, wat een azijnpissers (over de koude brug). Het betreft een garage, geen huis. tof dat iemand zo de tijd neemt om alles uit te leggen, het is ver de enigste blog die ik hierover kan vinden. En als jullie het beter kunnen, maak dan zelf een blog met foto’s en uitleg want dit is voorlopig de enigste denk ik.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.