Funderingen voor de garage

Februari 2007

Meestal laat men een kraan komen, maar aangezien het niet zoveel werk was, heb ik het zelf uitgegraven.

1. Uitmeten van de funderingen.  Hierbij paaltjes zetten, zodat je makkelijk ziet waar er moet uitgegraven worden.

2. Neem een spade, schop en kruiwagen.  Graaf de grond weg tussen de paaltjes (60 cm breed, 80 cm diep).  Een paar (honderden) minuten later is dit het resultaat :

3. Bestel een kamjon met beton en vul de gleuf (in mijn geval niet volledig (40 cm beton) omdat ik het laatste deel opmets met betonstenen (dan kan je makkelijk nog buizen in verwerken en een “waterpas” nul-lijn krijgen).

4. Opmetsen tot het “nul-niveau” met betonstenen.  Vergeet de nodige buizen niet in te metsen voor watertoevoer, -afvoer en elektriciteit. Langs de buitenkant van de muur komt de aardingslus los op de fundering. (Achteraf kwam ik te weten dat dit eigenlijk niet correct is uitgevoerd : de aardingslus moet eigenlijk op de bodem van de funderingssleuf liggen, minimum 60 cm diep, en met een beetje aarde bedekt zodat deze niet in aanraking komt met de fundering.  Waar de 2 uiteinden van de aardingslus binnenkomen, mogen deze elkaar ook niet raken, dus eigenlijk moeten die afzonderlijk in een buis gestoken worden (niet zoals ik het gedaan heb : tezamen in een buis).

Door de fundering van het gebouw ernaast kon ik mijn muur niet dichter krijgen. Die gleuf vul ik later met beton.

De gleuf is opgevuld met beton, dus breed genoeg als fundering.

5. Buizen voor regenwaterafvoer voorzien, en langs de binnenkant van de muur de grond effen maken en aandammen.

6. De buitenkant van de muur insmeren met cement zodat de muur effen is.

7. De buitenkant van de muur insmeren met “vochtbescherming voor ondergronds metselwerk”.  Vroeger werd dat met “teer” gedaan, het ziet er gelijkaardig uit, het is speciale zwarte verf.

8. De gleuf naast de muur kan nu terug opgevuld worden met aarde.

23 thoughts on “Funderingen voor de garage”

 1. Dit is nu echt wat we nodig hebben.Ik moet binnenkort ook een beetje metselwerk verrichten,maar ben echt een beginner.Met uw uitleg en duidelijke foto’s sta ik al een stapje verder.Ik zal ze naarmate de werken vorderen regelmatig bekijken.Johan

 2. Geachte,

  Ik heb nog een vraagje welke betonstenen je gebruikt voor de fundering op te metsen. Zijn dit volle of holle betonstenen?Moet er ook geen net in voor de stevigheid in de fundering?

  Alvast bedant voor de info.

  Mvg

  Joan

 3. @ Joan : De betonstenen zijn volle stenen. Volgens mijn ingenieur-architecte moesten er geen netten in de fundering.

 4. U spreekt dat de aardingslus recht op de fundering komt.

  Naar mijn mening komt deze beter onder de fundering met dan een dun laagje aarde op zodat deze maximaal contact maakt met de aarde..

  Mvg

 5. @ db : je hebt gelijk : mijn aardingslus is eigenlijk niet goed geplaatst. Ik heb in deze post een correctie aangebracht daaromtrent.

 6. Bedankt voor de duidelijke foto’s en uitleg! Zeer goed ter voorbereiding van mijn tuinhuis (4,5m x 5,5m).

  2 vragen echter?:
  – waarom stort je niet gewoon de sleuf tot de hoogte ipv. nog met betonblokken? Wordt dit altijd zo gedaan?
  – is een aardingslus eigenlijk wel nodig als de electriciteitsleiding toch vertrekt vanuit de woning waaronder een lus is?

  Bedankt!

 7. @Stefke1985 : de sleuf kan je idd volstorten tot boven, maar dan is het moeilijker om niveauverschillen te corrigeren, of om nog afvoerbuizen in te metselen.
  Een aardingslus zal niet nodig zijn, maar omdat ik geen deftige aarding in mijn huis heb, heb ik er daar een voorzien.

 8. Mooi gedaan. Ik zou een terras willen maken door eerst de buitenkant met betonblokken te voorzien. Is hier ook een fundering voor nodig? En wat wordt gebruikt tegen opkomen vocht?

 9. Dit is bijna exact wat mijn vriendin en ikzelf van plan zijn.
  Ook onze garage moeten we tegen een gemene muur metsen.
  Ik zit echter met een drietal vragen:

  1. Moet onze fundering even diep gegraveN worden als de fundering van de gemene muur?
  2. moet er iets voorzien worden voor het uitzetten van de beton tussen fundering van de gemene muur, en die van onze garage?
  3. Wordt er best ook vochtwerende folie geplaatst tussen beide funderingen?

  Bedankt voor je hulp!

 10. @ Kenny :
  1. die fundering moet volgens mij niet even diep gegraven worden. De diepte staat in verhouding met het gewicht dat erop komt denk ik.
  2.tegen het uitzetten denk ik ook niet dat er iets moet voorzien worden. Ga je zoals ik een eigen muur zetten naast de gemene muur, of ga je de muur die er al staat gebruiken ? Ik zou wel kiezen voor een eigen muur, want als ze langs de andere kant ooit iets willen veranderen, kunnen er snel gaten in de gemene muur komen.
  3. Tussen de funderingen wordt geen vochtwering geplaatst, wel zorgen dat er bovengronds vochtwering is tussen de fundering en uw muur, en eventueel tussen stukken muur die de muur van de gebuur raken. Best ook een spouw van een paar cm tussen de muren laten.

 11. Hallo,
  Bedankt voor de duidelijke foto’s, dat is al een groot stuk gemakkelijker voor mij,
  Toch nog even een vraagje, waar komt de hoogte van de vloerpas, is dat de zelfde hoogte van de betonstenen, of is dat hoger of lager?

 12. Beste

  Wij zouden graag een losstaande garagen bouwen en hebben reeds een kostenraming gekregen van onze architect.
  Deze rekent voor een garagedorpel € 4 000.
  Is dit wel mogelijk? Lijkt me hallucinant veel…
  Totale kostenraming van de garage (30 m²) € 43 000.

 13. @ Tineke : mijn dorpels hebben 560 Euro gekost (Chinese graniet) : voor een poort van 4m breed, een deur (2 vensters ook denk ik). Zelfs met plaatsing erbij lijkt 4000 nogal veel. Zelfbouw heeft mijn garage 23.000 Euro gekost (6 x 8 m).

 14. hallo, ik ben Joeri en heb een vraagje.
  Ik ga ook stilletjes aan mijn garage beginnen en jou fotos is een grote hulp.
  Nu mijn vraag is moet je die snelbouwstenen bovenop de beton fundering ook waterpas zetten tot de waterpas nullijn?
  Heb je die ook uitgezet???

 15. @Joeri : het is in ieder geval het beste van alles zo waterpas mogelijk te hebben, van in het begin. Als er veel verschil op zit kan je een eerste rij wat “vals spelen”, maar hoe sneller je waterpas zit, hoe makkelijker. Maar ik heb al veel werven gezien waar die metsers er niet naar kijken tot aan de nullijn, en enkel deze recht is.

 16. hallo,nog een vraagje…de betonblokken die je hebt gebruikt…welke afmetingen zijn die??? volgens de fotos heb je die met 2 lagen opgemetst tegen elkaar???? mvg Joeri

 17. @Joeri : die betonblokken zijn 29/14/19. Tegen de muur met de buren staan die rechtop, en erachter is er beton gegoten. De andere 3 muren zijn dwars gemetst zodat ik een muur van 29 breed had.

 18. Mag je eigenlijk in 1 keer de funderingen en vloerplat gieten? Zou een tuinhuis van 4X10 zetten, en alles uitgraven, wapenen, buizen waar nodig, en dan alles in 1 keer vlstorten. Mag dat? Ik weet dat het meesal in twee fazen gebeurt, maar weet eigenlijk niet waarom?

 19. @Bart: ik denk dat dit in 1 keer mag gedaan worden, maar dat dit meestal in 2 keer gedaan wordt voor het gemak (bekisting en buizen en zo). Uw plaat zal maar 4m breed zijn, dus denk ik dat dit makkelijker te doen moet zijn in 1 keer (ervoor zorgen dat de buizen niet beginnen drijven als de beton gegoten wordt).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.