Leggen van de gasleiding

Voor de gasleiding heb ik gekozen voor stalen buizen.  Draad op trekken, acryltouw rond doen met vet, en vastdraaien.  Vervolgens vetband (griffon anti-corrosieband) en gele tape rond wikkelen.

gasleiding door de gang en living. Heb ik op beugels bevestigd zodat ze niet op andere leidingen steunen. Nog afwachten of dit ok is voor de keuring.
gasleiding door de gang en living. Heb ik op beugels bevestigd zodat ze niet op andere leidingen steunen. Nog afwachten of dit ok is voor de keuring.  De koppelingen zijn nog niet ingetapet omdat ze moeten kunnen gecontroleerd worden op lekken.
Als de buis door een muur of plafond gaat, moet die door een mantelbuis gestoken worden, en dit moet nadien dichtgespoten worden met silicone of PUR.
Als de buis door een muur of plafond gaat, moet die door een mantelbuis gestoken worden, en dit moet nadien dichtgespoten worden met silicone of PUR.
De aansluiting van de brander
De aansluiting van de brander.  Hier zit ook een stuk buis op die 5 cm boven de vloer zal uitkomen, zodat geen water in kan lekken.
De leidingen aan de aansluitplaat. Ik kies ervoor om de gasmeter buiten te laten staan, want anders moet ik een verluchtingsgat in de muur maken (en je moet ook luchtdicht bouwen, begrijpen wie begrijpen kan...
De leidingen aan de aansluitplaat. Ik kies ervoor om de gasmeter buiten te laten staan, want anders moet ik een verluchtingsgat in de muur maken (en je moet ook luchtdicht bouwen, begrijpen wie begrijpen kan…)

Het binnen gedeelte is af, nu wacht ik nog op de gasmaatschappij om zeker te zijn dat ik de leidingen buiten goed leg.

Update 7-6-2015 :

Ondertussen heb ik de keurder aan de telefoon gehad, die komt morgen keuren, en hij heeft gezegd dat de doorgangen al mogen dichtgespoten worden met PUR, en dat de verbindingsstukken ook al mogen omwikkeld worden met vetband en gele tape.  De kans is volgens hem klein dat er lekken zouden zijn op draadverbindingen met acryltouw en vet tussen.

Ondertussen zijn de doorgangen door de muur dichtgespoten.
De doorgangen door de muur zijn dichtgespoten.

De gasmaatschappij is ook langs geweest, en ik mag de leiding schuin naar de gasmeter aan de straat leggen.

Sleufke gegraven
Sleufke gegraven

Ik zat echter met het probleem dat ik zelf een buis door de energiebocht moet krijgen.  Als de gasmaatschappij de gasmeter binnen zet, dan trekken zij een metalen plooibare (koper ?) buis door de energiebocht, maar die is als particulier moeilijk te krijgen en kost veel geld (tussen 300-400€).  Aangezien mijn meter buiten blijft staan, moet ik zelf de buis tot aan de meter leggen.  Ofwel moest ik een gat door de muur of fundering graven, ofwel een andere oplossing vinden.  Na een weekendje nadenken heb ik toch geprobeerd van de stalen buis door de energiebocht te trekken, en dat is me gelukt.

De exacte afmetingen van de energiebocht wist ik niet, maar het is een halve cirkel met nog een recht stuk op beide uiteinden.

Bovenstaande tekening illustreert hoe ik te werk gegaan ben.  Ik heb een stok genomen met ongeveer dezelfde diameter als de gasbuis.  Als ik die door de bocht probeerde krijgen, was die eerst te lang (links).  Per 5 cm heb ik er een stuk afgezaagd en opnieuw geprobeerd, tot die volledig door de bocht kon geduwd worden.  Ik heb dan nog een andere stok genomen die 2 cm langer was, en die kon er ook nog net door.

Vervolgens een gasbuis gezaagd en er voorlopig 2 hoeken van 45° opgedraaid, en weer geprobeerd of die er door kon. Was eerst nog iets te lang, 2 cm afgedaan, en dan schoof die vlot door de bocht. In mijn geval was de buis (zonder hoeken op) 50 cm.
Vervolgens een gasbuis gezaagd en er voorlopig 2 hoeken van 45° opgedraaid, en weer geprobeerd of die er door kon. Was eerst nog iets te lang, 2 cm afgedaan, en dan schoof die vlot door de bocht. In mijn geval was de buis (zonder hoeken opgedraaid) 50 cm.
De hoeken er definitief op vijzen met acryltouw en vet. Vetband en gele tape rond de buis, en in de bocht steken.
De hoeken er definitief op vijzen met acryltouw en vet. Vetband en gele tape rond de buis, en in de bocht steken.
Langs de buitenkant heb ik een stuk buis op de andere kant van de 45° bocht gedraaid (zonder koord of vet), gewoon om die ter plaatse te houden en tegen te houden als ik langs de andere kant de buis er op draai.
Langs de buitenkant heb ik een stuk buis op de andere kant van de 45° bocht gedraaid (zonder koord of vet), gewoon om die ter plaatse te houden en tegen te houden als ik langs de andere kant de buis er op draai.
Langs de andere kant de buis er in draaien (met acryldraad en vet; vetband en gele tape rond de buis)
Langs de andere kant de buis er in draaien (met acryldraad en vet; vetband en gele tape rond de buis).
Voila : het eerste deel zit door de bocht.
Voila : het eerste deel zit door de bocht.
Langs buiten de voorlopige buis eruit draaien, en een definitieve buis erop draaien (met acryltouw en vet; vetband en gele tape).
Langs buiten de voorlopige buis eruit draaien, en een definitieve buis erop draaien (met acryltouw en vet; vetband en gele tape).  Zo simpel is het op een stalen buis door een energiebocht te krijgen 🙂
10 meter buis door mijn voortuin, beetje gebogen om aan de teller te geraken.
10 meter buis door mijn voortuin, beetje gebogen om aan de teller te geraken.
Aangesloten op de gasmeter. Morgen komt de keurder. Hopelijk direct geslaagd...
Aangesloten op de gasmeter. Morgen komt de keurder. Hopelijk direct geslaagd…

Update 8-6-2015 :

Ik ben geslaagd.  Mijn gasleiding is gekeurd, proper afgewerkt volgens de keurder.  🙂

4 thoughts on “Leggen van de gasleiding”

 1. Proficiat met uw grote onderscheiding van de keurder! Handy Andy fikst dat wel efkes 🙂

 2. Beste,
  Mooi gedaan !!! Top!
  Ik heb een vraagje: mijn bestaande gasinstallatie is gekeurd. Opmerking : ik moet een mantelbuis van 5cm rond een stalen buis aanbrengen.
  Enig idee: Welk materiaal? Waar aan te kopen?

 3. @Jozef: is dat om ergens door een muur te gaan of waar die uit de vloer zal komen ? Bij mij moest ik bij een muurdoorgang die door een stuk pvc buis steken en dan met PUR volspuiten. Je kan het op sommige foto’s zien.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.