Plaatsen bekisting voor terras en oprit.

In de offerte die ik gekregen had voor mijn terras en oprit in gepolierde beton stond dat bekisting plaatsen 37,5€ kost per lopende meter. Dat zou voor mijn project komen op 7.000€…

Je ziet van hier dat ik dat dan wel zelf ga doen. Een kleine 700€ aan materiaal gekocht en na een slordige 360 paaltjes in de grond kloppen staat mijn bekisting er.

Eerst alles goed uitpassen: rechte hoek ten opzichte van mijn achtergevel, hoogtelijnen en dan een koord spannen. Paaltje vasthouden en met knie de bekistingsplank ertegen houden zodat die net naast de koord staat en dan paaltje erin kloppen. Om de 50 cm een paaltje slaan op die manier. Vervolgens 2 gaten boren in de paaltjes en de bekistingsplank ertegen vijzen zodat die net op gelijke hoogte komt als het koordje. Er zit dan meestal nog wat speling tussen de plank en het koortje, dat los ik op door de aarde achter of voor het paaltje aan te kloppen met een hamer waardoor het paaltje met de plank naar voor of naar achter komt. Zo kan je de plank lijnrecht krijgen.
Na een dag werken staat de bekisting van het terras er. Ik zat op sommig plaatsen met buizen in de grond, dat moest ik oplossen door ofwel zware stenen tegen de bekisting te zetten, of de bekisting tegen een balk met kepertjes te vijzen en deze dan vast te vijzen aan paaltjes die ik kon kloppen naast de buizen.
Zelfde principe voor het stuk voor de garage. Het helt af naar voor, zodat het water in het putje vooraan zal lopen.
Hier kan je de koorden zien waarmee de bovenkant van de bekisting moet uitlijnen.
En dan de 2 stroken van de oprit… Paaltjes kloppen en nog eens paaltjes kloppen.
Na een 4-tal dagen werken ligt het er ! In sommig stukken zit er veel steenpuin, en dan moet je wel lang kloppen om een paaltje erin te krijgen. Stukken met aarde zijn een plezier om te kloppen.
Aan de voordeur een uitsprong. De andere kant is voor als ik uit de auto wil stappen om het hek te openen. Dan moet ik niet in de border stappen.
Aan de straat kant heb ik een stuk volledig voorzien, omdat er meestal schuin moet opgereden worden.

8 thoughts on “Plaatsen bekisting voor terras en oprit.”

  1. jouw website is voor mij een referentie en een encyclopedie waar ik regelmatig in kom zoeken. En ik zie dat je (nogsteeds) niet kan stilzitten; mooi werk alweer !

  2. Mooi werk.
    Heb je ook een ‘na’ foto?
    En over de betonplex hoe die zit die onder de grond en zet je ze dan in lengtes van 2.44 m naast elkaar?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.