Afwerken oprit

Ik heb mijn oprit bewust niet in één stuk laten gieten. Twee stroken waar de banden van de auto oprijden, de rest open zodat er nog voldoende water kan in de grond sijpelen bij regen.

Het midden vul ik op met aarde om gras in te zaaien. Onder de tegel zitten drie controlebuizen op afvoerbuizen, zodat ik erin kan met een rioolrat als er ooit eens een verstopping is . De kans dat ik daar ooit moet in zijn is klein, dus zaai ik daar ook gras op.
Op mijn regenwaterafvoer zit een sifonput om de geur van de riolering tegen te houden. Deze zal misschien af en toe eens open moeten om bezinksel uit te scheppen, dus daar laat ik het deksel gelijk komen met het niveau van mijn oprit. Omdat er kans is dat daar af en toe met een auto opgereden wordt, moet deze versterkt worden (het gewicht van de auto mag die pvc buis/put niet indrukken). 15 cm onder niveau een oppervlakte uitgraven om een beton plateau te gieten.
Een beton sokkel gieten om het gewicht te verdelen.
Een week later heb ik dan bekisting op de sokkel rond het deksel gezet dat langs alle kanten 2 cm breder was dan het putdeksel en opgevuld met beton. Dit zou nu het gewicht van een auto moeten kunnen dragen.
In het eerste stuk van de oprit zal ik grasbetontegels leggen omdat er kans is dat daar af en toe over gereden wordt. Deze zijn 10 cm hoog, dus eerst wat opvullen met aarde. (indien dat veel verkeer zou moeten verwerken, vermoed ik dat hiervoor beter stabilizé zou gebruikt worden. In mijn geval is het maar voor sporadisch gebruik, dus leg ik ze gewoon op aarde)
En dan grasbetontegels leggen…
De sifonput erin verwerkt.
Een eerste keer losjes opgevuld met aarde. Het is niet aangedrukt, dus het zal nog redelijk wat zakken als het regent. Als het wat gezakt is, zal ik er gras in zaaien en nog een beetje aarde opdoen. De aarde mag niet tot boven komen, want dan zou het gras kapot gaan als de banden erover rijden. De aarde moet een 2-tal cm onder de bovenkant van de grasbetontegel blijven.
Langs achter is het middenstuk opgevuld met aarde voor gazon, aan de zijkanten heb ik bodembedekkers geplant. Volgende zomer post ik nieuwe foto’s met hoe het er begroeid uitziet 😉

6 thoughts on “Afwerken oprit”

  1. Heel knap werk! Ik zag dat je de bekisting maaktte met betonplex. Aan de beton zie ik een schuin kantje. Hoe heb je dit kunnen bekomen? Ik dacht dat het recht zou zijn..?

  2. hi! zo leuk!, Zou je me de breedte van 2 twee betonnen stroken + de breedte van de grasstrook ertussen willen meegeven?

  3. Beste,

    Zeer mooie oprit. We overwegen ook polybeton, maar hebben een beetje schrik qua onderhoud en gladheid. Valt dit mee tov andere alternatieven? Onder welke helling ligt jouw oprit?

  4. @Fil: gladheid valt mee hoor. Onderhoud is er ook niet aan. Ik kan het niet vergelijken met andere alternatieven. Tegels zouden sneller kunnen loskomen als je er over rijdt met de auto denk ik. In vergelijking met klinkers heb je geen voegen waar onkruid tussen groeit. Geen idee hoe het er over 10 jaar zal uitzien, of het dan nog steeds zo gepolierd zal zijn. De helling is 1 cm per meter aan de garage en het terras. De 2 stroken naast het huis liggen waterpas, het stuk naar de straat helt veel meer maar dat was om uit te komen met het voetpad.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.