grond zeven

Rond mijn huis zit ik met verschillende plaatsen waar redelijk wat stenen in de grond zitten. Soms van vroegere constructies die afgebroken zijn, soms van vorige eigenaars die hun steenpuin in de grond staken om ervan af te zijn (van de tijd dat er nog geen containerparken bestonden). Ik erger me daar nogal redelijk aan, vooral als het stukken zijn waar ik wil spitten om iets nieuws te planten, of als ik aan het harken ben om onkruid uit te doen en de ene na de andere steen tegenkom. Twee jaar geleden had ik een oude betonmolen gekregen van iemand waarvan ze niet wisten of die nog werkte. De motor werkte gelukkig nog, enkel de riem moeten vervangen en eens goed smeren. Ik heb in de trommel een hele boel gaten van 1 cm geboord in de hoop dat ik daarmee vlot aarde zou kunnen zeven.

Twee jaar geleden had ik een hoop aarde met stenen liggen van het uitgraven voor mijn terras. Ik zit met zandgrond en als dat droog is kan dat makkelijk gezeefd worden. Als het natter is, gaat het veel moeilijker, dan klit het samen en verstoppen de gaten.
Dit jaar wilde ik een stuk spitten aan de zijkant van mijn huis waar mijn cavia’s zitten om nieuw gras te zaaien. Helaas kwam ik daar ook bij iedere spadesteek stenen tegen. De aarde was te vochtig om vlot te zeven, dus heb ik het geprobeerd door de aarde te wassen. Dat lukt verbazend goed. Als ik een molen vul met aarde heb ik 1 tot 2 gieters water nodig om het door de trommel te spoelen. Als ik er met de tuinslang in spuit kan ik het met minder water. Het wordt echter wel een modderboel waar je bezig bent, maar dan komt het kind in mij terug naar boven 😉
Als ik 3 trommels gewassen heb kan ik meer dan een emmer stenen uitscheppen.
9 rijen gaten heb ik geboord. Het zou misschien nog iets sneller gaan als ik nog gaten zou boren voor die tandwielring.
Ik heb een stukje van 6m op 3m gezeefd, één spade diep. Ik heb zo 14 zakjes steenpuin uitgehaald.

1 thought on “grond zeven”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.