Shit !!!

Augustus 2008

Tjiens, op de plaats waar mijn septische put zit, is een groot gat !!!  Blijkbaar is gans de bovenkant van de put ingestort…  Een oude betonput die er al een een 60-tal jaar zit heeft het begeven.

Met de toekomstige (binnen 2-3 jaar) afbraak van mijn huis in gedachten was dit wel een kleine tegenvaller.  Op die plaats kon ik geen nieuwe put steken, omdat daarboven een stuk van mijn nieuw huis zou komen.  Daarbij komt het feit dat mijn wc langs de voorkant van het huis ligt, de kaka dan via een buis naar de achterkant van het huis loopt naar de septische put, en de overloop daarvan terug naar voor loopt tot in de riolering in de straat.  Kwestie van voldoende omweg te hebben.  Dus heb ik besloten om een nieuw put langs de voorkant van het huis te plaatsen, maar dan moet die op een zodanige plaats komen dat deze in de toekomst niet in de weg zit .  Op de plaats waar ik die wil hebben passeren ook de gasleiding, waterleiding, elektriciteit en kabel.   Die “nuts”voorzieningen liggen zodanig dat ik er geen beton septische put kan tussenkrijgen (en er naast is geen optie omdat die dan in de weg zal liggen.  Een plastic put is kleiner van diameter, enkan er wel tussen.  Dus kies ik voor plastic (duurder, maar ja…)

1. Een putteke graven met de hand : voor de diepte moest ik goed uitmeten : de put mag niet veel dieper zitten dan de afvoer van het toilet.  De helling van de afvoerbuis van het toilet naar de put mag maar iets afwijken van “waterpas”.  1-2 cm per lopende meter helling is te veel !!  Een halve cm per lopende meter is genoeg.  De reden : als je kaka doet, en je veegt je kont af met papier, dan spoel je dit door met een hoeveelheid water.  Als de helling van de afvoerbuis te groot is, spoelt het water direct weg naar de put, en blijft het papier en de chocolade liggen in de buis met na verloop van tijd verstoppingen.  Als de buis maar een klein beetje helling heeft, dan spoelt het water langzaam weg, en drijft de kaka en het papier mee op het water tot in de put…

De helling van de put naar de riolering speelt geen rol (‘t is te zeggen, het moet wel afhellen richting riool hé).  Omdat de uitwerpselen en papier al verteerd zijn in de put, is het een vloeibare pap die naar de riolering stroomt, dus dat blijft niet achter in de buizen.

 

2. Plaatsen van de put (met de hand, weegt niet veel) en direct vullen met water.  ‘s Anderendaags kijken of alle water nog in de put staat (zoniet zit je met een lek en moet die er terug uit). 

3. De grijze buis in het midden is de overloop/afvoerbuis naar de riool.  Als de put niet lekt, moet je de zijkanten rond de put opvullen met stabilize (mengsel : 6 delen zand, 1 deel cement) zodanig dat je een “harde mantel” rond de put krijgt.  Als je ooit de put laat leegzuigen, dan kunnen de wanden niet inklappen door de druk van de grond errond.

4. Sleuven graven voor de aan- en afvoer naar en van de put.

5. De bovenkant van de put heb ik ook versterkt : betonplaten op de stabilize in de portel gelegd, en daarop een kader in beton gegoten waarvan de bovenkant boven het plastic deksel uitkomt. 

6. Een beton deksel gegoten, erop gelegd, afdekken met aarde en kakken maar !!!! 

4 thoughts on “Shit !!!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.