Nieuwe houtkachel…

Februari 2009

Toen ik dit huis kocht een 5-tal jaar geleden, dan stond er een houtkachel in de living.  Leuk, in mijn vorig huis had ik ook een houtkachel geïnstalleerd, en ik vind het leuk om naar de vlammen te kunnen kijken die ronddansen in de kachel.  Probleem één met deze kachel : geen venster.  Probleem twee : heel laag rendement (volgens de verkoper van mijn nieuwe kachel zou het rendement van mijn oude kachel tussen de 30-40 % liggen.  Uit de ervaring met de nieuwe kachel zal zijn schatting kloppen : ik verbrand tegenwoordig minder dan de helft zoveel hout per avond, en na 2 uur stoken stijgt de temperatuur van 15 ° naar 22-23 ° (terwijl ik met de oude kachel een ganse avond moest stoken en dan amper aan 20 ° kwam))

De oude houtkachel :

De nieuwe kachel : een Heta Scan-line 550 :  rendement van 81%, gesloten luchtcircuit, d.w.z. dat de kachel verse lucht voor de verbranding van buiten aanzuigt, en dat de rook door de schoorsteen verdwijnt.  Dus geen kans op CO-vergiftiging.  Bij het aansteken van de kachel is er soms een beetje roetneerslag op het venster, maar eenmaal de kachel op temperatuur, dan brand het roet er vanzelf terug af, en moet ik dus nooit mijn venster kuisen (‘t is te zeggen, 1 keer in de maand het neergeslagen stof van het venster kuisen, eventjes met een vochtig keukenpapier over wrijven en het is terug proper.  )

Zo ziet het venster er na een maand hout branden uit :  Een klein beetje roetaanslag langs de bovenkant omdat de luchtstroming daar moeilijk aankomt.  Voor de rest plakt er enkel wat stof en as langs de binnenkant van het venster.

Je ziet ook de binnenkant van de kachel na een jaar stoken : geen roet te zien, duidelijk bewijs dat er een optimale verbranding plaatsvindt.  Bij veel mensen die ik ken met een ander merk van kachel ziet de binnenkant van de kachel er pekzwart uit…

1 thought on “Nieuwe houtkachel…”

  1. Eén en ander is heel herkenbaar…

    Eerst een tijdlang gestookt met een tweedehands gietijzeren kacheltje, dan een hele degelijke speksteenkachel-met-venster gekocht.

    Wat roet op het venster betreft: hoewel we hier een ander merk kachel hebben is ook hier geen sprake van roet op het glas – tenzij ook hier een beetje in die linkerbovenhoek. ‘

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.