Zandgrond

Gisteren en de dagen ervoor heeft het goed geregend.  Zandgrond heeft het voordeel dat het water snel weg is, en in de zomer het nadeel dat het snel uitdroogt.  Nog een nadeel dat mij opvalt, is dat plantenresten die ik vorig jaar ingespit heb,  grotendeels onverteerd terug naar boven komen bij deze spitsessie.  Misschien zit er nog te weinig leven in de grond (het is pas het 4de jaar dat ik dit stuk gebruik als moestuin), de komende jaren zullen daar uitsluitsel van geven, ik probeer telkens redelijk wat organisch materiaal in te werken.  Voor de kippen is het een leuke periode : hun speelplein is drie keer zo groot (maar echt veel valt er niet te pikken, af en toe een regenwormke).  Als ik nog iedere avond een halfuurke kan spitten, dan ligt mijn moestuin over een goeie week klaar voor gebruik.

2 thoughts on “Zandgrond”

  1. Wij tuinieren ook op zand, maar spitten doen we al jarenlang niet meer. De bodem wordt wel met een woelvork losgemaakt, maar niet meer gekeerd.

    En organisch materiaal blijft gewoon ter plaatse (dus wortelresten – bv de stikstofinbrengende wortelstelsels van peulvruchten – in de bodem, en bovengrondse plantenresten gewoon bovengronds), en ook compost wordt gewoon in een laag bovenop aangebracht. Dat organisch materiaal wordt vervolgens toch snel door ondergronds gewriemel weg- en in de grond gewerkt merken we.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.