Mijn couchebak…

Vermoedelijk zullen enkelen tot velen onder u de wenkbrouwen fronsen, niet wetende wat een couchebak is.  Zo ook op het werk in het Gentse, niemand kent die term.  In mijn geboortedorp Bikschote (ja, zoek het maar eens op de kaart) wist iedereen dat dit een kweekbak of koude bak is (alhoewel, daar kenden ze die laatste 2 termen eigenlijk niet, maar ze wisten wel waarvoor een couchebak diende !).  

Vorig jaar heb ik die gemaakt en voor de eerste keer gebruikt.  Een probleemke was dat ik dagelijks goed moest begieten om de zandgrond een beetje vochtig te houden, en door het begieten en uitdrogen vormde de bovenste halve centimeter een korst waar de kiemende plantjes moeilijk door geraakten.  Dit jaar een toevoeging aan de grond : TerraCottem. 

Deze stof absorbeerd water en zwelt tot een soort gelblokjes die het water langer vasthouden.  Zo’n emmerke van 2 kg kost wel 25 Euro !!  Daarvan heb ik enkel 100 g/m2 nodig, en goed mengen met de grond.

De laatste 3 dagen heb ik de grond goed begoten, en een van de volgende dagen kan ik beginnen zaaien in mij couchebak …

Ondertussen zijn we een paar dagen verder en  heb ik sla, tomaat, paprika, prei, selder en koolrabis gezaaid.  Nu duimen !

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.