Uitkofferen van de zwemvijver

Een van de belangrijkste zaken bij het aanleggen van een (zwem)vijver is zorgen dat de randen waterpas liggen. Het water in de vijver ligt altijd waterpas, en als als uw randen dat niet zijn, dan zal dat altijd heel sterk opvallen.

Uitzetten van het niveau

1. Hoe doe ik dat ? Ik heb op verschillende plaatsen palen geklopt rond de vijver (zie foto hierboven). Op één paal heb ik een niveau afgetekend van 10 cm boven het maaiveld. Dat is het referentiepunt. Nu moet die hoogte op alle palen afgetekend worden. Dat kan met een pasdarm, of met een laserwaterpas. Bijgevolg heb ik op alle palen dezelfde referentiehoogte.

Inkloppen van paaltjes tot waterpasniveau

2. Tussen twee palen heb ik dan een metserskoord strak gespannen, en deze kan ik gebruiken als meetpunt. De boordstenen die ik wil gebruiken zijn 10 cm dik, en ik reken 2 cm mortel om die in te leggen. De hoogte tot waarop ik dus moet uitkofferen is 22 cm onder de koord (10 cm steen + 2 cm mortel + 10 cm van de koord boven het maaiveld). Met een tussenafstand van 50 cm (en 24 cm van de rand want mijn boordstenen zijn 25 cm breed) klop ik paaltjes in de grond. Met een waterpas zorg ik ervoor dat ze allemaal even diep zitten.

Die paaltjes zouden schoon waterpas moeten zitten

3. Tegen de paaltjes vijs ik flexibele latten vast (in mijn geval ecolatten), zodat de bovenkant net gelijk komt met de bovenkant van de paaltjes.

Hier kan je al de boord "in wording" zien.

4. Ik moet nog een aantal “doorvoeren” (om met buizen door de foliewand te gaan zonder lekkages) voorzien.  Deze moeten nu ook al ingegraven worden voordat ik begin met uitkofferen.  Hieronder wat meer uitleg over doorvoeren :

Een doorvoer : vijzen om de folie er tussen te klemmen, in deze doorvoer kan je een pvc buis van 50 mm lijmen tot halverwege aan de uitstulpingen die je binnenin ziet.
Een detail waartussen de folie moet komen.
Hier heb ik een pvc buis ingelijmd.
Door deze doorvoer wil ik mijn kabel van de pomp tot buiten de vijver brengen, en de luchtleidingen tot in de vijver.
Deze doorvoer zal het water vanuit de pomp naar het zwemgedeelte pompen.

5. Het uitkofferen zelf :  (indien je stabiele grond hebt, is uitkofferen niet strikt nodig, in zandgrond is dit aangeraden.  Dit gebeurd normaal met stabilize (mengsel van 6-10 volumes zand en 1 volume cement).  Aangezien ik in zandgrond zit, heb ik ervoor gekozen om minder grond af te voeren, en de zandgrond te gebruiken om stabilize te maken (scheelt 17 m3 in mijn geval).  Droog mengen lukt niet omdat er teveel brokken inzitten, dus maak ik een soort natte stabilize-pleister (zelfde samenstelling, maar veel natter).    Met een betonmenger lukt dit prima.

Kuip na kuip gaat het vooruit
Het filtergedeelte is uitgekofferd.

Op bovenstaande foto zie je een zwarte gaasbox staan (gans bovenaan) : die moet ingegraven worden naast de vijver met beschermdoek errond, en dat zal dienen als overloop van de vijver.  Het water kan dan infiltreren in de bodem.  Daarvoor is de doorvoer in de verste wand.

Het zicht van de andere kant
Fuck, ik moet nu nog een groter stuk ernaast uitkofferen : de zwemvijver zelf...

Update 24-4-2011 :

Ondertussen zijn we weer een paar dagen verder, alsook een aantal lopende meter uitkoffering.

In de zwemvijver zelf ben ik ook al een 7-tal meter ver...
Eventjes het zicht van de andere kant

Update 2-5-2011 :

En de doe-het-zelf-zwemvijver-aanlegger kofferde voort uit (vrije vertaling van “de boer ploegde voort”).  Eind vorige week waren er een 3-tal dagen met kans op onweer, en dan durft een mens niet zo goed voortwerken hé, want dan is er kans dat mijn werk gewoon wegspoelt.  De schrik was voor niets nodig, want het heeft hier amper 5 liter geregend in 3 dagen tijd.  Een beetje vertraging dus, maar ideaal om ook nog een beetje in de moestuin bezig te zijn, en wat onkruid te wieden in de plantenborder.

Op deze site had ik iets gelezen over drainage onder vijvers, enerzijds om water weg te krijgen, en anderzijds om eventueel gas dat zich kan vormen weg te krijgen.  Ik weet niet of dit in mijn geval echt nodig is, maar voor de veiligheid ga ik toch een drainagebuis onder leggen.  Dat zal me een 15 Euro meer kosten, en ik had toch drainagebuis nodig voor in het filtergedeelte.  Beter op veilig spelen…  De drainagebuis zal dus in de lengte van de vijver van het ene uiteinde naar het ander lopen, net onder de stabilize.

Een drainagebuis die in het midden over de hele lengte van de vijver zal lopen.

Ik heb ook de buis waardoor het water van de filterzone naar het zwemgedeelte gepompt wordt al gedeeltelijk ingegraven.  De darm moet afgesneden worden links van de kuip, en er moet nog een doorvoer op bevestigd worden.  Het water zal dus onderaan het diepe zwemgedeelte in de vijver gepompt worden.  Omdat er veel stromingsverlies (debietverlies bij de pomp) optreedt bij bochten heb ik gekozen voor een flexibele buis, en niet voor harde pvc buizen waar je hoeken van 90 of 45° moet tussen lijmen.

De gele buis waardoor het water uit de filterzone naar het zwemgedeelte gepompt wordt.

Ik kan nog niet goed inschatten hoeveel zand ik zal nodig hebben (ik vermoed dat er teveel in de vijver lig), en om zo weinig mogelijk nodeloos te moeten verscheppen, ben ik nu aan het diepe gedeelte begonnen met uitkofferen.

De vordering van de ene kant...
... en van de andere kant gezien.

Update 8-5-2011 :

We zijn weer een weekje verder, tijd voor wat fotokes :

Het bewijs dat ik het wel degelijk zelf doe...
Ginder in de verte, de diepe zone van de zwemvijver (1,8m diep) is bijna gedaan.

Het stuk langs de rechterkant (foto boven) dat nog moet uitgekofferd worden is ondertussen mooi afgeschraapt, en ik heb langs die kant ook de grond hellend uitgeschept om van 1,3 m diep naar 1,8 m te gaan.  Ik ga redelijk wat zand teveel hebben, en heb vandaag dan ook al verschillende kruiwagens uitgeschept om wat meer plaats te krijgen in de vijver.

Het einde komt dichterbij...

Update 15-5-2011 :

Ondertussen zijn de zijkanten afgewerkt, en moet ik enkel nog de bodem doen.

Nu dat de routine erin zit, is het bijna gedaan...
Nog een paar 10-tallen kuipjes mengen, en het is af.

Update 18-5-2011 :

Een deel van de vloer is al gedaan, maar ik verlies nogal veel tijd met het wegscheppen en afvoeren van het teveel aan zand dat nog in de vijver ligt…

In het diepe deel is de vloer af...
Vandaag aan de helling bezig geweest tot 21u30...

Update 21-5-2011 :

Vandaag tot 21 uur bezig geweest om het toch maar af te krijgen, en het is zover.  De laatste 2 uurkes waren lastig, mijn batterijen stonden in het rood (lees : ik was pompaf).  Hier het eindresultaat :

De vloer is af, ikke content
En van de andere kant gezien is de vloer ook af.

Mijn pols is content, gedaan met afzien.  Vaarwel aan het werkwoord “uitkofferen”…

 

Nu moet het beschermvlies geplaatst worden.

 

16 thoughts on “Uitkofferen van de zwemvijver”

 1. Knap werk !!!! en een geluk met het weer van de voorbije dagen.

  Wij starten waarschijnlijk over 2 weken. heb m’n boodschappenlijstje zogoed als af.

  Nog veel succes verder !

 2. @ Andy:

  ja we gaan het volledig zelf doen. Ik heb 3 offertes gekregen voor identiek hetzelfde. Een offerte van 36.250, 18960 en 9870 … bedragen in euro’s wel te verstaan ex btw. Der moet daar gigantisch veel geld mee te verdienen zijn als je het mij vraagt.

  Wij gaan wel voor een zogenaamd ecologisch zwembad van 3 op 8 (effectief zwemgedeelte). Dus toch iets strakker dan bij jou. Dat omdat het bij ons ingewerkt zit in ons terras (of toch in het verlengde ervan komt).

  We gaan zelf graven, plateau gieten en holle betonblokken opgieten … alé ja, je kent het wel hé. Ik denk rond te komen met ongeveer 7000 euro. EPDM laat ik plaatsen door iemand, kwestie van zeker geen lekken te hebben.

  Hopelijk zit het weer dan ook nog een beetje mee.

  Ik blijf alvast verder volgen en hou je ook wel op de hoogte.

  Grtjs

 3. Hopenlijk zie je dit berichtje nog, wat het is toch al wel enige tijd geleden dat je dit werk hebt uitgevoerd.

  Gaan dit jaar ook zelf een zwemvijver aanleggen, met dezelfde werkwijze als jou. Deze site is echt super handig om meer kennis van zaken op te doen!

  Vraagje: Welke dikte heb je gebruikt voor de stabilisé tijdens het uitkofferen?

 4. @Kurt: op de meeste plaatsen is het maar een 5-tal cm dik uitgeplakt. Als de ondergrond stevig is dan is dat niet zo belangrijk. Het is voornamelijk de bedoeling van een effen ondergrond te hebben voor het doek en de EPDM.

 5. beste andy,
  top info en mooi resultaat!
  heb je beelden van de vijver in “gebruiksmodus”
  mvg
  philippe lefebvre

 6. Knappe prestatie en handige blog.
  Ik weet niet of deze blog nog up to date is en of vragen nog worden beantwoord, maar ga het toch proberen.
  Wij zijn van plan om er ook zelf aan te beginnen…
  Ook een vijver met een vrije vorm, en uw idee om de wanden uit te kofferen met de zavel (geel zand) in mengeling met cement is zeer goed gezien.
  Bij ons dus zelfde situatie.
  Heb je enkel cement door de zavel gemengd of ook nog andere producten? Ik zie op de foto’s een bus liggen van compactuna of iets dergelijks…
  Alvast bedankt voor het antwoord

 7. @Chris: ik heb enkel de zandgrond waar ik hier woon gemengd met cement. Die bus die er staat is mortelverbeteraar (soort detergent om het luchtiger te maken). Ik heb het niet als stabilize verwerkt (droog mengsel) maar wel als mortel (nat mengsel).

 8. Beste, een interessant werk. Wij willen ook gaan werken met schuine wanden.
  Hoe schuin zijn uw wanden? Hebt u een foto van uw afgewerkt project?
  Bedankt voor uw info.

 9. @Lesly: foto’s afgewerkt project: rechts onder categories: doe het zelf – zwemvijver: staan alle stappen van de werken. Ik denk dat mijn wanden rond de 60-70° zijn.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.