Zwemvijver : aandachtspunten

Ligging :

Logisch : het is leuker als de zwemvijver in uw tuin ligt en niet in die van uw buur.  😉

Als die vlak achter uw huis ligt, kan je altijd genieten van het zicht op de vijver met alle activiteiten errond : spelende kinderen, vogels die komen drinken, weerspiegelingen op het water, …  Goed of slecht weer, winter of zomer : altijd een mooi uitzicht.  Met kleine kinderen kan dat wel een probleem zijn : je moet ze altijd in het oog houden.  Indien je vijver verder in de tuin ligt, kan je er een omheining rond zetten zodat de kinderen er niet in kunnen zonder dat je erbij bent.

Grote bomen staan beter niet direct rond de vijver.  Deze zorgen voor veel bladafval in de vijver, vooral in de herfst.  Windbloeiers zoals wilg en berk produceren in het voorjaar veel stuifmeel en dat zorgt voor een gele film op het water gedurende een aantal dagen.  Dennennaalden bezinken snel en zorgen voor verzuring.  Wortels van bomen kunnen de folie beschadigen.

Oriëntatie :

Bij open tuinen is het ideaal van het filtergedeelte ten oosten van het zwemgedeelte aan te leggen omdat in onze streken westenwinden overheersen.  Deze waaien in oostelijke richting en stuwen het drijvend materiaal (bladafval e.d.) richting filter.  Daar kan het makkelijker verwijderd worden.

Zwemzone :

Die kies je zo groot je wil.  Vanaf een 10-tal meter lang kan je al baantjes trekken,  1,5 meter diep is voldoende om te zwemmen.   Je kan een “bak” metsen met rechte wanden, of je kunt kiezen voor iets minder formeel en alle vormen zijn dan mogelijk. Het is dan een “uitgegraven vijver” met schuine wanden.  In dat geval is de helling van de wanden rond de 75 °.

Filterzone :

De oppervlakte van de filterzone moet ongeveer 25 % bedragen van het zwemgedeelte.  De diepte moet tussen 120 en 150 cm zijn.  Ondiepe filters kunnen snel verstoppen doordat de plantenwortels tot op een diepte van 60 – 100 cm kunnen groeien.  De filterzone is gevuld met een poreus substraat : lava (zwaar, sterk) of argex (licht zolang poriën niet verzadigd zijn met water, vergruist na verloop van tijd).  Dit substraat is de “woonplaats” van de micro-organismen.  Ze vestigen zich in de kleine poriën en zuiveren het doorstromend water.  De zuurstofverzadiging van het water is bovenaan de filter rond de 98%, terwijl op 60 cm diepte dit al zakt tot 50%.  Het is aan te raden om extra lucht in het filtergedeelte te pompen (met een luchtpomp van in een aquarium), alsook in de zwemvijver zelf.  In het vijvergedeelte zorgt dit niet enkel voor zuurstoftoevoer, maar in de winter ook voor een mooi rond wak, zodat het ijs niet tegen de wanden drukt.  De vijverplanten worden in dit substraat geplant en wortelen zich daarin vast.

Vijverpompen :

Het is best van 2 vijverpompen te plaatsen.  In de zomer werken ze beiden, in de winter kan je een uitschakelen om energie te besparen.  Dit blijkt niet meer te kloppen : 1 pomp is zuiniger in jaarlijks verbruik : zie update hieronder.   Ze moeten samen 3-5 maal per 24 uur het vijvervolume rondpompen.

Update 18-11-2010 :

Tijdens mijn zoektocht naar vijverpompen ben ik tot de conclusie gekomen dat het toch goedkoper is van 1 vijverpomp te plaatsen.  Tegenwoordig zijn er al heel zuinige vijverpompen verkrijgbaar.  Een pomp met het dubbele van een bepaald debiet verbruikt minder dan het dubbel aan elektriciteit.  Om de totale kostprijs te bepalen moet je dus rekening houden met de aankoopprijs en het verbruik.

Berekeningswijze :

verbruik per jaar = verbruik(W) /1000 x 24 (uur) x 365 (dagen) x 0,19 Euro/kWh

kostprijs 5 jaar (indien 1 pomp) = (aantal x aankoopprijs (Euro) )+ (verbruik per jaar (Euro) x 5)

kostprijs 5 jaar (indien 2 pompen*) = (aantal x aankoopprijs (Euro) )+ (verbruik per jaar (Euro) x 1,5 x 5)

(* : 1 pomp werkt het hele jaar, de 2de pomp gedurende de zomer : daarom het verbruik per jaar x 1,5)

model aantal aankoopprijs (Euro) verbruik (W) verbruik per jaar (Euro) kostprijs na 5j (Euro) kostprijs na 15j (Euro)
Exo-X-13000 1 400 140 233 1565 3895
Exo-X-7500 2 300 85 212 1661 3783
Eco-X-plus-10000 1 319 70 117 902 2067
Eco-X-4500 2 229 48 120 1057 2256
Eco-X-plus-15000 1 419 100 166 1251 2916
Dompelpomp-10800 1 105 480 799 4100 12089
Dompelpomp-6000 2 60 220 549 2866 8359

Indien we bijvoorbeeld de eerste 2 pompen met elkaar vergelijken (het getal naast de pomp geeft het maximum debiet aan : Exo-X-13000 pompt 13.000 liter per uur rond), dan is na 5 jaar één grote pomp nog 100 Euro goedkoper dan 2 kleinere.  Na 15 jaar zijn 2 pompen 100 Euro goedkoper dan 1 grote.  Op die specifieke pompen is er 5 jaar garantie, ik vrees echter dat ze geen 15 jaar gaan blijven werken, dus kan het bijvoorbeeld dat je na 10 jaar nieuwe pompen moet kopen.  Dan is 1 pomp zeker goedkoper dan 2.

De héél zuinige Eco-X-plus pompen zijn nog een stuk voordeliger.   Merk op dat een dompelpomp goedkoop is in aankoop, maar veel verbruikt, en dus na één jaar al véél duurder uitkomt dan een vijverpomp !

Plantenkeuze vijverplanten :

Een goede filterplant heeft 2 eigenschappen : goed ontwikkeld wortelstel en veel bladvorming.  Gele Lis, Kalmoes (kan woekeren), Egelskop, Mattenbies, Pijlkruid zijn goede keuzes.  Best verschillende planten kiezen want iedere soort neemt andere stoffen uit het water op.

Waterlelies kunnen in een dieper deel geplaatst worden of zelfs in het zwemgedeelte.

Drijfplanten (Vlotvarens, Watersla, Waterhyacinten) kunnen ook, maar zorg ervoor dat niet meer dan 1/4 van het filteroppervlak erdoor bedekt geraakt.  Deze sterven af in de winter, dus moet je ze jaarlijks opnieuw aankopen.

Zuurstofplanten hebben meestal geen echte wortels, ze kunnen wel veel zuurstof afgeven aan het water.  Een stukje vijver van 50 cm diep is voor hen voldoende.  Voorbeelden zijn Voorjaarssterrenkroos, Gedoornd Hoornblad, Lidsteng.

Riet en Lisdodde wordt afgeraden (diep wortelstel en scherpe wortels).

Plantenkeuze randbeplanting :

Hier zijn veel mogelijkheden.  Je kan de zwemvijver midden van het gazon leggen, je kan de randen beplanten met varens, bodembedekkers, grootbladige planten, hoge of lage planten.  Het belangrijkste is dat het grotendeels vaste planten zijn, en er weinig afgestorven materiaal in de vijver terechtkomt.

Vissen :

Vissen in de zwemvijver uitzetten wordt afgeraden.  Deze produceren veel uitwerpselen die het filtersysteem extra belasten.  Een beperkt aantal kan wel : Goudvissen, Goudwinden, Zilverwinden, KopvoornKoi’s zijn uit den boze !   Bijvoederen is normaal niet nodig.

Waterdichting :

EPDM-rubber wordt veel gebruikt, het is sterk en elastisch, niet onderhevig aan UV-straling.  De zwarte kleur zorgt er ook voor dat het snel zonnewarmte absorbeerd waardoor het water sneller opwarmd.  Polyester wordt ook dikwijls gebruikt, het is duur, maar ook duurzaam.  Het wordt in verschillende lagen aangebracht, en het is geen gezond werkje om het te plaatsen.

Randafwerking :

Ook hier zijn verschillende mogelijkheden : strakke arduin, ruwe stenen, klinkers, natuurlijke overgang naar de tuin, …  Erg belangrijk is dat de folierand onzichtbaar is (zie ook Vijverranden op The Pond Library).  De randen moeten ook sterk genoeg zijn voor het geval er iemand over loopt, of via de rand uit het water wil klauteren.

7 thoughts on “Zwemvijver : aandachtspunten”

 1. super interessante blog!! Ben ook al even bezig met info over zwemvijvers te zoeken en denk er ook over om een aantal dingen zelf te doen. Ik zag in je ontwerp dat je werkt met wanden van 75° dus een uitgegraven vijver en geen opgemetste. Ik vroeg me af of je in een uitgegraven model dadelijk je EPDM folie legt of dat er toch nog iets tussen komt? Wat dan en hoe doe je dit?

 2. @ Lins : Gemetste zwemvijvers kunnen ook hoor. Die van mij ga ik uitkofferen met stabilize (zie link : “zwemvijver van bart en ingrid”), maar ik heb ook al vijvers gezien waar ze de folie direct op de grond leggen. Natuurlijk moet er nog een beschermdoek tussen de folie en de grond (of stabilize).

 3. mijn vraag is wat is het verbruik van 5 pompen ; een 500 wat ;750 wat ; een van 350 wat .
  wat raad je aan voor swinter laten aanliggen of niet .

 4. @Gelas J-M : gewoon het verbruik optellen : 500 +750+…
  In de winter zou ik toch 1 pomp laten aanliggen zodat er een beetje circulatie is.

 5. Hallo,

  Bedankt voor deze blog, zeer interessant.

  Heb je de opvoerhoogte van de pomp ook gekozen, of doe je dit enkel op basis van het debiet? Over de lavasteentjes zal een ferme drukval ontstaan (hoeveel?), zoals je ook vermeldt in een latere post dat het debiet verminderd was door het dichtslibben van het filtergedeelte.

 6. @Joachim: ik heb de pomp gekozen op basis van het debiet. Er is geen verschil in opvoerhoogte: de pomp zit 0,5 m onder de grond en pompt het water 1 m onder de grond terug in de vijver, dus mijn opvoerhoogte is -0,5 m.
  Het is niet zo dat de pompt het door de lavastenen moet “zuigen”. Het loopt van nature door de lavastenen, en onderaan was de filterdoek rond de drainagebuizen aan het verstoppen (http://doehetbeterzelf.com/?p=4108). Met die filterdoek weg te nemen was het probleem opgelost.
  Het water sijpelt door de lavastenen, stroomt in de drainagebuizen onderaan en komt in een centrale grote buis terecht (http://doehetbeterzelf.com/?p=1820). Daaruit zuigt de pomp zijn water. Als het water snel genoeg door de drainagebuizen kan lopen, dan is er geen probleem van drukval.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.