Zwemvijver na 6 jaar

6 juli 2011 was de dag dat mijn zwemvijver klaar was voor gebruik.  Ondertussen zijn we 6 jaar verder en misschien vragen sommige lezers zich af hoe het er ondertussen mee staat.  Alles is mooi als het nieuw is, maar slijtage  en problemen die opduiken is iets waar weinig over te lezen valt.  Kan van belang zijn voor mensen die twijfelen om zoiets te plaatsen.

In die 6 jaar is:

 • de luchtpomp vervangen
 • zijn er 2 kindjes die niet konden zwemmen in de vijver gesukkeld terwijl de ouders er op stonden te kijken.  Gelukkig zonder erg voor de vijver.  De kindjes kwamen er met de schrik van af, en na een goeie knuffel van de mama was de vijver weeral het aantrekkingspunt.
 • het laatste jaar heb ik ontdekt dat sommige voegen aan het verbrokkelen zijn.  Waarschijnlijk door uitzetting en krimpen, vooral tijdens vorst, want die staan altijd net niet onder water
 • het debiet van het rondpompen van het water was aan het verminderen.  Mijn vermoeden was dat het doek rond de drainagebuizen aan het verstoppen was door fijn slib.  Tijd dus om de filterzone eens onder handen te nemen.

Een voeg die aan het uitbrokkelen is.  Ik heb hier de brokken al verwijderd, klaar om opnieuw op te voegen.  Wat er nu nog tussen zit is de mortel waarmee de stenen vast gemetst zijn.  Dat is nog steeds hard.  Ik schat dat slechts 1/10 voegen hier last van heeft.

De filterzone zoals die er na 6 jaar uit ziet. Goed vol gegroeid met planten.

Een serieus werkje: planten verwijderen en uitscheppen tot ik aan de drainagebuizen kan.

Een deftig stapeltje lava in mijn gazon. Dit is ongeveer 1/ van het totale volume lava in de filter.

Ik heb van alle drainagebuizen doek verwijderd. Dikwijls 10-20 cm per keer, lava verscheppen, en weer een stukje doek verwijderen.  Er zal op die manier wel meer fijn materiaal (aarde, slib) door de buizen spoelen en in de zwemvijver terecht komen, maar die moet ik toch al 3-4 keer per jaar stofzuigen (waterzuigen ?) om bezinksel (bladeren, algen, zand) te verwijderen, dus dat zou geen extra werk mogen zijn.

In totaal heb ik een 3-tal emmers met doek en koordjes verwijderd. Op een stukje doek heb ik wat water gegoten, en het bleef er gewoon op staan. Duidelijk dat die doek verstopt was.

Sommige wortels gingen tot op de bodem van de filterzone (1,5 m diep). Waar er wortels zitten bleef er duidelijk ook meer slib tussen de lavastenen zitten.

Langzaam maar zeker opschuiven naar de andere kant van de filter. Ik heb de put niet volledig uitgeschept, maar de lava verschept op het stuk waar het doek reeds weggesneden was.

Tijdens de werken werd de waterkwaliteit in het oog gehouden.

Ook de werfleidster kwam af en toe eens kijken of alles goed verliep.

En we schuiven langzaam op…

…tot we plots gedaan hebben.

De hoop lava die in het gazon lag ligt ondertussen ook weer in de filter, nu nog een deel plantjes terugzetten en klaar is kees !

Volgende post hieromtrent over een 6-tal jaar 😉

9 comments

Skip to comment form

  • Alex on 21/01/2018 at 12:13

  Mooie reportage!

  • dirk on 01/07/2018 at 22:15

  Hoi

  Weeral een mooie reportage. Ik heb zelf ook en zwemvijver. Maar sukkel met de skimmerlijn.
  Mijn filterzone zit een 40 cm hoger dan het zwemgedeelte. ik werk met upflow in de lava. onderkant holle ruimte en water loopt dan boven over.
  Heb ook 2 wandskimmers gezet maar omdat ik veel bamboe en bomen heb staan rond de vijver heb ik ook veel bladafval in het water. De skimmers zitten onmiddellijk terug vol. Zou nu iets willen vinden zodat er toch veel blad kan gevangen worden maar dat er ook en goede doorstroom blijft nu verstoppen ze heel snel en krijgt de pomp geen water meer genoeg.
  Heb eventueel nog wel een strook naast de vijver waar ik iets zou kunnen doen.
  Als j etips zou hebben altijd welkom

  • Andy on 02/07/2018 at 18:37

  @ Dirk:
  zou je in plaats van ‘te kleine skimmerfilters’ geen filtermanden kunnen installeren onder de skimmers zonder filter ? En van daaruit water pompen naar je filterzone ?
  Of de strook naast je vijver gebruiken voor een overloopzone met een filtermand en vandaar pompen naar je filterzone.

  • els frooninckx on 11/07/2018 at 12:15

  Goede middag ,
  Wij legden 2 jaar terug de vijver aan (dankzij uw raad en advies).
  Nu stroomde het water ook plots slecht door en dachten wij dus aan verstopte drainage buizen karcher erin gedaan maar helaas telkens weer gaat er te weinig water in de verzamelbuis waardoor pomp lucht zuigt…
  En toen dachten we , had Andy eigenlijk doek rond zijn buizen …? Dus uw blog terug opgezocht en toen kwamen we uw laatste post tegen !!!!! haha ongeloofelijk toch? Wij hebben in de verzamelbuis enkele gaten geboord als nood oplossing want we hebben een gite (en de mensen komen natuurlijk ook voor te zwemmen) en het water was groen gekleurd doordat het amper nog werd rondgepompt. Ben benieuwd wat het nu gaat doen anders zouden die drainage buizen nutteloos zijn als het ook kan met gaatjes in de verzamelbuis… Bon WE laten nog weten hoe het verder gaat

  Met vriendelijke groet ,
  Els ( La ferme créloup )

  • Andy on 11/07/2018 at 12:48

  @Els: ik denk dat die drainagebuizen wel van belang zijn. Het water zakt zo langzaam door de lava, wordt gezuiverd door de bacteriën die op de lava zitten, en gaat dan door de drainagebuizen terug naar de pomp. Uw voorlopige oplossing zal misschien wel een zomer helpen, maar niet voor eeuwig denk ik.

  • Steven W on 17/07/2018 at 10:07

  Mooi werk. Zeker een bom aan info voor de uitvoering van ons project hier, waarvoor dank.

  • Romain on 18/08/2018 at 07:02

  Super blog! Wij zijn hier ook aan het plannen om een zwemvijver aan te leggen… Hoe zit het ondertussen met de doorstroming? Denk je dat het mogelijk is om direct met drainagebuizen te werken zonder omhulsel? Of is de waterkwaliteit nu slechter? Het filtergedeelte is zowiezo een kopbreker vind ik… Tegenwoordig kan je overal 3d gemaakte folie kopen (meerprijs), denk je dat dit veel strakker 8s dan zelf de folie leggen? Ze zeggen dat het perfect past, maar ik stel me de vraag, wat als de afmetingen 5 cm verkeerd opgemeten zijn… Dan zit je daar met uw 3d model… Of zou er “rek” opzitten… Niet makkelijk allemaal

  • Andy on 18/08/2018 at 11:39

  @Romain: doorstroming is prima, waterkwaliteit is optimaal. In het vervolg zou ik direct met drainagebuizen werken zonder doek rond, en ik zou ook een grovere korrel nemen van lavastenen. 3D folie zal wel strakker zijn, maar je moet het die firma laten opmeten hé, dan zijn zij verantwoordelijk voor eventuele fouten. Er zit wel een beetje rek op de EPDM, maar ik weet niet hoeveel.

  • Brigitte on 01/09/2018 at 16:38

  Hallo, Ik wil ook graag een zwemvijver aanleggen, maar wil dit ook zo veel mogelijk ecobewust doen en daarom liever geen kunststof en beton gebruiken. Wel één rechte muur met steppoxstenen om een lange vlonder deels op te laten rusten . Ik dacht aan kleimatten/bentonietmatten (OK, daar zit geweven kunstof bij). Ik weet dat het mogelijk is, want ik heb er ooit eens foto’s van gezien op internet. Toch vind ik er nu niets meer van terug. Heeft iemand daar ervaring mee?
  Moet er drainagebuizen onder, substraat zoals zand of grind, onder of boven? Waar plaats je best de pomp als er aan één smalle zijde een verhoogde plantenfilter komt? En als ook tegenover de lange vlonder een min of meer afgesloten waterplantenzone komt?
  Hoe en waar verstop je best de pomp?
  Samen met onze zoon, die wel met graafmachines kan omgaan, wil ik dit zelf avonturen. Het tekenen van een tuinplan voor de vijver lukt me wel, met een technisch plan heb ik meer moeite en dat heb ik wel nodig om mijn zoon te leiden.
  In tegenstelling tot gewone bouwarchitecten heb ik, tot nog toe, geen enkele tuinarchitect bereid gevonden tot gedeeltelijke overeenkomsten. Bij het bouwen van huizen is deze vorm van samenwerken een wettelijke mogelijkheid. Bij tuinaanleg bestaan hier geen richtlijnen rond. Het moet dus mogelijk zijn.
  Dank voor alle tips en hulp.
  Bigitte

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.