Natasha is niet meer

Met een flinke dosis schuldgevoel moet ik melden dat de bruine cavia Natasha vorige week maandag overleden.  Met de donkere dagen ga ik ze ‘s morgens eten geven als het nog donker is, en ‘s avonds kom ik thuis als het terug donker is, dus zie ik die beestjes tijdens de week niet (behalve hun snoetje aan de ingang van hun kotje).  Vorige week zaterdag was ik buiten bezig en zag ik ze lopen in het plein.  Mijn verwondering was nogal groot dat ze ze gedeeltelijk kaal uitzag.  Ik ben ze direct gaan vangen en wilde ermee naar de dierenarts.  Het spreekuur was voorbij, dus gebeld.  Ze was niet thuis, 2 dagen op bijscholing, maar ze belde mij een paar minuten later terug en ik heb de situatie uitgelegd (veel haar verloren, schilfertjes, en kleine wondjes).  Ze had een sterk vermoeden dat het schurftmijt was, niet echt gevaarlijk, zorgt wel voor veel jeuk.  Maandag pas langsgaan was geen probleem.

De kalende Natasha

Maandagavond kom ik thuis en lag Natasha dood in het kotje.  Ik heb ze samen met de 2 andere toch meegenomen naar de dierenarts om te laten zien hoe erg het was.  Ze was verwonderd dat het beestje overleden was.  Ze had al veel ergere gevallen gezien dan dat.  Een mogelijke verklaring kan zijn dat ze iets anders mankeerde, daardoor zwakker was en dan kunnen ze sneller schurftmijt krijgen.  Haar mondje zat vol met eten, dus moet het iets plots geweest zijn.

De andere twee hebben dan een inspuiting gekregen tegen schurftmijt, en moesten over 10 dagen een 2de spuit krijgen.  De zaterdag erop ga ik hun kotje uitkuisen, en zie ik dat Zinky (de witte) een grote kale plek langs de zijkant heeft, en een beetje aan het bloeden is.  Direct gepakt en terug naar de dierendoctoor.  Wonde ontsmet en opnieuw een spuit voor beiden.  Ik moest ze 3 dagen in het oog houden (het duurt efkes voor de jeuk stopt, dus kan ze zich nog maar krabben en bloeden) en desnoods ontsmetten.  Zondag en vandaag zien ze er beiden goed uit.  Met de koude en het feit dat ze ziek zijn heb ik er de kippenlamp bij gehangen zodat ze het lekker warm hebben in het kot.  Momenteel eten ze flink, dus het komt wel goed.

7 thoughts on “Natasha is niet meer”

  1. Tis erg maar ja, ze kunnen het natuurlijk niet zeggen en als ze nog at, denk ik idd dat het snel zal gegaan zijn. Tfeit dat je nu de andere goed int oog houdt en ze warm houdt zal goed doen…. Doe zo voort!

    Schuld is niet nodig, cavia’s kunnen heel snel ziek worden en sterven, spreek uit ervaring, je ziet ze mss niet veel omdat ze zo ruim zitten, iets waar velen cavia’s enkel kunnen van dromen.

  2. De overige 2 cavia’s doen het goed, ze eten veel, en zien er goed uit, geen krabplekken te zien voorlopig.

  3. We hebben het ook voorgehad met onze cavia, ineens dood in zijn kot. ‘t hoeft misschien zelfs niks met schurftmijt te maken te hebben. Trouwens, tegen schurftmijt bij cavia’s kan je ook stronghold voor jonge poesjes gebruiken: gewoon een druppeltje in hun nek. Stronghold kan je bij sommige apothekers gewoon zonder voorschrift krijgen. Werkt zéér goed (hebben het ook voorgehad destijds met onze cavia). Voor ectoparasieten bij mijn schapen heb ik Neocidol, maar ik vermoed dat een cavia ongeveer opbruist als je dat er op zou doen. 🙂

  4. Die tip ivm stronghold vertelde ik Andy al Bart, ik deed dat nl altijd toen ik er nog had.

    Heb stronghold hond 30kg, katten 5-7 kg en stronghold kitten voor kitten en cavia’s.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.