De graafwerken deel 1

1. Een van de voorbereidingen is het uitmeten en uitzetten van de randen van de vijver.  Aangezien mijn vijver geen rechthoekige bak zal zijn, is het iets moeilijker natuurlijk.  Ik heb eerst de uiteinden van de vijver in de lengte bepaald, en dan beginnen meten van de scheiding met de buren, dan in de lengte een koord gespannen als middellijn.  En van uit de middellijn kon ik de randen afmeten en heb ik paaltjes geklopt.

2. Die paaltjes staan wel een beetje in de weg om te graven, dus heb ik de rand uitgegraven (een spade breed en een halve spade diep (in de foto hieronder heb ik iets breder en dieper gegraven omdat ik aarde nodig had om een hoekje grond vlak voor mijn garage wat op te hogen).

3. Het graven zelf : aangezien ik iemand gevonden heb die alle afgevoerde grond wil hebben, en die ook een tractor en kar heeft, en ik momenteel tijd en goesting heb, heb ik gevraagd van die kar te brengen, en dan zou ik die proberen vullen (want ik had echt geen idee hoelang dat zou duren en hoe lastig het zou zijn).  Bij het afzetten van de kar hadden we 1 wiel in een put gezet, zodat ik minder hoog zou moeten scheppen.  Iedere avond heb ik iets meer dan een uurke geschept.  De eerste 2 dagen ging het goed (zijpaneel stond open), ik moest niet overdreven hoog scheppen.  Maar de laatste dag moest die zijkant dicht (anders rolde de aarde er terug uit 😉  ) en dan moest ik merkelijk hoger smijten.  Conclusie : al bij al viel dat wel mee in “tijd” en “lastig zijn”.  Maar er is een ander probleem.  Hoe dieper ik aan het graven ben, hoe hoger ik moet gooien, of ik moet het met de kruiwagen op de kar voeren, en die is 2 meter hoog, dus verre van handig en zal veel langer duren.   Besluit is genomen : ik zal een kraantje huren (en dan komt mijn droom uit om ooit eens met een kraan te werken).  Voorlopig dus uitgesteld tot het grondwater een stuk gezakt is, want dat staat nu maar 1 meter diep.

6 m3 geschupt in 4 uur tijd.

De kar mocht terug opgehaald worden.  In de week dat ik die gevuld heb heeft het ook nog wat geregend, dus de grond was wat drassig en de kar extra zwaar (vermoedelijk meer dan 9 ton).  Bij het vertrekken zakte het wiel nog verder in de grond, dus een halve kuub terug uit de kar gooien,  die kant opkrikken, balken onder steken en dan kreeg hij de kar uit mijn tuintje.  Het spoor na 1 kar :

De grond was nogal drassig...

Nog 14 karren te gaan, dus als alles goed loopt zal het met een kraantje gebeuren, vermoedelijk ergens in januari – februari 2011 (tenzij het lang nat blijft).

Het putje na 1 kar

10 thoughts on “De graafwerken deel 1”

 1. ja maatke gij kunt goed schuppen gij. Een kraan zal van uw gazon ook een ravage maken vrees ik, nat of niet. Frezen en opnieuw inzaaien is misschien het overwegen waard, ook al omdat je bodem sowieso sterk verdicht zal zijn na al dat verkeer.

 2. Dat gazon is vooral “peemgras”, dus dat kan me niet schelen dat het naar de vaantjes is, dan kan ik eens deftig gras zaaien. En het is zandgrond, makkelijker te scheppen dan kleigrond 😉

 3. inderdaad schoon geschupt, moedig dat je dat met de hand/schup wilde doen. Toch al een goed begin!

 4. Hier zijn bekwaam mannen bezig, dat zien ik zo. Ik ook van plan om dit jaar te beginnen aan onze zwemvijver, het zoek en afweegwerk heb ik reeds gedaan, het plan word concreet. Maar ik zit wel met een klein probleemke, aan de achterzijde waar het zuiveringsgedeelte komt, heb ik een hoogteverschil van ongeveer 1m [mijne grond loopt af dus]. Ik ga met betonblokken werken, moet ik die achterzijde met dubbele blokken metsen om het daar steviger te maken aangezien daar geen grond tegen komt? Graag raad klussers, alvast mercikes. Ps: geweldige blog, echt handig! Mvg, patrick.

 5. @ Patrick : bedankt voor de appreciatie.

  Wat uw dubbele blokken betreft : ik heb geen idee hoeveel druk een muurtje kan weerstaan. Je kan ze eventueel ook dwars metsen, dan is het al iets breder, of om de meter een steunbeer tegen metsen (zoiets gelijk ze vroeger tegen kerkmuren metsten langs de buitenkant : onderaan breed en smaller naarmate het hoger wordt als ondersteuning van de muur). Ik denk dat 1 m water niet zoveel kracht uitoefent, maar beter van op veilig te spelen hé…

 6. yep, die achterste muur ga ik men blokken dwars leggen, dan ben ik zeker. Mvg, pat

 7. Pat, je kan in zo’n geval ook gebruik maken van keerwanden. Niks metselen en zeeer sterk. Aleen moet je ze ter plaatse krijgen, ze zijn nogal zwaar. Groeten, JP

 8. Alle plannen voor de zwemvijver [zonder vis] zijn klaar, alleen twijfel ik tussen een klassieke waterpomp te gebruiken of een airlift systeem te maken. Iemand ervaring in? Mvg, pat

 9. @Pat : ik heb er geen ervaring in, had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Lijkt wel interessant, maar je moet blijkbaar voldoende hoogteverschil hebben om het optimaal te laten werken. In mijn geval lijkt dat een nadeel.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.