Terras aanleggen

Naast mijn zwemvijver wilde ik nog een terras.  Om dit aan te leggen ging ik als volgt te werk :

1. Uitgraven tot op 15 – 20 cm diep.  Zoals op onderstaande foto te zien, heb ik 6 palen geklopt rond de plaats waar het terras moet komen, en daarop een waterpas hoogtelijn uitgezet.  Het nul-niveau  is de hoogte dat de tegels uiteindelijk moeten komen.  Ik heb 20 cm diep uitgegraven.  Door een koord te spannen van een van de palen naar een ander aan de overkant (bijvoorbeeld 10 cm boven nul-niveau) kan ik makkelijk meten of ik nog dieper moet graven of niet.

Lastig werkje, want de grond was hardgereden door de kraan en kar bij het uitgraven van de vijver.

2. Omdat er bomen in de buurt staan, is er kans dat de wortels na een paar jaar onder het terras groeien en dit omhoogduwen.  In de hoop dat te vermijden, heb ik langs de kant waar de bomen staan, een sleuf gegraven van 60 cm diep (ten opzichte van het nul-niveau).  Lans de kant waar geen bomen staan, heb ik maar 30 cm diep gegraven.  De buitenkant van de sleuven is ook de rand tot waar het terras gaat komen.

Een sleufke van 60 cm diep, de rand van het terras.

3. De sleuven worden opgevuld met beton, tot op 5 cm onder het nul-niveau (tegels zijn 2 cm dik, 3 cm om ze in de mortel te leggen.)  Hier heb ik al rekening gehouden dat het terras moet afhellen naar 1 richting voor de afwatering.  Aan de vijver is het nul-niveau, verst weg van de vijver is 3 cm lager (ik geeft een verval van 0,75 cm per m.  (dit is echt het minimum, normaal wordt 1 à 2 cm per m genomen)

De beton boord is gegoten.

Deze beton boord zal ook zorgen voor eens stevige rand van het terras.  Op die manier zouden de tegels aan de rand niet mogen scheefzakken na verloop van tijd.

4. Opvullen met stabilisé en aandammen met een trilplaat.  Aangezien het bouwverlof was, heb ik de stabilisé zelf mogen moeten mengen (6 à 7 delen zand, 1 deel cement).  4 kubiek, daar was ik efkes zoet mee…

Ziet er al proper uit hé.

5. Paslatten monteren en koordjes spannen.  Op onderstaande foto heb ik de paslatten vastgemaakt aan de palen, zodat de onderkant gelijk komt met het nul-niveau aan de vijver.  De latten hellen 0,75 cm per m af, weg van de vijver.  Vervolgens een koord spannen (héél hard spannen zodat die niet doorhangt).  Ik heb 2 koorden gespannen om te beginnen, voor de volgende rijen is 1 voldoende.

Klaar om te betegelen.

6. Betegelen : de eerste paar tegels zijn wat moeilijk, je moet wat zoeken hoe dik de mortel moet liggen.  Ik strijk een vlak effen met mortel, en maak dan inkepingen met het truweel.  Op die manier is de tegel makkelijk in de mortel te kloppen : als het op een plaats te dik ligt, dan worden de gaten tijdens het kloppen opgevuld.

Inkepingen in de mortel om makkelijk te kunnen aankloppen.

De tegel in de mortel leggen, en met een rubber hamer kloppen tot die mooi gelijk ligt met het koordje.

Mooi gelijk met het koordje…

Bij het leggen van de eerste rij klop ik de tegels tussen 2 koordjes, dus moeten ze aan beide zijden gelijk komen met de koord.  Op die manier kan je ze horizontaal vlak leggen, en ook verticaal zodat je rechte voegen krijgt).  Indien je met ruwe natuurstenen werkt, is dit wat lastiger, omdat je geen rechte stenen hebt.

Ik plaats stokjes van 0,5 cm dik tussen de tegels zodat ik telkens een gelijke voeg krijg.  Mijn tegels zijn exact 60 x 60 cm, dus is dat perfect.  Bij sommige soorten vloeren kan je tegels hebben waarvan de ene 59,9 cm is, de andere 60,1 cm, dan kan je nooit een gelijke voeg krijgen.

Een waterpas is eigenlijk overbodig…

Iedere tegel die je inklopt, moet mooi gelijk komen met de koordjes.  Voor de rijen die erop volgen, gebruik ik maar 1 koord.  Die span ik op 60,5 cm van de vorige tegels, en dan moet ik de tegels gelijk kloppen met het koordje, en langs de andere kant mooi gelijk kloppen met de vorige rij tegels.  Na iedere rij was ik ook de eventuele cementsluier van de tegels met een spons met water, want als ik een volgende rij leg kan ik er niet meer aan, en eenmaal eraangedroogd (na een dag), dan gaat het er moeilijk nog terug af…

De randen mooi gladstrijken…
De tegels liggen er. Nu nog opvoegen !

Update 5-8-2011 :

Het voegen is ook gebeurd.  Ben niet 100 % tevreden, maar het zal zijn tijd moeten uitdoen.  Het was een zak poeder mengen met een voorgeschreven hoeveelheid water, en dat in de voegen wrijven met een rubber spatel.  Ik heb dat met een aftrekker gedaan, maar aangezien het ruwe tegels zijn, bleef er veel aan het oppervlak kleven.  Eenmaal de voegen gevuld, moeten de tegels schoongemaakt worden, dat deed ik met een natte dweil, en op sommig plaatsen kleefde het voegmengsel al serieus aan de tegels en moest ik met een harde borstel afschuren.  Ook al probeerde ik de voegen te mijden, toch zijn sommige voegen iets dieper (uitgesleten door het dweilen en schuren) dan andere.  Daardoor ben ik niet 100% tevreden.

‘t Is af !

Update 7-8-2013 :

Nog een foto met de begroeiing langs de zijkant.

Al iets meer kleur
Al iets meer kleur

17 thoughts on “Terras aanleggen”

 1. Djue, grandioos vergeten van die bierleiding te voorzien. Het zal met fleskes moeten gebeuren 😉

 2. ziet er helemaal niet zelf gedaan uit, knap!

  maarre, waarom heb je het terras niet in een rechthoek gelegd? is er daar een speciale reden voor of vind je het gewoon mooier zo? en dan nog een vraagske, waarom komt het terras een ietsje boven het grasvlak uit? (k heb zelf terrasaanlegplannen en weet er geen fluit over, vandaar mijn nieuwsgierigheid)

 3. @Hilda : aangezien mijn vijver ovaal is van vorm, wilde ik geen vierkant terras erbij. Het terras komt boven mijn gras uit omdat het gazon niet vlak ligt. Dat moet nog aangevuld worden, zodat het gelijk komt met het terras, maar daarmee ga ik wachten tot het najaar (rond de vijver moet het gazon ook nog wat vlak gemaakt worden), ander loop ik nu altijd door de aarde.

 4. Andy,

  Ik heb uw site al enkele jaren in stilte gevolgd maar nu heb ik toch eens een vraag voor u.

  Ik ben van plan om binnenkort een terras van +- 60M² aan te leggen, dit op dezelfde manier als jouw ( stabilise + mortellaag + terrastegel van 2cm ).

  Nu is mijn vraag: kan ik de ondergrond ( stabilise ) in verschillende stukken aanleggen ( 20 m² + 20m² + 20m²)? En kan de stabilise enkele dagen of een week open liggen zonder dat er een terrastegel op komt te liggen? ( komen er problemen als het begint te regenen?)

  Alvast bedankt op voorhand.

 5. @ Kenny : ik vermoed dat het geen probleem is om de stabilise in verschillende keren te leggen. Na een dag bij 20° is de cement in de stabilise al hard genoeg om niet meer uit te spoelen bij regen (als het begint te gieten als de stabilise pas ligt, dan kan je problemen hebben), dus dan is er geen probleem als dat enkele dagen of weken blijft open liggen. Wel terug bevochtigen (met gieter) voor je begint te betegelen zodat het water uit de mortel niet te snel in de stabilise trekt.
  Ik heb gewoon mortel met compactuna gebruikt voor die natuursteen, maar nu merk ik toch bij warm weer dat sommige tegels niet meer vast kleven aan die mortel. Ze komen niet los omdat ze gevoegd zijn, maar als ik erop stap klinken ze hol. Op een bouwforum lees ik dat het beter zou zijn van 3 delen zand, 1 deel cement, 1/4 deel kleefcement en compactuna te gebruiken.

 6. @avierstr : Ik heb van meerdere mensen ook al gehoord dat ze de onderkant van de terrastegels insmeren met gewone tegellijm en dan zo in een mortelbed leggen. Dit zou de hechting optimaal maken…. ( het is maar van horen zeggen dus of dat het klopt? )

 7. Ik heb mijn terrastegels in een grote kuip gelegd met water alvorens ze te plaatsen. Dit was een raad van de steenkapper waar ik ze had gekocht; Na 5 jaren liggen ze nog perfect ondanks enkele serieuze vrieswinters. Ik had wel een dek van 10 cm magere beton met chapenetten gemaakt en daarop 10 Cm stabilisé

 8. Hallo,

  Wij zijn ook bezig met ons terras. Ik heb vorige week de stabilise gelegd en ga einde deze week beginnen met de tegels. Deze lijken heel hard op de tegels die ik hier op foto zie. Nu is mijn vraag: mag de mortel met gewone cement gemaakt worden of moet dit witte cement zijn? en moet dit wit zand zijn?
  Of hoe heb jij hier de mortel gemaakt? Grtn tom

 9. @Tom : dat mag met gewone cement zijn, witte cement is eerder als je een bleke kleur wil bekomen, onder uw tegels is dat niet van belang. Ik zou er wel een deel kleefcement in doen, zoals te lezen in de bovenstaande commentaren.

 10. Toch nog even vragen hoeveel compaktuna ik moet toevoegen bij die delen zand, cement en kleefcement zoals hierboven uitgelegd?

 11. Vraagsken.
  Wij hebben stabilise gelegd doch de laatste strook plakt niet goed meer en de oppervlakte is los/ korrelig.
  Wat kan ik daar nog aan doen.
  Bestaat er een methode om dat toch nog vaster te maken?
  Alvast bedankt bij voorbaat voor de reactie
  Groeten
  Rob

 12. @Rob: ik vermoed dat uw cement in uw stabilise al uitgehard was bij uw laatste strook. Misschien kan je een sopje maken van cementwater of verdunde compactuna en er op gieten ? Geen idee hoe goed dat gaat werken.

  Na zoveel jaar liggen bijna al de tegels mij mij los en veel voegen brokkelen eruit. Ik vermoed dat dit door het uitzetten en krimpen is van de zon die er op zit.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.