Uitzetten van de bouwlijn

De bouwlijn is de plaats waar het huis moet komen.  Een goede uitleg hoe dit moet gebeuren kan je hier lezen.  Ik heb dat in mijn eentje gedaan, dus redelijk wat tijd in gestoken met heen en weer lopen, meten, opnieuw meten en nog eens controleren 😉  Eerst een draad gespannen waar de voorste muur moet komen en dan de paaltjes gezet waar de hoeken van het huis komen.   Vervolgens 1 – 1,5 m daarbuiten paaltjes geklopt en daarop de nul-lijn aangeduid.  Dit is de hoogte die de vloer in huis zal hebben.  Op die paaltjes planken gevezen zodat de bovenkant gelijk komt met de nul-lijn.  Die planken komen in het verlengde van waar er fundering moet uitgegraven worden.

Rode lijn is waar de buitenmuren zullen komen.
Rode lijn is waar de buitenmuren zullen komen.

Vervolgens koordjes gespannen zodat die perfect in het verlengde van de rode lijnen op de planken uitkomen en daar een nagel inkloppen.  Dan alle afstanden nog eens nameten en eventueel corrigeren.  Controle of de hoeken recht zijn doe je door de diagonalen te meten.  Als die gelijk zijn, heb je rechte hoeken.  Weer wat correctie nodig.  Eenmaal die 4 punten rondom goed staan, kan je beginnen met het uittekenen van de fundering op de planken.

Hier moet een funderingssleuf komen.
Hier moet een funderingssleuf komen.

De nagel waar het koordje aan hangt komt overeen met de buitenkant van de gevelsteen.  Die is 10 cm dik, vervolgens een spouw van 1 cm, 12 cm isolatie, 14 cm snelbouwsteen, totaal dus 37 cm.  De funderingssleuven zijn 60 cm breed, dus is er 23 cm over, verdeeld over 2 kanten is 11,5 cm aan beide zijden.  11,5 cm links van de nagel met het koordje is de zijkant van de fundering.  Dit uitzetten op alle planken waar fundering moet komen.

Waar vroeger een kelder zat is de fundering ook uitgegraven, en die zat dieper dan de rest.  Voor mijn nieuwbouw heb ik de keuze om daar nieuwe fundering dieper te graven (tot op weerstand biedende grond), of een wapeningskorf in de fundering te steken die aan beide zijden steunt op hoger gelegen weerstand biedende grond.  Zo’n korven kan je kant en klaar kopen, maar die moeten besteld worden.  Aangezien ik ervan uit ging dat ik deze week de fundering al ging kunnen gieten, wilde ik het risico niet lopen van deze niet op tijd te hebben, en heb ik die zelf gemaakt met funderingsnetten.  Dit is dus de eerste en laatste keer dat ik dat gedaan heb.  Niet dat het niet lukt, maar tijd dat daarin kruipt !!!  1,5 dagen om 2 funderingskorven te maken door netten aan elkaar te zetten met ijzerdraadjes.  Maar het is gelukt .

Het net van 5m x 2 m in 4 stroken knippen en aan elkaar binden.
Het net van 5m x 2 m in 4 stroken knippen en aan elkaar binden.
Ieder stuk van het net vastzetten met een beetje ijzerdraad, onvoorstelbaar hoe stabiel het eindresultaat is.
Ieder stuk van het net vastzetten met een beetje ijzerdraad, onvoorstelbaar hoe stabiel het eindresultaat is.
Het eindresultaat, een funderingskorf van 5 m.
Het eindresultaat, een funderingskorf van 5 m.

Momenteel ben ik een beetje gefrustreerd.  De fundering kon er al een week liggen, maar ik moet wachten op controle van de stadsdiensten om te zien of de bouwlijn goed uitzet is.  Dit kan 14 dagen duren.  Na een week gebeld om te informeren wanneer ik het zou weten en het antwoord was dat het normaal 14 dagen duurt voor de paperassenmolen doorlopen is.  Tegenwerken, dat kunnen ze daar wel…

5 thoughts on “Uitzetten van de bouwlijn”

  1. Hey Andy, heb je toevallig de site waarheen je linkt over het uitzetten van de bouw ooit opgeslagen? De link werkt niet meer.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.