Bad isoleren

Ken je dat ook ?  Een warm bad nemen, en je ergeren dat het water zo snel afkoelt als je eens wat langer wil blijven liggen weken ?

Ik neem maar sporadisch bad, meestal is het een snelle douche.  Als ik het al eens doe, blijf ik meestal een tijdje soezen in het warme water.  Niet omdat ik zo vuil ben, maar als ik zoveel liter water een verspilling vind om er maar een paar minuten in te zitten.

In mijn nieuwbouw wil ik het direct goed doen, dus heb ik mijn bad geïsoleerd met PUR voor het installeren.

Het bad waar de poten op bevestigd zijn, alsook de afvoer en overloopleiding.
Het bad waar de poten op bevestigd zijn, alsook de afvoer en overloopleiding.
bad bespuiten met PUR
Met een PUR pistool spuit ik stroken PUR (met lage uitzetting) op de zijkant van mijn bad. De stroken zijn ongeveer 1 cm.
PUR op zijkant bad
De PUR pas gespoten, 1 cm dik.
PUR op buitenwand bad
De PUR na een paar uur opzwellen en uitharden. De dikte is nu tussen 2 – 3 cm. Om de paar uur doe ik een andere kant door het bad te kantelen zodat het te behandelen vlak ongeveer horizontaal ligt en de PUR er tijdens het spuiten niet af valt.
De leidingen en afvoerstukken bescherm ik zodat ze niet vast zitten in het PUR schuim. Op die plaats is de isolatie niet zo dik of afwezig.
De leidingen en afvoerstukken bescherm ik zodat ze niet vast zitten in het PUR schuim. Op die plaats is de isolatie niet zo dik of zelfs afwezig.  Nadien heb ik gemerkt dat mijn sifon er niet meer vlot onder kan, en heb ik tussenstukje moeten kopen zodat de sifon 3-4 cm lager hangt.
Is dit bad niet mooi versiert met slagroom ;-)
Is dit bad niet mooi versierd met slagroom 😉
geïsoleerd bad
Zoals je kan zien is het niet tot de bovenkant geïsoleerd, maar tot op de hoogte van de overloop van het bad.

Update 4-2-2016:

Deze morgen zijn ze eindelijk mijn brander komen opstarten, en heb ik dus kunnen testen of de isolatie een effect heeft.

Ik heb een maand of 2 geleden een bad genomen in mijn garage, zonder isolatie.   Omgevingstemperatuur was 17°C.

Vandaag een bad genomen in huis, in mijn bad met isolatie.  Omgevingstemperatuur was 15°C.

Ik heb telkens mijn bad laten vollopen tot aan de overloop, en ben er gaan in liggen weken…  35°C om te beginnen is voor mij ‘net niet koken’ 😉

De test:
De test: zoals je kan zien is het water na een uur nog 2 graden warmer in het bad met isolatie, dus het helpt.

9 thoughts on “Bad isoleren”

  1. @Lieve: je kan ook proberen van de ruimte onder het bad op te vullen met van die ‘verpakkingchips’.

  2. Ik heb een rol Isover van 10 cm dik gekocht en zowel onder het bad als om het bad heen gedaan voordat ik de ombouw ging maken. De kosten waren slechts €20,95 en het was in 10 minuten gedaan. Het gemak is dat de isolatie overal makkelijk omheen te leggen was en op plaatsen waar er minder ruimte is toch gewoon tussen geplaatst kon worden.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.