Rolluikkasten isoleren

De rolluikkasten kunnen een koudebrug vormen indien deze niet goed geïsoleerd zijn.  Het is de bedoeling om die zo goed mogelijk te isoleren, niet enkel aan de plank die ervoor gevezen is, maar ook onder en boven het rolluik.

Een doorsnede van een rolluikkast. Het oranje is de isolatie.
Een doorsnede van een rolluikkast. Het oranje is de isolatie.

 

Het rolluik na installatie
Het rolluik na installatie.  Achteraan boven kan je bruin-gele strook zien, dat is de muurisolatie die daar afgesneden is.
Ik ben begonnen met een laag isolatie tegen de bovenkant te lijmen, en met stokjes ter plaatse te houden.
Ik ben begonnen met een laag isolatie tegen de bovenkant te lijmen, en met stokjes ter plaatse te houden.  Nadien hetzelfde voor de onderste laag.  Voor het lijmen eerst kijken of het rolluik niet sleept tijdens het optrekken.  Eventueel een beetje isolatie wegsnijden.
Langs de zijkant zal ik ook wat isolatie lijmen. Het zal tot ongeveer 1 cm van de as/motor komen.
Langs de zijkant zal ik ook wat isolatie lijmen. Het zal tot ongeveer 1 cm van de as/motor komen.  Zoals je kan zien spuit ik openingen dicht met PUR schuim.
Een strookje uitsnijden voor de kabel, nadien wordt dat ook opgespoten met PUR.
Een strookje uitsnijden voor de kabel, nadien wordt dat ook opgespoten met PUR.
Bijna afgewerkt.
Bijna afgewerkt.
De platen langs de voorkant moeten er nog volledig ingeduwd worden, en eventueel kieren opspuiten met PUR, maar ik wacht daar nog eventjes mee tot al mijn rolluiken afgesteld zijn.
De platen langs de voorkant moeten er nog volledig ingeduwd worden, en eventueel kieren opspuiten met PUR, maar ik wacht daar nog eventjes mee tot al mijn rolluiken afgesteld zijn.

Update 15/11/2015 :

De rolluiken zijn allemaal afgesteld, en ondertussen heb ik de isolatie verder afgewerkt.

rolluikkast isoleren
De randen zijn niet 100% recht afgesneden, niet zo goed te zien op de foto, maar om het luchtdicht af te sluiten ga ik de plaat die ik ertegen zal zetten vastspuiten met PUR.
rolluikkast isoleren
Een strookje PUR op de plaat spuiten waar die gaat aansluiten tegen de andere isolatieplaten.
rolluikkast isoleren
De plaat ertegen zetten. Je kan zien dat het PUR schuim de kier opvult tegen de horizontale plaat.

Update 22-11-2015 :

Ondertussen heb ik al een paar rolluikkasten afgewerkt.
Ondertussen heb ik al een paar rolluikkasten afgewerkt.
Langs de voorkant zijn geen vijzen zichtbaar. Wel langs de onderkant. Ik heb een pannelat tegen de plank aan de voorkant gevezen. Als die in
Langs de voorkant zijn geen vijzen zichtbaar. Wel langs de onderkant. Ik heb een pannelat tegen de plank aan de voorkant gevezen. Als die plank achter de L-profielen bovenaan de kast geschoven wordt, dan kan ik langs onder een vijs in de pannelat vijzen en zit de plank vast.

12 thoughts on “Rolluikkasten isoleren”

 1. Onderste isolatieplaat een heel klein beetje schuin leggen zodat water van natgeregende of bedampte rolluiken naar buiten loopt en niet naar binnen doordringt.

 2. Hey Andy, weer mooi werk maar kan je nog aan je rolluik als er iets aan zou zijn? Is het front afneembaar? Ik zie niet direct schoefjes zitten? En als er schroefjes zitten, heb je ze dan gewoon dicht gesmeerd?
  Ik was aan het denken aan een dubbele kast en dan tussen de 2 platen het luchtdicht maken maar zou het ook nog altijd graag demonteerbaar hebben langs onder maar dat maakt het moeilijker natuurlijk…

 3. @Michiel: ik heb een tekening bijgevoegd in de post. De voorste plank zit bij mij vast achter het profiel van het spanplafond, dus zit er geen L-profiel op bovenaan. De vijs om de plank te bevestigen zit langs de onderkant(rood op de tekening). Ik heb al één kast moeten opendoen omdat een motor defect was. Ambetantste was de isolatie weer uitsnijden.
  Voor mijn luchtdichtheidstest heb ik de naden aan de voorste plank wel moeten dichtsiliconen, maar dat was geen probleem om het nadien weer open te krijen. Eventjes met een mes doorsnijden en het was los.

 4. @Tom: zo dik mogelijk. Als de rolluiken volledig omhoog waren, kon ik op de meeste plaatsen 6 cm tussen krijgen, uitzonderlijk enkel 4 cm.

 5. Beste,
  Over het L-profiel. Is dit aan de voorzijde zichtbaar?
  Hoe heb je dit dan gemonteerd?

 6. Dag Andy weer een mooi werkje ik zou het ook zo willen uitvoeren maar het blauwe L profiel binnenzijde is deze zichtbaar en welk materiaal heb je hiervoor genomen?

 7. @Bart: ik zit met een vals plafond, dus dat blauw L-profiel is er eigenlijk niet, die voorste plank is achter een profiel van het vals plafond geschoven.

 8. Met wat heb je de isolatie lang de bovenzijde vastgelijmd? Rechtstreeks tegen beton?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.