Opbrengst zonnepanelen

Op 15 januari 2017 waren mijn zonnepanelen geïnstalleerd.  De omvormer kon verbonden worden met het internet, zodat ik na registratie online kan kijken hoeveel ze produceren, en via de firma van de omvormer krijg ik maandelijks een mail met de opbrengsten van de maand.  Ik was van plan van maandelijks die opbrengsten in een rekenblad te updaten en daar een Excel figuur van te maken om op mijn blog te zetten, maar dan moet ik dat eigenlijk maandelijks aanpassen en daar zag ik wat tegenop.  Aangezien ik vorig jaar heb leren programmeren in Python, dacht ik het updaten van dat rekenblad met opbrengsten door een script automatisch te laten doen.

Na een paar uur bleek het script mijn goesting te doen, en dan kwam het probleem dat ik maandelijks nog in Excel die figuur moest maken.  Zoiets is ook mogelijk in Python, maar dat zat niet in die opleiding vorig jaar.  Dus maar een beetje zelfstudie over Mathplotlib in Python.  Nog een paar uur later (onderbroken door nachtjes slapen) maakt mijn script er de figuur bij 🙂

En dan heb ik in mijn script ook nog gezet dat het automatisch op mijn blog moet gezet worden via FTP. Ik weet het, voor programmeurs is dat peanuts, voor mij is dat een nieuwe overwinning. Dat die programmeurs maar eerst eens een huis bouwen in hun eentje, voor ze commentaar geven op mijn Python scriptje 😉

Vergelijking tussen de maandopbrengst tussen verschillende jaren.
Mijn zelfgeproduceerde ‘eletriek’ in 2017. December was een sombere maand: maar half zoveel zonlicht als normaal in december.
Mijn opbrengst in 2018. Ook januari was een somberder maand dan normaal.
Opbrengst in 2019
Opbrengst in 2020
Opbrengst in 2021
Opbrengst in 2022
Opbrengst 2023
Opbrengst in 2024

2 thoughts on “Opbrengst zonnepanelen”

  1. Ik ben momenteel bezig met mijn eigen huis te bouwen.

    O ja, in het professionele leven ben ik programmeur/softwareontwikkelaar.

    Ik mag dus commentaar geven? 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.