Sauna bouwen

December 2008

Het is winter en koud.  Wat wil een mens dan ?  Een sauna.  Hoe maak ik dat zelf ?  Men neme een plank…

1. Ik heb isolatie (glaswol 6 cm dik, 45 cm breed) gekocht.  Ik maak kaders waarvan de keperkes 6 cm breed zijn, op een afstand van 45 cm van elkaar.  Voor een zijwand en achterwand bevestig ik OSB platen aan de achterkant (niet zichtbare kant).  Vervolgens de kaders op hun plaats monteren (2 cm van de muur om geen vochtproblemen te krijgen). Als bovenkant ook OSB platen bevestigen.

2. Langs de buitenkant planchetten (witte Noorse den is ideaal) bevestigen.

3. De isolatie (met dampscherm eraan) bevestigen tussen de kepers.

3. De ligbanken maken in abachi hout (houtsoort die niet splintert en niet warm aanvoelt).

Om de banken te maken is het mooier dat je geen nagels of vijzen ziet zitten langs de bovenkant.  Leg daarom de ligplanken ondersteboven op 1 cm afstand van elkaar en nagel er dwarslatten op in  volgende volgorde :  1 : dwarslat op de ligplanken (zorg dat de nagels er niet uitkomen langs de kant waar je later op moet liggen !) 2 : nagel op die dwarslat (1) nog 2 plankjes op de uiteinden.  3 : nagel een lat rechtopstaand tegen latten (1) en (2).  4 : De zijplanken  kan je vastnagelen of vijzen tegen planken (2) en (3).

(die 6 kleine latjes langs de buitenkant zijn normaalgezien overbodig : deze zorgen ervoor dat ik de bank kan in- en uit de sauna kan schuiven zonder dat de bank van de steunen schuift.)

4. Langs de binnenkant ook planchetten bevestigen en de deur maken.

5.  De banken in de sauna monteren.  Meestal zit de deur langs de brede zijde, maar ik wilde een van de banken kunnen uitschuiven omdat er in mijn vriendekring iemand in een rolstoel zit.  Als ik de bank naar buiten schuif, kan ik haar makkelijk vanuit de rolstoel op de bank leggen en terug in de sauna schuiven.  Een beetje gelijk een kip in de oven steken hé.

6. Hier hangt de kachel.

Enkel aan materiaal heeft mijn sauna mij 1200 Euro gekost…

12 thoughts on “Sauna bouwen”

 1. Beste

  Zeer mooi gedaan. Maximale benuttig van het aantal vierkante meters.

  Ik ben van plan om ook een poging te doen en jouw website zal me hierbij op weg helpen.

  Alvast bedankt.

  Mvg

  Y

 2. Hey

  Je bent heel basic gebleven in je ontwerp, zonder veel tierlantijntjes.

  De schuif oplossing van die bank is goed gevonden!

  Ben zinnes om het zelf ook te doen, maar ik zou wel kijken om eventueel toch met een glazen deur of zo te werken. Daat gaat zich natuurlijk laten voelen in de prijs…

  Maar toch even benadrukken, echt knap gedaan!!!

  Groeten

 3. @ Johan : een glazen deur kost rond de 500 Euro, dat vond ik persoonlijk een beetje te veel. Ik vond het ook niet belangrijk dat ik naar buiten kan kijken als ik in de sauna lig. (naar binnen kijken als er iemand anders zou inliggen kan leuk zijn, maar aangezien het een privésauna is, komt dat niet veel voor 😉 )

 4. Dank voor je goede tips. Ik woon in Zweden en bouw een sauna buiten in het houthok. Ik heb een oude paneeldeur gekregen van een buurman, heb daar een gat in gezaagd, glaslatjes gemaakt en donker glas gehaald bij de glashandel… kosten een fles whiskey voor de buurman.

 5. Hej Andy,
  Met veel belangstelling heb ik je artikel gelezen. We wonen in Zweden en op dit moment bouw ik ook een sauna, d.w.z.een apart gebouwtje in de tuin en daarin een sauna met houtgestookte Harvia kachel. Het leukste is, dat het materiaal niet gekocht is, maar de bomen komen uit het bos en zijn bij de zagerij tot planken en balken gezaagd. Wel wat meer werk, maar het is ook geweldig leuk.
  Ik vind jouw sauna keurig afgewerkt en heel kompakt!
  André

 6. Hi Andy!

  Voor een online campagne voor Hornbach zijn wij op zoek naar verhalen over bijzondere bouwprojecten, waarin klussers hun eigen droom (groot of klein) hebben gerealiseerd. Wij komen dan langs met de camera en zo hopen we video’s te maken van 1 à 2 minuten waarin een echte klusser vertelt over zijn/haar project.

  Deze mini-documentaires zullen op ons YouTube kanaal en Facebook-pagina terecht komen. Hiermee leggen wij de basis voor een online platform. Waar iedereen straks zijn/haar eigen projecten kan delen door zelf foto’s en video’s te uploaden van hun klusprojecten. Om zo weer anderen te inspireren hun droomproject te realiseren en aan het bouwen/klussen te krijgen. Door deel te nemen aan dit platform maakt men kans op bouw/klus gerelateerde prijzen.

  De video’s op dit platform zijn geen commercials. De klusser heeft geen hesje van Hornbach aan of iets dergelijks. Hij/zij vertelt puur over het project, de droom erachter, hoe het allemaal verlopen is. Het maakt niet uit of deze projecten nu wel of niet aan Hornbach gerelateerd zijn. Wat Hornbach wil is een podium bieden aan bijzondere bouw/klusproject. Hornbach willen laten zien op welke projecten zij trots zijn dat mensen dit zelfstandig gebouwd hebben om zo anderen te inspireren zelf aan de slag te gaan.

  Mocht je nog vragen hebben ik ben bereikbaar op onderstaand telefoonnummer. Ik hoop dat het je leuk lijkt hier aan mee te werken.

  Met vriendelijke groet,

  Anneliene van den Boom
  LVB Networks

  Stadsring 2
  3811 HR Amersfoort
  Postbus 2160
  3800 CD Amersfoort

  T 033 – 4220085
  E a.vandenboom@lvbnetworks.nl
  I http://www.LVBNetworks.nl

 7. Is deze sauna opbouw ook geschikt voor een infrarood sauna? Of moet hier dan andere isolatie of houtsoorten voor gebruikt worden?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.