Aansluitingen regenwaterput

September 2008

Een regenwaterput in de grond is prima, maar er moet nog een boel gebeuren voor die kan gebruikt worden :  een kraag op metselen met alle voorzieningen op de juiste hoogte :

– toevoer van het regenwater met een filter voor het grof vuil.  Water loopt door de filter in de put, grof vuil spoelt door naar de riool.

– een overloop voor het regenwater

– een opening om de buis door te steken waarmee het water opgepompt kan worden.

1. Na het uitzetten van de niveaus het graven van de sleuven.

2. Leggen van de buizen : de linkse is de afloop van het regenwater naar de put, de rechtse is om een flexibel darm in te steken tot in de regenput voor het oppompen van het water.

3.  Afvoer en overloop aan de put leggen. De buis rechtsboven is de overloop, die ligt iets lager dan de toevoer van het regenwater.  De buis linksonder is het uiteinde van de filter waar het grof vuil uitkomt.  Deze 2 buizen lopen naar de riolering, dus laat ik die samenkomen in een buis.

Zicht boven de put : zwarte buis is de filterbuis, uit de buis linksboven zal de flexibel komen die verbonden is met de regenwaterpomp, langs de linkerkant is de overloop.

Alles is aangesloten, de oranje buis is een afvoerbuis vanuit de garage voor afvoer vuil water, lavabo, … voor in de toekomst.  Alle sleuven kunnen terug gevuld worden…

Zo ziet de filterbuis eruit :  langs de onderkant zijn er openingen en is er een fijn gaas ingeplakt.  200 Euro kost dat !! Had ik het geweten, ik had zelf een buiske gemaakt.

Natuurlijk moet de filter regelmatig schoongemaakt worden.  Hieronder zie je een foto van de filter na een paar regenbuien (de filter ligt op zijn zijkant : langs de linkerkant zie je het slib op de filter dat moet verwijderd worden).

58 thoughts on “Aansluitingen regenwaterput”

 1. Beste,

  Ik ben via het internet op uw Blog gekomen en kmoe zeggen dat het de enigste blog is waar ik een gedetailleerde omschrijving rond een regenput vind. Ik zal deze info dan ook gretig gebruiken volgende week wanneer we zelf ook een put gaan steken. Ik probeer namelijk ook zoveel mogelijk zelf te doen en dan zijn jouw tips héél handig.

  Dank je voor het delen van deze kennis en zal es laten weten hoe het met onze put is afgelopen.

 2. Ik sluit me aan bij Sam. Dan zijn we al met 2 🙂

  Bitter weinig info te vinden op het anders overvolle net …

  Merci dus!

 3. Beste,

  leuke site. Heb je ook een low-cost DHZ oplossing gevonden voor de pomp van uw regenwater? De systemen die ik gevonden heb zijn nogal prijzig.

 4. Super handig,

  ik dacht een lange zoektocht te starten over hoe ik best een mangat in elkaar zou flansen en de 5de link was u blog. super uitgewerkt en heel mooi met de foto’s.

  bedankt,

  glenn

 5. Je mangat/put is opgemetst in snelbouwers (mag enkel worden gebruikt voor binnenmetselwerk), dit zijn in principe geen vorstvrije stenen, je moet hier dan ook betonblokken of boerkes (= rode steen met 3 gaten) voor gebruiken (boerkes als strek te verwerken). Dit is mij toch altijd zo gezegd; je stenen zullen/kunnen na verloop van tijd kapotvriezen.

 6. @Tom D : ja, ik weet dat dit niet de goede soort steen was… Het zal wel zijn tijd doen denk ik, bij mijn ouders is het al 25 jaar met dat type steen, en nog geen problemen gehad. Als ik nog een mangat moet metselen, zal ik in het vervolg wel boerkes gebruiken.

 7. beste,

  wat moet het verschil zijn tussen overloop en aanvoer regenwater?

  mvg,

  sven

 8. Hoi Andy
  Ik vind je weergave met fotos super, ga iets gelijkaardig maken
  Graag had ik geweten waar je de filterbuis hebt aangekocht.
  Ik zou deze zelf graag maken in Inox en Inconell fijmazig gaas.

 9. @Stevevh : dat kan in ieder geval geen kwaad van dat erop te steken, maar mijn overlopen komen uit in een putje met waterslot, dus de geur van de riool komt er niet in.

 10. Beste,
  Heb je info gevonden en ben er heel blij mee. Ik begin morgen aan mijn mangat op de put te metsen.
  Ben echter maar een amateur ,maar doe mijn best. Je info is heel veel waard voor mij.
  Mag ik je enkele verduidelijkende vragen stellen?
  – als mijn deksel 69 x69 is , mets ik dan best een muurtje met als buitenafmetingen ook 69×69?
  – zit het gat van de overloop (fillter) evenhoog als hrt gat van de aanvoer dat er recht tegenover ligt,
  – het tweede gat van de overloop ligt lager, is 5 cm voldoende? ( het mangat is bij mij niet hoog)?
  – zijn de zwarte uitstekende buizen van het filterelement?
  – is er een terugslagklep nodig bij de overloop?
  Misschien wil jij of iemand op deze vragen een antwoordje geven.
  Alvast bedankt!
  Ludo

 11. @Ludo :
  -buitenafmetingen mogen 69×69 zijn, maar mag ook iets groter zijn, zodat het deksel bv maar half op de stenen ligt. Daardoor zal het mangat iets groter zijn (en handiger om er in te kruipen)
  -het gat van de overloop (filter) zit inderdaad even hoog (of ietsje lager zodat er een klein beetje verloop is (1-2mm)
  -als de overloop van de put 1 cm later zit dan de andere is dat al voldoende.
  -die zwarte stukken zijn inderdaad deel van het filterelement. Kan je ook goedkoper zelf produceren : http://doehetbeterzelf.com/?p=2541
  -terugslagklep is aan te raden als er gevaar is dat er water uit de riolering zou terugspoelen. Soms wordt er ook een sifon opgestoken om geen geur uit de riool in je regenwaterput te krijgen. Ik zit met een sifonput tussen de regenwaterput en de riool.

 12. Vraagje hoe groot is het stuk buis dat je voor de vlotter gebruikt?
  Alvast bedankt!

 13. Hoi,

  Ik ga mij dit weekend ook wagen aan de herstelling van het mangat boven de beerput. Het deksel (alu lijkt mij) waarmee de put is afgesloten is losgekomen uit het cement.

  Ik ga dus al het cement verwijderen en opnieuw aanbrengen.

  Ik vraag mij af hoe de dekselrand in dat nieuw aangebracht cement gaat ‘kleven’ moet ik daarvoor iets speciaal doen? Cement op een bepaalde manier maken of zo?

  groeten 🙂

 14. @Rutger : normaal zou gewone mortel moeten voldoende zijn, compactuna bijvoegen kan geen kwaad, dat kleeft iets beter.

 15. @Rutger,
  ik heb zo een deksel geplaatst in de garage en rij er elke dag over met mijn auto

  dit zijn de stappen
  1. eerst mortel(knijpvaste mortel) met compactuna rond het mangat leggen
  2. daarna plaats je de dekselrand op de mortel
  3. zet hem van hoogte en klop hem zodat hij pas staat
  4. haal voorzichtig de dekselrand er terug af
  5. maak de onderkant van de rand terug proper
  6. smeer met borstel de zuivere compactuna op de dekselrand
  7. plaats terug de dekselrand en licht aankloppen
  8. laat drogen
  9. de compactuna zorgt voor een perfecte verbinding tussen het metaal en de mortel
  mvg
  Erik

 16. Hoi,

  Heel interessante blog! Ik ga zelf twee regenwaterputten laten plaatsen de komende weken en heb hier al wat inspiratie opgedaan. Ik had een vraag ivm je zelfgemaakte filter (variant van de Devafilter), ben je hier al aan toegekomen? Zoja wat is je ervaring ermee (werkt het even goed als de aangekochte versie), welk gaastype gebruik je en hoe maak je juist het gaas vast aan de PVC buis?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  MVG, Bart

 17. @ Bart VB : ik ben daar nog niet toe gekomen om zelf zo’n filter te maken. Ik heb wel al in gedachten hoe ik het zou doen : een pvc buis, in de breedte gleufjes in slijpen met slijpschijf van 1-2 cm breed. Langs de binnenkant een fijn gaas lijmen met PVC lijm. Ik zou vliegengaas nemen, of misschien iets fijner gaas als ik dat vind.

 18. @ Ben: klopt, maar daar ben je zo flexibel niet om buizen aan te sluiten naar uw goesting.

 19. Dag Andy,
  Ook heel blij dat ik je blog tegenkom, nog altijd de enige die zo volledig uitleg geeft over het aanleggen van een regenwaterput. 🙂
  Ook ik ga er binnekort aan beginnen. En ik vind bijna alles terug in jouw blog. Eén vraagje nog: is het belangrijk hoe de aanvoer en afvoer lopen? M.a.w. mogen ze tegenover mekaar liggen in de put? En mogen aanvoer en afvoer ‘rechtdoor’ naar en van de put lopen of niet? Mijn architect heeft nu in beide een hoek van 45° gemaakt.

 20. @Chrissie: de buizen mogen in alle richtingen liggen, volgens het je best uitkomt. Wel best zorgen dat de afvoer iets lager ligt dan de toevoer.

 21. Dag Andy en the others,

  Ik wil een buis van dia 160 mm gebruiken als toevoer naar mijn put.
  Reden:
  1) ik vang regenwater op van in totaal 190 m2
  2) ik wil een zo kalm mogelijke waterstroming naar de put, dus denk ik: hoe breder de “autostrade” hoe meer auto’s er naast mekaar kunnen…..

  Is dat een goed idee?

 22. @Gert: dat is prima. Zorg er ook voor dat je die diameter blijft gebruiken in de put (indien je een trage toevoer in de put steekt).

 23. @ Avierstr: OK thx

  Ik ga ook zo’n filter namaken, met die dia 160mm. Op die manier heb ik nog meer “manteloppervlak” en kan ik eventueel fijner filteren. Ook de afloop naar straat voorzie ik 160 mm, zodat het met evenveel diameter weg kan dan dat het toekomt, i.g.v. de put vol is.

  Ik ga in mijn nog op te metselen mangat wel 2 moffen van 200 mm steken voor mijn filterbuis. Daar steek ik dan overal vervalstukken in van 160 mm. Van de 2 vervalstukken 160, binnenin het mangat, zal ik dan de mof aanpassen zodat die filterbuis er net in knelt.

  Ik wil werken met die ingemetselde moffen van 200 zodat ik altijd een nieuw vervalstuk kan steken mocht, na verloop van tijd, de uitgeholde mof 160 stuk gaan. Als mijn filter niet meer knelt, omdat er bvb een stuk is afgebroken aan mijn “uitgeholde” mof, kan ik altijd een nieuw vervalstuk halen en dat weer aanpassen.
  Als ik werk met gewone ingemetselde 160 moffen, die ik aan de binnenkant aanpas, en er breekt iets af of zo, zit ik anders automatisch met breekwerk.
  Met moffen 200 en vervalstuk naar 160 dat er in past, niet.

  Ik denk dat dit beter is, of zie ik iets over het hoofd?

 24. @iedereen: Weet er iemand een goede site waar er staat hoe dik de muren moeten zijn, ondergrond… als je zelf een betonnen regenwaterput wilt maken?
  Iemand ervaring mee die mij hierin kan bijstaan?

 25. @Siggi: ik denk dat een betonsteen van 14 cm breed voldoende is. Het grote probleem is de boel waterdicht krijgen en houden.

 26. Siggi eet je al meer hoe je hem gaat metselen? Kzit met hetzelfde probleem

 27. Zelfs vele jaren na datum komt deze blog goed van pas er is nergens zo’n gedetailleerde uitleg te vinden. Ik begin aan een renovatie en zou een regenwater willen hergebruiken.

  Bedankt!

 28. Fantastisch! Dit was de uitleg die ik zocht. 🙂

  Eén vraagje: wat is de verhouding van de specie die je als bezetting hebt gebruikt?

 29. @Jeffrey: 1 deel cement, 3 delen zand en een goeie kluts compactuna (hoeveel die kluts was weet ik niet meer, ik denk dat dat op de bus staat hoeveel je erin moet mengen).

 30. Beste, ik heb in september een huis gekocht met een veel te groot, niet onderhouden, en niet verwarmd zwembad. Nu wou ik dit eventueel ombouwen tot regenput, en kwam op deze blog uit, ik heb voor de garage ook nog een kleine put liggen waar ik mijn overloop op zou kunnen aansluiten. Dit water word toch naar voor gepompt in de gemeenteafvoer. Dan zou ik enkel nog een afvoer van het vuil water moeten voorzien. Mvg

 31. Erg bedankt voor deze heldere uitleg!

  Ik sta op het punt om een oude beerput om te bouwen tot waterput. Voorlopig gebruik ik dat water alleen voor tuingebruik. Ik woon in de stad, er staan nagenoeg geen bomen in de buurt van mijn huis. Daarom vraag ik me af of het sowieso nodig is om een filter te bouwen, er valt namelijk weinig te filteren.

  Wat ik wil doen is eenvoudig: ik laat de afvoer van mijn dak ongefilterd rechtstreeks in de put uitkomen, en voorzie vanuit de put een overloop naar de riool. Volstaat dat of zie ik nu iets fundamenteels over het hoofd?

  Bedankt voor alle antwoorden.
  Koen

 32. @Koen: de filter dient voornamelijk om bladafval tegen te houden. Als er weinig bladafval in uw goten terecht komt, dan is een filter inderdaad niet echt van belang. Zeker als je het enkel voor de tuin zal gebruiken. De opstelling zoals je zelf voorstelt is prima hiervoor.

 33. We staan ook op punt om onze regenwaterput aan te sluiten. We zijn ondertussen 2020 en je beschrijving uit 2008 is de beste en duidelijkste die op internet is te vinden. Bedankt daarvoor!
  Een zo goed afgewerkte mangat metsen zien we ons niet doen, maar ik hoor dat je die prefab ook kan kopen.
  Wat we ons nu nog afvragen : het zou nu verplicht zijn om de afvoer/overloop van het water eerst langs een infiltratie-systeem te laten lopen vooraleer naar de riolering te leiden. Weet je daar toevalllig iets over, of dit nu eigenlijk verplicht is (zou anders niet gekeurd geraken?)

 34. @Frank: ik denk dat het niet algemeen verplicht is, maar je kan beter informeren in je gemeente, soms kan het dat een gemeente het wel verplicht en een andere niet. Zou je moeten terugvinden op de website van de gemeente waar je woont. Hier is het niet verplicht, maar als je het ergens kan laten infiltreren, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen voor de grondwatertafel die al zo laag staat.
  https://www.farys.be/nl/gescheiden-afvoer
  Het enige wat van belang is : gescheiden afvoer van afvalwater en regenwater tot aan de straat.

 35. Ik vraag mij af hoe hoog moet een vaste socarex darm in de regenput zitten van de bodem. Bij mij hangt de darm zo een 5cm van de bodem van de put en is bevestigt aan een snelbouw steen die bijna op de top van mijne socarex darm is bevestigd is dit goed. Of moet mijne darm nog hoger boven de bodem hangen. Op de kop van mijne socarex darm is een gewone filter gemonteerd met een terugslagklep. Ik woon nu in een huis , waar er geen bomen enz staan enkel kan er een zeer klein beetje zand in meekomen van mijn dak enz. Is dit goed of kan er nog aan veranderd worden moet hij hoger van de grond.

 36. @Frederiek: eigenlijk is het beter van een drijvende aanzuigdarm te gebruiken, dan zuig je telkens water van de bovenste 20cm van je regenwater waar er minst vuil in zit. (zie http://doehetbeterzelf.com/?p=548)
  Als er weinig vuil in je regenwaterput terecht komt, dan kan je met een vaste socarex werken, ik zou die filterkop toch eerder 10 cm boven de grond laten zuigen.

 37. Ik heb hier nog een ongebruikte regenwaterput liggen in onze voortuin en zou deze graag gaan gebruiken voor de tuin te bewateren (80m lang).
  Vanuit de put loop er een socarex via de kruipkelder tot in onze garage over een afstand van om en bij de 20m (hoogteverschil inbegrepen).
  Mijn vraag is of een gewone pomp het water over deze afstand kan optrekken en wat ik dan het best gebruik als aanzuigslang (waar kopen?)

  Alvast bedankt

 38. @Stéphane: kan je die socarex niet gebruiken als aanzuigslang ? Ik denk dat veel pompen die afstand wel aankunnen, best eens informeren in een winkel waar ze die dingen verkopen.

 39. Nee, die socarex is denk ik meer bedoeld als wachtbuis en is dus veel te breed (diameter 10 of zo). Ik ga eens informeren.

 40. wij hebben een waterput geplaatst in het terras. Het stopcontact staat in de waterput met een waterdicht stopcontact. Wij hebben de waterpomp een 2-tal dagen gebruikt en nu slaat de differentieelschakelaar af, waardoor we dus nu de pomp hebben uitgetrokken. Hoe kunnen we dit probleem verhelpen? Ligt dit aan het feit dat het stopcontact in de waterput staat? Alvast bedankt voor de hulp.

 41. @Petra: ja ik denk dat het aan het feit ligt dat het stopcontact in de waterput zit. Condens kan in het stopcontact geraken waardoor de differentieelschakelaar afslaat. Bij mij zit het stopcontact binnen in huis. De kabel van de pomp gaat via dezelfde buis naar binnen als langs waar de buis van het water naar binnen komt. Je zal in ieder geval moeten proberen van het stopcontact in een droge(re) plaats te installeren.

 42. Beste,

  Welke flexibele buis heeft u gebruikt voor de aanzuiging en raakte die vlotjes door die wachtbuis?

  Alvast bedankt

 43. Hoi iedereen,

  Ik ga er eentje laten zetten, maar zoek op of je de put moet droogleggen vooraleer er een regenwaterput in te plaatsen,want heb een offerte die dat voorstelde maar vind nergens dat dat nuttig is? De andere offertes stellen dat niet voor maar werken met stabilise rond en onder de regenwaterput. Dus wat is jullie kennis daarover?
  Bedankt alvast!

 44. @An: dat is afhankelijk van de situatie. Is het een open stuk grond of staan er gebouwen in de buurt ? Hoe hoog staat het grondwater ?
  Als er in de buurt (bv 10 – 15m in alle richtingen) geen gebouwen staan dan kunnen ze makkelijk een put graven. Als het grondwater hoog staat, dan kunnen de zijkanten snel inzakken en dan moet de put groot genoeg gegraven (in diameter omdat de wanden snel invallen) worden om de regenwaterput erin te krijgen. Als het grondwater lager staan dan waar de onderkant van de regenwaterput moet komen dan is er geen probleem. Dan graven ze snel een put en steken ze snel de regenwaterput er in.
  Als er in de buurt gebouwen staan dan moeten ze voorzichtiger zijn voor de stabiliteit van de gebouwen. Dan kan het nodig zijn om grondwater weg te pompen. Ik heb mijn putten op het eind van de zomer laten steken, dan staat het grondwater op zijn laagste. Stabilise onder en rond de put hebben ze bij mij niet gebruikt. Gewoon uitgegraven aarde er rond.

 45. Ik heb hier toch fouten gezien op de fotos verlijmen in de grond mag niet de coedes moeten in de goede richting geplaatst worden de buisen moeten in de coede of buis gaan richting het water loopt en voor de gemetste kamer alleen betonbloken gebruiken of vole boerestennen

 46. Hi iedereen
  ik heb in de garage een ingebouwde stenen waterput, dewelke is afgesloten met een stenen deksel. (dateerd van 1960), ik heb hem helemaal proper gemaakt en wil er nu een aanzuigslang in krijgen maar weet niet goed hoe en waar het gat te maken . De vloer bestaat uit cementtegels . Weet er iemand raad ? bedankt alleszins. Patrick

 47. @Patrick: als er nergens een buis is aan de zijkant ergens bovenaan in de put, dan zal je ofwel tegels moeten uitbreken en er een buis onder leggen die door een gat in de put gaat, ofwel een buis op je tegels leggen en een gat door de put boren als je niet wil uitbreken…

 48. HO? Bedankt hoor, ik heb bovenaan nog een aanvoerbuisgevonden die niet meer wordt gebruikt .Deze aanvoer is afgesloten. IK kan via daar mijn buis er in krijgen. Bedankt voor de tip
  Patrick

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.