Weinig nieuws

Weinig te vertellen voor de moment.  Gisterenavond zonnebloemen uit mijn couchebak buiten geplant wegens te groot aan het worden.  Gelukkig heb ik er ook direct slakkenkorrels rondgestrooid want deze morgen lagen er al rond ieder plantje een paar tot een 10-tal slakken met hun pootjes omhoog.  Zonder die korrels ging mijn aantal zonnebloemen in 1 nacht al geslonken zijn van 25 naar een 5-tal.  Spijtig genoeg kan ik die dooie slakken nu niet meer aan de kippen geven, want die zijn daar zot van.   Met schelp (heet dat zo  een slakkenhuisje ?) en al worden die binnengeslokt.

Dit brengt me naadloos bij mijn kip Kristel met haar ontstoken teen die ingezwachteld is.   In het begin van de week is de zwachtel ververst en bleek het al minder gezwollen.  Vandaag is me opgevallen dat ze al een stuk minder mankt.  Goed nieuws dus.  Op moestuingebied minder goed nieuws : door de droogte van de voorbije weken (en zandgrond) zijn er van de 4 rijen mais slechts 2 plantjes opgekomen.  Van de 5 rijen bieten komt niets naar de oppervlakte.   Dit allemaal gezaaid voor de kippen, cavia’s en konijn, en zal ik dus mogen herzaaien, maar voorlopig voorspellen ze nog steeds weinig regen.  De aardappelen staan al mooi boven, maar na de vriesnachten van meer dan een week geleden hebben ze toch een “kick in the balls” gekregen waardoor een deel van het loof kapotgevroren is.  Maar ze zijn terug aan de beterhand.  De wortels komen toch op, maar dat dankzij het verschillende keren water geven als ze pas gekiemd waren.  Ik heb ook al een strookje groenbemester gezaaid (rechts op de foto), normaal is dat pas in augustus te zaaien, maar nu zorgt dat er voor dat er op dat stukje geen onkruid groeit, en als het begint te bloeien is het gewoon kwestie van afmaaien en dan kan ik op die plaats iets anders planten.  En tussendoor kan het dienen als groenvoer voor de beestjes.  Een rij boontjes heb ik ook gezaaid, deze keer het lumineuze idee van ze in een diepere gleuf te zaaien (1 cm onder de grond in de gleuf gezaaid), maar de gleuf niet dichtgedaan zodat ik ze makkelijk water kan geven.  Ik ga een poging doen dit jaar om alles in  diepe gleuven te zaaien zodat het watergeven makkelijker zou gaan.   Benieuwd of dit zal werken.  Dit weekend zal ik dit eens toepassen (en fotokes posten)

Ik had blijkbaar meer te vertellen dan ik dacht.  Nu ongelooflijk veel goesting in :

Gelukkig heb ik nog 3 potjes staan in mijn frigo !   :-p

4 thoughts on “Weinig nieuws”

  1. Slakkenkorrels zijn grote vuiligheid. Milieuvriendelijker dan slakkenkorrels is een bokaal tot aan de rand ingraven in de buurt van je plantjes en daar de helft van een zoet bruin bier in doen. De andere helft mag je zelf uit drinken om te bekomen van de inspanning. De slakken zullen het bier opzoeken en er in verdrinken. Succes gegarandeerd, en je kan ze nog altijd aan je kippen voeren (zijn je kippen ook eens high…)

  2. Bart : heb je dat zelf al veel toegepast met het bier ? Ik heb dat vroeger nog geprobeerd en het resultaat viel eigenlijk tegen. Koffiegruis heb ik ook nog geprobeerd, was ook niet super effectief. Ik heb ook eens parasitaire nematoden (de soortnaam ontsnapt me nu, zal ik eens opzoeken) tegen slakken aangekocht en geprobeerd. Die werkten goed tegen grote bruine slakken, maar totaal niet tegen die kleine zwarte. Resultaat was dat mijn kleine jonge plantjes telkens na een paar dagen versloenden waren. Het beste lokmiddel volgens mijn experimenten waren appels of aardappelen doorgesneden op de grond leggen, en ‘s avonds als het donker was slakken gaan oprapen rond dat lekkers (en dan het slijm niet meer van mijn vingers gewassen krijgen). Aangezien ik bodembedekkers heb waartussen veel slakken zitten, en waartussen ik nu die 25 zonnebloemen gezet heb waren slakkenkorrels de makkelijkste oplossing (geloof me, ik gebruik zo weinig mogelijk zo’n dingen, maar uit ervaring weet ik dat sla, zonnebloem, pompoen heel snel verdwijnen als ze pas geplant zijn). En 25 zonnebloemen voorzien van een bokaal met bier, laat mij de verantwoordelijkheid van 25 halve fleskes uit te drinken… (of is er daar wiskundig een andere oplossing voor 😉 )

  3. neeneen, ge móet ze effectief alle 25 voor de helft uit drinken, anders werkt het niet.

    (euhm, zo om de meter een potje werkt ook wel hoor… En ja, ik heb het al geprobeerd en het werkt bijzonder behoorlijk. Vooral dan met westmalle dubbel. Naar ‘t schijnt bestaat er ook biologisch verantwoorde slakkenkorrel, Escar-go die niet schadelijk zou zijn voor andere organismen. Weet niet of die bewering klopt… )

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.