Het afschuren van een oude trap…

Bloed, zweet en tranen heeft het mij gekost, maar het eindresultaat mag er zijn.  Bloed maakt een mens terug aan, zweet veeg je af aan je T-shirt, en de tranen waren van contentement bij het zien van het eindresultaat…

1. Wat niet goed ging : een elektrische verfafbrander met krabber.  Een deel kreeg ik eraf, maar dan moest er nog geschuurd worden, en de restanten verf zorgden ervoor dat de schuurband direct volgeplakt was met verf.

Afbijtmiddel ging nogal duur zijn (trap van 3 verdiepingen) en volgens de handleiding moet je dat nadien goed afspoelen omdat het nogal bijtend is.

2. Wat wel goed werkte : een schraper (volgens de website “een glasschraper“)

3. Met die schraper kan je makkelijk verf en vernis afschrapen.  Je moet voldoende druk uitoefenen (dus na 15 minuten begin je al goed te zweten), als het harde verf of vernis is, brokkelt dit af en kom je direct op bloot hout.  Als je dan over het hout schraapt, kan je filterdunne laagjes afschrapen gelijk een schaaf.  Op die manier krijg je snel een glad oppervlak bloot hout.  Nadien moet je enkel nog afschuren met fijn schuurpapier. 

Deze hoek is ideaal voor het afschrapen

4. Wel is het van belang om regelmatig (om de 5 minuten) het schraapmes bij te slijpen.  Dit kan je snel doen door een blad fijn schuurpapier op de vlakke ondergrond te leggen, en de schraper (onder dezelfde hoek als hij origineel was geslepen) een paar keer over het schuurpapier schuren.

Onder deze hoek over schuurpapier wrijven om te slijpen.

 5. Een paar foto’s van ‘voor’ en ‘na’ (je mag zelf raden wat voor en na is 😉 )

6. De trapspijlen waren een ander probleem : het grootste deel van de spijlen kon ik met de hand met een strookje schuurband van 1 cm breed afschuren .  De inkepingen smeerde ik in met afbijtmiddel, en schraapte de verf uit met een cuttermes.  De uitstulpingen smeerde ik ook in met afbijtmiddel, en deze schuurde ik af met een ijzeren spons, en nadien met een schuursponsje.

Allemaal simpel, nietwaar.  Ik ben er gedurende een maand of 2 mee bezig geweest, iedere avond na het werk van 18-20u.  Succes !!!

6 thoughts on “Het afschuren van een oude trap…”

 1. hallo,

  mooie ( herkenbare 🙂 ) beschrijving en resultaat !

  mag ik eens vragen hoe je de trap behandeld hebt ?

  is dat vernis ?

  ik zou graag kleurloze vernis zette op onze trap

  mvg,

  Peter

 2. @Peter : ja, de trap is vernist met kleurloze twee-componenten trapvernis. Ik weet niet meer of het glanzend of satijn was. Ik heb alles 2 lagen gegeven, de treden 3 lagen en telkens tussendoor met heel fijn schuurpapier lichtjes geschuurd.

 3. Hey Andy, ik ben gisteren je blog tegengekomen, echt handig wanneer je zelf aan het verbouwen bent. Ik heb mijn trap laten zandstralen, was in 1 dag geklaard.

 4. mijne trap is er nog erger aan toe: maar liefst (minimum) 4 lagen dikke, lelijke, oude, bruine verf ONTsiert mijn trap
  graag raad!

 5. @Carine: ik zou eerst proberen met een schraper. Als dat te moeilijk is, dan vrees ik dat je eerst met afbijtmiddel zult moeten werken.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.