Mijn ecologische broedmachinevoetafdruk

Vorig jaar heb ik voor de eerste keer eieren uitgebroed in een goedkoop broedmachientje.  Eigenlijk is dat een gewone plastic bak die continu op 37 °C gehouden wordt, dus daarmee gaat redelijk wat warmte verloren.  Vorig jaar had ik die in een kartonnen doos gezet tijdens het broeden, en dat scheelde toch al een beetje in het aanslaan van het verwarmingselement, maar dit jaar gaan we voor een beter geïsoleerde box.  Een pak isomoplaten gekocht van 5 cm dik, 3 platen van 50 x 50 cm gesneden, een van 50 x 60 cm en een van 50 x 45 cm.  Voor het deksel heb ik nog een stuk van 50 x 60 cm nodig.

Isomo en broedmachine

De stukken heb ik met lijm aan elkaar geplakt, maar om ze toch een beetje op hun plaats te houden heb ik er tandenstokers ingeprikt.  Op die manier blijven de platen tegen elkaar tot de lijm droog is.

Lijm en een paar tandenstokers om ze aan elkaar te plakken

De box is meer dan dubbel zo hoog als de broemachine zelf, kwestie van voldoende zuurstof in de geïsoleerde box te hebben.  Ik weet niet of die eieren veel zuurstof nodig hebben tijdens het broeden, want die hebben eigenlijk een luchtkamer in het ei zelf, maar beter wat te veel dan te weinig.

Mijn isomoboxbroedmachine...

De voorbije 14 dagen heb ik de verse eieren van mijn Vlaanderse Koekoeken bewaard bij een temperatuur tussen de 6 en 10 °C, en zaterdag gaan ze in de broedmachine.  Uitkomen zou dan op 26 maart moeten gebeuren.  Vandaag zit ik al aan 20 eieren, vermoedelijk morgen nog 2 erbij, dus 22 in totaal.  Benieuwd hoeveel er zullen uitkomen.

3 thoughts on “Mijn ecologische broedmachinevoetafdruk”

  1. Laat dan eens weten wie het grootste kieken is :-)))))

    (grapje !!!) Is wel knap bekeken van je.

    Hoe zit het met de zwemvijver? Ik kom regelmatig terug in de hoop iets bij te leren. Wij leggen dit jaar ook zelf een zwemvijver aan en ik hoop van je (fouten) te leren.

    Grtz Tommy (Houthulst)

  2. @ Tommy : het grondwater staat nog steeds te hoog, dus ik kan nog niet graven. Ik zal binnenkort nog eens een update plaatsen van de evolutie van het grondwater, momenteel zakt het redelijk snel, maar de regen van vorig weekend heeft er geen goed aan gedaan.

    Uit houthulst ? Dat is vlakbij Bikschote waar ik geboren ben…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.