Mijn geduld is op !

Ik ben een geduldig persoon, de rust zelve eigenlijk…

… Maar genoeg is genoeg !  Ik heb zes maanden geleden een Vlaanderse Koekoek haan en 2 hennen (maar eentje is spijtig niet meer onder de levenden)  gekocht om te kweken.  Joske de haan doet zijn werk meer dan behoorlijk, ook bij de buren.  De hen Kristel legt met regelmaat eitjes en na een schijnbeweging 2 maand geleden wil ze maar niet overgaan tot platte rust op haar nest.  (Jaja, ik weet het, het is van de ene dag op de andere dat ze plots beginnen broeden, je ziet dat niet geleidelijk aankomen, dus het kan dat ze morgen niet meer van haar nest komt.)  Maar onder het motto “Doe-Het-Beter-Zelf” heb ik mij een broedmachine aangekocht (een motorbroedmachine van het merk Cleo)

Ik dacht van al direct de 12 meest recente eieren die ik netjes bewaar en dagelijks 2 keer draai er te kunnen inzwieren, maar na het lezen van de handleiding moet die eerst 16 tot 24 uur draaien om de temperatuur te regelen en te controleren.  Nog een dagje geduld dus.

De temperatuur moet tussen de 37,6° en 37,8°C zijn (de laatste 3 dagen mag dat 0,2°C lager zijn).  Luchtvochtigheid moet tussen de 45 en 50% zijn tijdens het broeden (dagen 1 tot 18), en rond de 70 % bij het uitkomen (dagen 19 tot 21).  Drie dagen voor het uitkomen mogen de eieren niet meer gedraaid worden, de periode ervoor worden die 2 keer per dag gedraaid.

Hopelijk kan ik bij het uitkomen van de kuikentjes het verschil zien tussen de echte Vlaanderse Koekoeks, en de nakomelingen van mijn “stratier-kip” Swa die ook het kleurshampo “koekoek” gebruikt voor haar pluimkes.

Als alles goed gaat, leg ik morgen de eieren in de broedmachine, en heb ik op 12 mei kuikentjes 🙂

2 thoughts on “Mijn geduld is op !”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.