Ik ben papa geworden !

Dinsdagmorgen, mijn systeem is nog niet volledig opgestart, dus mijn lichaam draait grotendeels op automatische piloot.  Zoals iedere morgen (de laatste 20 dagen)  open ik mijn broedmachine en vul ik water bij om de luchtvochtigheid op peil te houden.  De laatste 3 dagen mag de luchtvochtigheid naar 70 %, dus giet ik water door het rooster zodat het reservoir eronder gevuld wordt.  Ik hoor precies gepiep.  Ik zie geen kuikens, besluit : ik ben nog niet goed wakker.  Ik hoor nog gepiep.  Ik verklaar mezelf efkes zot, maar net op die moment ben ik volledig opgestart en schakelt de automatische piloot uit.  Nu merk ik ook 2 eieren waar een klein gaatje in is, en klinkt gepiep door dat gaatje.

Joepiiii, het broeden is gelukt !!  (ja, gedurende die 20-21 dagen merk je daar niets van of het goed gaat of niet hé).  Je kan je dus voorstellen dat ik er de hele dinsdag niet met mijn gedachten bij was op het werk.  Toen ik ‘s avonds terug thuis was zaten er 4 kuikentjes in de bak.  Volgens mijn berekeningen een dag te vroeg, dus 4 prematurkes.  Toen ik de andere eieren controleerde, waren er nog in 2 andere een gaatje met bijpassend geluid.  Deze morgen waren ze er nog niet uit, vanavond wel.  Dus momenteel 6 kiekskes (en nog 7 eieren in de broedmachine).  Voorlopig geen verschil te zien in kleur (haantjes zijn bleker van kleur dan hennetjes) en of er een bastaard tussen zit van mijn niet-Vlaanderse koekoeks hen.   Mijn 2 poezen zijn hun kluts kwijt door al dat gepiep in huis.  Deze avond merkte ik ook al dat ze het eten gevonden hadden.

Mijn voorlopige kroost :

Update 14-5-2010 : die 7 eieren in de broedmachine bevatten geen kuikentjes.  Ik heb ze voorzichtig opengemaakt (tik op een houten paal) en het is enkel dooier die er in zit.  Die eieren waren al meer dan een week gelegd voor ik ze in de broedmachine gedeponeerd heb, dus vermoedelijk waren ze al te oud (broedeieren zouden 10-14 dagen kunnen bewaard worden bij 10°C, die van mij hebben wel wat warmer gelegen).

1 thought on “Ik ben papa geworden !”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.