Het aftellen is weer begonnen

Deze morgen was het weer zover.  Het broedseizoen is begonnen.  22 Eitjes van mijn Vlaanderse koekoeks heb ik in mijn supergeïsoleerde broedmachine gelegd, en hopelijk heb ik op 26 maart kiekskes.  Hopelijk, zeg ik erbij, want ik heb pas in de namiddag de temperatuur eens gecontroleerd (thermostaat stond op dezelfde stand als vorig jaar), en het was 38,5 °C in de broedmachine.  Een graad te hoog dus, waarschijnlijk omdat die nu veel beter geïsoleerd is.  De eitjes hebben dus een paar uur bij koortstemperatuur gelegen, en ik zal pas binnen 21 dagen weten of dat kwaad kan.  Misschien komen ze gewoon een dag vroeger uit omdat ze dan sneller ontwikkelen 😉

Ik heb zelfs stukje draad van een omheining onder gelegd om ze makkelijker te kunnen draaien.  Door de draad te verschuiven rollen de eieren mee (de meeste toch).

Klaar voor de start

4 thoughts on “Het aftellen is weer begonnen”

  1. Hey Andy,

    Uw ei-draai-systeem is vree slim gevonden; hopelijk kunnen die paar uur bij 38°C geen kwaad. Ga je voor alle zekerheid de eieren die de komende dagen nog gelegd worden, ook uitbroeden? of hebt ge weer eens zin in een omelet of chocomousse?

    Volgens ons kippenboek zijn verluchting en vocht zeer belangrijk. Je zou al na 5 à 7 dagen kunnen zien of een ei bevrucht is of niet, maar het verschil tussen levende en afgestorven embryo’s is moeilijker te zien. De beste dag om eieren te schouwen is op dag 10: heldere eieren zijn dan zeker onbevrucht. Een schouwlamp kan je zelf maken. Veel succes en we duimen voor minstens 3 hennekes! Misschien best al wat namen verzinnen? Een blog-poll voor kippenamen of zo?

  2. @Kristelke : ik hou het bij de 22 eieren, als er niets uitkomt doordat ze te warm lagen, dan begin ik opnieuw. Het is allemaal een groot experiment hé, kwestie van vol te houden en conclusies te kunnen trekken 😉

    @Bart : het mogen actieve beestjes zijn, dat maakt het des te leuker.

  3. als ge na 22 dagen geen kuikentjes hebt, dan kunt ge er alsnog chocomousse mee maken he

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.