Peengras

Ik heb een gazon dat altijd groen staat, het mag langer dan een maand kurkdroog zijn, toch blijft mijn gras groener dan aan de overkant.  De reden : er staat veel peengras in mijn gazon.  Op zich niet zo erg, behalve aan de randjes.  Daar groeit dat in mijn borders en overwoekert mijn bodembedekkers.

Dit is een voorbeeld van peengras : de wortels zijn ondergrondse uitlopers die woekeren en in de borders verdergroeien.

Tijd om dat eens aan te pakken.  Er zijn verschillende mogelijkheden om een barrière te maken tussen het gazon en de border : betonplaten, bakstenen, planken, vele soorten boordstenen, …  Maar ik wil iets dat niet teveel opvalt (en niet teveel kost).  Eerst ging ik DPC folie gebruiken (zo’n zwarte folie die ze als waterkerende laag gebruiken bij metselwerken), maar aangezien ik veel stukken EPDM overheb van de aanleg van mijn zwemvijver, ga ik dat gebruiken.

Vervelende bosjes gras in mijn border

Eerst graaf ik een sleuf langs de boord, alle graszoden en peen moeten eruit.  Ik heb boorden EPDM gesneden van 25 cm hoog.  Deze zet ik dan rechtop tegen de graskant in de sleuf.

De EPDM boord in de sleuf steekt ongeveer 1 cm boven het grondniveau uit.
Dit zou de peenwortels toch moeten tegenhouden.

Vervolgens de gleuf terug opvullen, en later terug beplanten met bodembedekkers.  Ik verwacht dat het gras en de bodembedekkers deze EPDM folie zullen verbergen als het terug groeit in het voorjaar.

De gleuf terug opvullen met aarde (zonder peen).

Update 8-11-2011 :

Ondertussen heb ik gans mijn gazon van zo’n EPDM strook voorzien…

Voor en na
Langs de andere kan ook opgekuist.

Update 21-9-2013 :

Ondertussen ben ik meer dan een jaar verder, en heb ik nog eens foto’s gemaakt van dezelfde plaatsen.  Het is veel beter dan vroeger.  In de boord komt nog een beetje gras, maar dan is het door bovengrondse uitlopers van sommige grassoorten, of door zaad, maar niet meer door de wortels.  De EPDM boord is niet meer te zien door het gras dat er over hangt.

De boord blijft binnen de perken...
De boord blijft binnen de perken…
Ook hier moet ik amper nog gras uitdoen in de border.
Ook hier moet ik amper nog gras uitdoen in de border.

 

5 thoughts on “Peengras”

  1. @Bart : ik dacht eerder dat ik gierig was door die overschotjes EPDM te gebruiken, maar blijkbaar denkt niet iedereen er zo over 😉 Is er ooit nog al een goed idee verschenen misschien ?

  2. @ Kees : sorry voor de late respons, maar heb zopas een paar foto’s geplaatst na 2 jaar groeien.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.