Terug met twee

In mei had ik 2 nieuwe kippen gekocht om mijn hoeveelheid hennen terug op peil (drie dus) te brengen, vandaag bij het eten geven kwamen er maar 2 eten naar binnen schrokken.  Bizar, want die derde kip is nog iets te jong om te beginnen leggen, dus die kon niet binnen zitten om die reden.  Mijn vrees was terecht, ze lag binnen dood onder de slaapstokken…  Weeral zonder aanwijsbare reden.

5 maand oud en plots dood.

4 thoughts on “Terug met twee”

 1. Hmm toch wel vreemd voor zo een jonge chick. Momenteel is er zowat overal wel weer een bloedluizenplaag (vochtig weer geweest en nu warm), hierdoor kunnen de kippen zeer snel veel verzwakken. Ik heb ook al 2 keer moeten behandelen met Decimite. Spijig Andy 🙁

 2. Misschien een té ingeteeld dier. Komt bij nog andere zeldzame vlaamse rassen voor,
  zonder aanwijsbare reden sterven jonge dieren. Heb zo’n verhaal gehoord van een fokker
  die dan een ander ras inkruiste om de vitaliteit vd stam te verbeteren en er sindsdien geen problemen meer mee had.

  Ik weet ntrlk niet zeker of het dat is, maar het is zeker één van de mogelijkheden.

  Gelukkig heb je jong materiaal op komst …

 3. @LL : Ik heb daar ook al aan gedacht dat inteelt het probleem kan zijn. Maar als je er iets anders in kruist, dan heb je geen zuiver ras meer hé (maar dan kan ik zelf wel een eigen nieuw ras opstarten 😉 ). Ik heb mijn haan van West-Vl, en kippen van Oost-Vl in de hoop dat ze niet te verwant zijn, maar er zijn ook al van mijn kuikens die plots de geest gaven.

 4. Goh, bijna alle rassen zijn ontstaan uit kruisingen tussen rassen (zie mechelse koekoek: kruising tss een Brahma en een vlaanderse koekoek). Eenmaal de kruising gebeurd ging men selecteren op bepaalde eigenschappen die men wenselijk achtte en ontstond zo een rasstandaard.

  Neem nu je Vlaanderse Koekoeken, indien je er wat meer vitaliteit in zou willen brengen kan je overwegen er een ander ras in te brengen waarbij het zo goed mogelijk aansluit en dan vervolgens weer een aantal generaties terugkruisen met vlaanderse koekoek. Ik denk dat dit juist enkel ten goede komt aan een ras op de lange termijn. Niemand is geinteresseerd in stammen met allerlei kwalen.

  Door een aantal generaties terug te kruisen met vlaanderse koekoeken en te selecteren op de juiste kenmerken van een vlaanderse (koekoektekening, geen pluimen op de poten etc.) zal je al snel weer een mooie vlaanderse hebben waarbij je tenminste weet dat de genenpoel weer wat breder is.

  Veel succes alleszins en ik hoop dat je met je jeugdige opvolgers meer succes hebt!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.