De ruwbouw – gelijkvloers

Momenteel een beetje frustratie.  Ben thuis om te beginnen metsen, maar het is vandaag 36°C in de schaduw, ik wil niet weten hoeveel in de zon.  Niet uit te houden dus, ook niet zo goed voor de stevigheid als de mortel heel snel uitdroogt .  Alles staat nochtans klaar…

Djue toch, dat kriebelt om te beginnen.
Djue toch, dat kriebelt om te beginnen.

Hoe is de opbouw van de muur ?  Daar zijn de details van de plannen van de architect goed voor.

Beginnen dus met een Kimblok, is een soort Ytong steen.
Beginnen dus met een Kimblok, is een soort Ytong steen.

Ik heb ondertussen de buitenrand van het funderingsmetselwerk ook behandeld.  Zie onderaan deze post.

Woensdag was een minder hete dag, en dan heb ik het grootste deel van de kimblokken gemetst.  Deze hebben een hoge isolerende waarde en zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn.  Waar er geen kimblokken staan, daar komen deuren of ramen en komt een andere oplossing om geen koudebrug te hebben.

Langzaam maar zeker gaat het vooruit. Vooral langzaam door de hitte.
Langzaam maar zeker gaat het vooruit. Vooral langzaam door de hitte.

Update 28-7-2013 :

Ik ben vertrokken.  Gisteren de EPDM geplakt op de stukken muur waarmee ik wil beginnen.

De stenen en EPDM insmeren met contactlijm, een paar minuten laten drogen, en vervolgens op elkaar drukken. Moet wel van de eerste keer goed gebeuren, want je krijgt het niet meer los.
De stenen en EPDM insmeren met contactlijm, een paar minuten laten drogen, en vervolgens op elkaar drukken. Moet wel van de eerste keer goed gebeuren, want je krijgt het niet meer los.
De waterkerende EPDM laag zit vast.
De waterkerende EPDM laag zit vast.

Deze voormiddag de paslatten gezet, en in de namiddag gemetst.  Het ging goed vooruit.  Zover zijn we al :

Op de muur van 15 m heb ik al anderhalve laag gemetst, op de voorste muur al 1 laag.
Op de muur van 15 m heb ik al anderhalve laag gemetst, op de voorste muur al 1 laag.

Update 31-7-2013 :

Ik ben 4 rijtjes ver... euh, hoog.
Ik ben 4 rijtjes ver… euh, hoog.

Update 5-8-2013 :

Ondertussen al een paar dwarsmuren gemetst om de andere muren te verankeren zodat ze niet omvallen door de wind.  Ondertussen is het moeilijker om een overzichtsfoto te maken.

Ik ben aan het niveau gekomen dat ik mijn stelling moet gebruiken.
Ik ben aan het niveau gekomen dat ik mijn stelling moet gebruiken.

Update 11-8-13 :

Voor de linkse muur moet ik de volgende dagen mijn balken al verleggen naar het hoogste niveau op de stelling :-)
Voor de linkse muur moet ik de volgende dagen mijn balken al verleggen naar het hoogste niveau op de stelling 🙂
Het zicht op de zijgevel met een groot venster in de living, klein van wc en medium van badkamer.
Het zicht op de zijgevel met een groot venster in de living, klein van wc en medium van badkamer.

Update 18-8-13 :

 

De lange muur en een dwarsmuur zijn op hoogte. Hierop moet de vloerplaat van de verdieping komen.
De lange muur en een dwarsmuur zijn op hoogte. Hierop moet de vloerplaat van de verdieping komen.
Boven de twee kleinere vensters moet ik nog een beton lenteel metsen, aan de zijkanten van het groot venster moet een betonslof komen om een poutrel op te leggen.
Boven de twee kleinere vensters moet ik nog een beton lenteel metsen, aan de zijkanten van het groot venster moet een betonslof komen om een poutrel op te leggen.

Update 25/8/2013 :

Wat vliegt de tijd …  Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met het bovengronds metselwerk, en aangezien ik voornamelijk enkel ‘s avonds en in het weekend voort doe, gaat het naar mijn mening goed vooruit.  De voorbije dagen een beetje tegengehouden door regen, of de kans op regen, maar goed, de stijve spieren moeten soms ook een beetje rust krijgen.  Ondertussen zijn pijn paslatten verplaatst, pas gezet, hoogtelijnen uitgezet en ben ik aan de andere muren begonnen.

Boven de brede vensters moet een poutrel komen, daarvoor moet ik betonsloffen gieten aan de rand van het venster, 5 cm inspringen voor de rolluikkast. De bekisting klemt vast.
Boven de brede vensters moet een poutrel komen, daarvoor moet ik betonsloffen gieten aan de rand van het venster, 5 cm inspringen voor de rolluikkast. De bekisting klemt vast.
Hierin komt de beton. Tijdens het gieten steek ik er ook wat bewapening in, geen idee of het echt moet.
Hierin komt de beton. Tijdens het gieten steek ik er ook wat bewapening in, geen idee of het echt moet.
Voila, opgevuld met beton, een paar dagen laten uitharden vooraleer de bekisting te verwijderen, vochtig houden ondertussen.
Voila, opgevuld met beton, een paar dagen laten uitharden vooraleer de bekisting te verwijderen, vochtig houden ondertussen.

Ondertussen weet ik van mijn architect dat het niet nodig is om een betonslof van 2 stenen hoog te gieten, 1 steen hoog is  genoeg.  De snelbouwstenen zijn theoretisch sterk genoeg om een poutrel te dragen, maar soms zijn ze te hard (broos) gebakken, of een beetje gebarsten, en daarom is het beter om een beton slof te gieten, dat is keihard.

Deze zijmuur is af. Betonsloffen gegoten, lintelen geplaatst.
Deze zijmuur is af. Betonsloffen gegoten, lintelen geplaatst.
De waterkering van de andere zijmuur en achtergevel is gelijmd, de eerste steen ligt erop.
De waterkering van de andere zijmuur en achtergevel is gelijmd, de eerste steen ligt erop.
In dezelfde beweging ben ik ook de 2 muren van de inkomhal aan het metsen zodat deze verankerd zijn met de buitenmuur.
In dezelfde beweging ben ik ook de 2 muren van de inkomhal aan het metsen zodat deze verankerd zijn met de buitenmuur.

Update 1-9-2013 :

Donderdag en vrijdag heb ik verlof gepakt om wat verder te werken, zaterdagnamiddag en zondag ook voortgedaan, en het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit 😉

De twee muren van de inkomhal, op 15 cm van de bovenkant.
De twee muren van de inkomhal, op 15 cm van de bovenkant.
De zijgevel en achtergevel zitten op 4 rijen van de bovenkant. Om die af te werken ga ik nog wat wachten, want 3 stukken zijn nergens verankerd, dus hoe hoger, hoe meer wind ze vangen (en kans op omvallen).
De zijgevel en achtergevel zitten op 4 rijen van de bovenkant. Om die af te werken ga ik nog wat wachten, want 3 stukken zijn nergens verankerd, dus hoe hoger, hoe meer wind ze vangen (en kans op omvallen).

Deze week ga ik me nog wat bezig houden met binnenmuren metsen, volgende week een weekje op reis…

Update 6-9-13 :

Ik heb ondertussen voor alle binnenmuren de witte Ytong stenen gemetst (kost veel tijd door het uitmeten), en al de muur tussen de keuken en de berging gemetst tot 3 rijen van de bovenkant.

Muur van de berging, met de deuropening die zichtbaar wordt.
Muur van de berging, met de deuropening die zichtbaar wordt.

Nu ga ik een weekje naar de Eifel (toren of niet ?)

Update 22-9-2013 :

Na een paar dagen regen deze week, heb ik toch vrijdagavond , zaterdag en zondag kunnen voort metsen.

De scheidingsmuur tussen keuken en berging is volledig af.
De scheidingsmuur tussen keuken en berging is volledig af.
De achterdeur die in de berging uitkomt is ook af. Nog een betonslof op dat hoekje gieten.
De achterdeur die in de berging uitkomt is ook af. Nog een betonslof op dat hoekje gieten.
Op de zijgevel moet nog één rij stenen komen.
Op de zijgevel moet nog één rij stenen komen.
De binnenmuur tussen de living en inkomhal - gang is ook bijna af.
De binnenmuur tussen de living en inkomhal – gang is ook bijna af.

Nu moet ik nog de binnenmuren van de wc, badkamer en dressing metselen.

Update 29-9-2013 :

Ik had gedacht van op het het einde van het weekend met alle muren op het niveau van het plafond te zitten, maar dat is net niet gelukt.  Geen rekening gehouden met het plaatsen van lentelen boven de deuropeningen, is nogal prutswerk.  En door het plaatsen van de stelling in die gang is het nogal wringen om door te kunnen met stenen, mortel, mezelf, dus veel tijdverlies als je alles alleen doet.

Zicht van door het venster in de slaapkamer. Ik ben op 2 rijen van de bovenkant.
Zicht van door het venster in de slaapkamer. Ik ben op 2 rijen van de bovenkant.
Zicht vanuit de living op hoogte. Net niet de bovenkant gehaald. Ik vermoed nog 2 avonden werk.
Zicht vanuit de living op hoogte. Net niet de bovenkant gehaald. Ik vermoed nog 2 avonden werk.

Update 5-10-2013 :

Mijn “nog twee avonden werk” van hierboven was een beetje onderschat.  Het was veel prutswerk : dwarsmuurkes, stelling op, stelling af, stenen op maat slijpen, …  Uiteindelijk is het zaterdag in de late namiddag geworden toen alles af was (maar ik heb ook niet iedere avond voortgewerkt).

In de zijgevel zitten de lentelen op zijn plaats.
In de zijgevel zitten de lentelen op zijn plaats.
Dit is de inkomhal. Alle binnenmuren zijn nu op de hoogte om de predallen te leggen.
Dit is de inkomhal. Alle binnenmuren zijn nu op de hoogte om de predallen te leggen.

Hierbij sluit ik deze post af, heb ze hernoemd naar “de ruwbouw – gelijkvloers”.  Ik zal een nieuwe post starten voor het verdiep dat erop komt.  Volgende vrijdag komen ze normaal gezien de poutrellen en predallen leggen.

25 thoughts on “De ruwbouw – gelijkvloers”

 1. ooit gemetseld in zomerzon, en inderdaad mogen herbeginnen wegens alle mortel gebarsten door te snel uitdrogen (‘verbrand’ wist een beroeps mij te melden)

 2. Mercie Bart, nu voel ik me minder schuldig dat ik in de zetel blijf liggen de hele dag 😉 Had dat vorige week tegen een pas begonnen architect gezegd, en hij had daar nog nooit van gehoord dat “te warm” slecht zou zijn voor metselwerken…

 3. Je kunt wel metselen, maar dan moet je het metselwerk continue nat nevelen , tot het moment dat de felle warmte weg is, dat is meestal in de late namiddag of de avond. Niet echt werkbaar overigens.

 4. Leuk om je blog te volgen, denk dat ik hier een RSS abo op neem… Doe je het allemaal helemaal alleen? Veel succes met het verder bouwen van je woning! Moge de zomers mild en de winters matig zijn…

 5. @ Ann-Sophie : leuk van te horen dat er iemand mijn blog volgt 😉
  Ja, ik probeer alles alleen te doen. Enkel dakwerken zal ik laten doen.

 6. Woow, al zover tov van ons bezoekje aan de betonplaat zonder stenen… .
  Dat ziet er idd vlot voouit gegaan uit… en vooral… waar hedde’ t geleerd? Chapeau ze poit!

  Ziedet nog wel zitten om mee te gaan naar de Eifel? Of trekt dat huisje nu zo hard en is het plezier van bouwen nu zo groot, dat een onderbreking nefast zou zijn voor je motivatie? ‘k Zou het niet op mijn geweten willen hebben :-). Plezant om je blog te volgen.

 7. @Phil : hebben wij dat niet in Vilvoorde geleerd in de les elektriciteit van Verboom ? 😉 Het zien doen door een ander is een goede leermeester.
  Natuurlijk ga ik nog mee naar de eifel, een weekje pauze zal me deugd doen, ook al ben ik het nog niet beu.

 8. …en elektronica van Percy, maar dat liep wel een beetje fout… opletten met die domotica zou ik zeggen 🙂 … Tuuuut OEPS Verboom! Hoewel, het lijkt me eerder materialenleer ofwel het inschatten van de wind op basis van de schouw van een fabriek van Goossens…

 9. Wow, knap dat je dat allemaal zelf durft doen. Ik twijfel nog, maar heb nog enkele maanden om te denken 🙂

  Vraagje: Ik zie dat je de epdem vastlijmt op de kimblokken. Wat doe je nadien met de snelbouw die daarop komt? Met gewone mortel op de epdm? Dat hecht toch niet? Kan je die eerste rij er niet gewoon “afduwen”?
  Alvast bedankt!

 10. @Ivo : dat is geen gewone “gladde” epdm gelijk bij een vijver, maar die heeft een ruw oppervlak (fijner dan DPC). Die mortel plakt daar behoorlijk stevig op, maar is nog los te krijgen.

 11. Welk type bloksje (hout?) heb je tussen de snelbouwers gemetst, bij de raam en deur openingen?

 12. Hoi Andy,
  Ben momenteel mijn fundering aan het uitgraven voor een aanbouw. Nu wilde ik eens weten hoe ik het beste de DPC folie vast kan zette op de fundering als waterkering. Is dit te verlijmen en waarmee?

 13. @Robert : dat wordt niet verlijmd, beetje mortel er onder, en een beetje mortel er op voor de volgende rij stenen. De waterkering moet wel iets boven de vloer komen.

 14. Hallo, ik ben ook begonnen aan een bijbouw garage tegen het bestaande huis. Deze wordt gemetst met 14cm snelbouw, 8cm isolatie en 10 cm gevelsteen. Ook komt er vloerisolatie en dakisolatie in.

  Ik heb eerst de fundering laten gieten en dan opgemetst met betonbokken. dan heb ik een bouwfolie geplaatst waar de betonvloer opgegoten is geweest. de folie komt ook over de betonblokken.
  Ik zou een ytong kimblok willen plaatsten als eerste laag onder de snelbouw maar weet niet goed of ik iets onder de ytong moet leggen (dpc, epdm, …) en waar moet ik dan nog dpc, edm plaatsen?

 15. @Timmy: gans bovenaan deze post staat een tekening: groene lijn is de EPDM boven op de kimblok, die doorloopt tot op de funderingsblok (onder uw eerste gevelsteen). DPC heb ik dan boven de eerste rij gevelstenen die tegen de isolatie gelijmd is.

 16. Knap werk! ivm die kimblok, ik zie meestal dat er ook EPDM onder geplaatst wordt zodat de poreuze kimblok geen water opzuigt, is dit dan toch niet nodig? Zou het wel een stuk gemakkelijker en stabieler maken.

 17. @Stan: ik denk dat het geen kwaad kan zonder. Misschien is het nog beter met epdm eronder, maar dan moet chape ook wel goed in een plastic zitten zodat er daar langs de zijkanten geen vocht in de kimblok kan geraken.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.