Kostprijs huisje bouwen

Aan alles hangt een prijskaartje, ook aan mijn onderbroek (alhoewel ik dat er toch al een paar maanden geleden heb afgeknipt  😉  ).  Maar het gaat hier in deze post over mijn huis dat ik aan het bouwen ben.  Naargelang de facturen binnenkomen, hou ik deze bij, en vergelijk ik dit met de schatting van de architect, in de hoop van een stuk goedkoper uit te komen omdat ik zoveel mogelijk zelf doen.  Alles is hier in rekening gebracht, tot de laatste vijs en plug die ik in de doe-het-zelf zaak gehaald heb.  In de tabel staat één vakje “varia” voor 571€.  Voor dat bedrag kon ik het niet meer achterhalen bij welk onderdeel van mijn bouw het hoorde en heb ik het afzonderlijk gezet.  Alle andere keren staat het verwerkt in het bedrag van specifieke werken.  In totaal kom ik aan meer dan 2500€ aan prulletjes die ik in doe-het-zelf zaken ben gaan halen, een niet te onderschatten bedrag.

Ik moet erbij vermelden dat de geschatte prijzen van de architect deze zijn indien ze uitgevoerd worden door een aannemer, werkuren inbegrepen.  Ik bouw in een randgemeente van Gent en daar is de 6% BTW regel van toepassing indien je een huis sloopt en een nieuw bouwt voor privé gebruik.  Dit is enkel geldig indien de werken uitgevoerd worden door een aannemer.

Bedragen in het geel aangeduid zijn aan 6%, de rest doe ik zelf en zijn aan 21%.  De prijzen die de architect in zijn bestek gezet had, zijn zonder BTW, dus daar heb ik telkens 21% bij gerekend in de tabel (geldig voor de meeste bouwers).

Dingen in het groen wil zeggen dat de architect dat niet in zijn bestek gezet had, maar dit gaat toch over redelijke bedragen die ook moeten opgehoest worden (zijn eigen ereloon, EPB en veiligheidsverslaggever, keuken, aansluitingen op gas, water, elektriciteit en keuringen ervan).

Rode kleur wil zeggen dat ik duurdere materialen gebruikt heb dan de berekening van de architect. Spanplafond in plaats van gepleisterd, geen goedkope schilderdeuren, duurdere trap).  Vloertegels zijn waarschijnlijk ook duurder dan wat de architect berekend heeft.

Een paar zaken zijn nog niet volledig afgewerkt, maar daarvoor zal ik maar 1000-2000€ meer nodig hebben, dus een peulschil met wat er al betaald is.

De boekhouding...
De boekhouding…

Indien ik dan uitreken hoeveel ik gespaard heb door het zelf te doen, dan kom ik aan 67% van de totaal prijs die door de architect is uitgerekend.  Als ik de rode zaken ook in rekening breng, dus goedkopere materialen zou gebruikt hebben, dan heb ik mijn huis kunnen bouwen met een besparing van 40% in vergelijking met de schatting van de architect.

(Als ik de vergelijking zou maken met het bedrag dat nodig zou zijn om alles te laten doen door aannemers (dus aan 6% in mijn geval omdat ik in Gent een huis afbreek en laat herbouwen) dan zou ik 32% bespaard hebben (berekening staat niet in tabel).

Conclusie:

 • in de meetstaat van de architect is een slordige 25.000€ ‘vergeten’ die je wel moet dokken 🙁
 • met 2,5 jaar mijn kl*@en afdraaien na mijn uren, heb ik 70.000€ gespaard of verdiend (afhankelijk van hoe je het bekijkt).  🙂
 • Die 70.000€ heb ik dus niet moeten lenen, en moet ik bijgevolg ook niet afbetalen 🙂
 • De laatste 2,5 jaar heb ik amper vrije tijd gehad 🙁
 • De voldoening van het eindresultaat:   🙂  🙂  🙂  🙂  🙂

18 thoughts on “Kostprijs huisje bouwen”

 1. Onze architect vertelde dat je de kosten kunt verdelen volgens 1/3-2/3. 1/3 is materiaal en 2/3 manuren. Ik zie hier toch een mooie besparing van €3000, al is dit misschien niet helemaal volgens “de regel”. Hoe verder je komt hoe groter de besparing wel zal worden vermoed ik.

  Ik hou voor ons ook netjes alle uitgaven bij en vergelijk ze met de raming van de architect. Ben benieuwd naar een paar maand verder, wat het verschil gaat zijn…

  Btw: heb je verlof genomen om te metsen of werk je vnl na je werk… Het lijkt bij jou behoorlijk vlot te gaan 🙂

 2. @Ann-Sophie : het is pas met de laatste factuur dat de omslag gekomen is dat het goedkoper is, maar ik heb er wel het ereloon van de architect bijgerekend, want dat is niet bij de schatting van de architect gerekend. Als het inderdaad 1/3 – 2/3 is, dan ziet het er goed uit 😉

  Ik heb nog geen verlof genomen om te bouwen. Het gene er nu al staat is na 17u en tijdens het weekend gedaan. Ik ben tevreden over de snelheid waarmee het gaat. Maar nu ga ik toch regelmatig de vrijdag verlof nemen om verder te werken, anders geraakt mijn verlof niet op.

 3. dag Andy,

  ik ga regelmatig op je blog gaan kijken en ik vind het heel boeiend om de resultaten en je verhalen te volgen.
  Een welverdiende proficiat, er zullen er je niet veel na doen!
  Ik zou zeggen: welverdiende rust of gaat dat niet lukken?
  groetjes,
  Marianne en Albert

 4. @Marianne en Albert: de firma dankt U voor de appreciatie. Voorlopig nog geen rust, maar ik doe het nu wel rustiger aan (geld is op 😉 )

 5. Ik heb hier ook al dikwijls gekeken naar uw blog!
  En ge hebt hier een schone prestatie neergezet!
  Momenteel zijn wij ook in het Gentse bezig met een oude hoeve te renoveren en leuk om te zien hoe jij het hier en daar aangepakt hebt.

 6. @ Andy,
  Al een hele tijd vond ik de omgeving van uw huis er bekend uitzien.
  Vandaag tot de conclusie gekomen waarom. Als ik naar mijne thuis reed ben ik uw huis gepaseerd 🙂

 7. hallo ik wil ook zelf een huisje bouwen maar de mijn vraag is over hoeveel vierkante meter het gaat ? alvast bedankt

 8. Dank je wel voor deze post, geeft me een goed inzicht wat ik mag verwachten al ik er zelf binnenkort aan mag beginnen. In je conclussie lees ik over hoe je 2,5 half hebt liggen zwoegen en wat dat heeft uitgespaard, maar ik neem aan dat de voldoening van het zelf gedaan te hebben toch ook heel wat waard is.

  Kleine vraag: Valt dit te combineren met een gezinsleven (kinderen) of was dit niet van toepassing?

 9. @Dimitri: de voldoening is inderdaad heel groot !
  Ik ben single, dus geen last van spanningen tijdens deze werkzaamheden. Maar anderzijds ook geen hulp gekregen van een partner en/of kinderen. Als is het maar stenen aanbrengen of optuimen, dat kan redelijk wat schelen in de vooruitgang van de werken. Maar al je vrije tijd in de bouw steken, dat moet de partner en kindjes kunnen verdragen.

 10. Dimtiri,

  Momenteel zijn wij ook bezig met bouwen.
  Maar bij ons is het met kindje (9,5maanden) en voor mijn vrouw is het toch soms zwaar. Vooral omdat ze in de weekends veel alleen thuis is.
  Hopelijk gaat het deze zomer lukken voor af en toe te helpen en dat het kindje er toch ook is.
  Maar het lukt wel. Natuurlijk is het plezanter van daguitstappen te maken met het gezin. Maar het lukt allemaal wel. Je zal er van verschieten wat je allemaal kan doen op 2-3 jaar. Kijk maar naar Andy hier.

 11. Beste andy,

  Wat is de totale bewoonbare oppervlakte? Is omdat wij willen bijbouwen (48m2) voor 2 garages en verdiep (+- 24m²) voor badkamer en extra slaapkamer afsluitend met zolder.

 12. @Wim: beneden is het 14 x 5,3 m = 74 m2 binnenafmeting
  boven is iets kleiner door de dakconstructie, dat zal ergens 60 m2 zijn

 13. Hey Andy, heb je nadien geen “problemen” gehad met de belastingen omdat je quasi alles zelf hebt gedaan? Heb al gehoord dat ze dat soms niet geloven dat je alles zelf kan doen en dus geen facturen van aannemers kan voorleggen waardoor ze je nog eens extra btw laten betalen.

  Wij doen ook bijna alles in zelfbouw en maken veel foto’s en houden een logboek bij, maar of dat iets uithaalt…

 14. @Stijn: neen, dat was geen probleem. Ik had al mijn facturen van alle bouwmaterialen die ik kocht en hield ook alle kassatickets bij van de doe-het-zelf zaken. Ik heb die allemaal gecopieerd en opgestuurd, samen met een lijst van wie was komen helpen met wat en wat hun reguliere job is (als een elektricien zou komen helpen met elektriciteit leggen, dan kan dat als zwartwerk beschouwd worden, maar als een vriend die timmerman is komt helpen met beton gieten is dat geen probleem. Bij mij zijn maar een paar vrienden eens komen helpen). Ik had dan bundels gemaakt met alle kassatickets, bundel met alle facturen van aannemers en een met alle facturen van doe-het-zelf werk. Er is ook een lijst die je moet invullen met alle werken, aannemers, bedragen, datum, BTW, alsook van alle leveranciers van materialen. Na een paar maand kreeg ik de ganse stapel terug met de melding dat ik dat nog x jaar moet bijhouden, maar geen melding dat ik moet bijbetalen. In mijn geval hebben ze meer BTW ontvangen omdat ik als doe-het-zelver 21% moest betalen op al mijn materiaal en aannemers zouden maar 6% betaald hebben…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.