Elektriciteit leggen

De aandachtige lezers onder jullie zullen gemerkt hebben dat ik ondertussen verder gedaan heb met mijn sanitair.  De rest zal weer gedacht hebben dat ik met mijn lege kl*$!n in mijn zetel lag de laatste weken.

Ondertussen ook efkes bezig geweest met bakjes voor elektriciteit in te pleisteren.  Daarstraks heb ik de rest van het elektriciteitsmateriaal besteld, dus kan ik daar hopelijk volgend weekend mee verder doen.

Een paar stopcontactjes voor waar ik mijn pc zal zetten.
Een paar stopcontactjes voor waar ik mijn pc zal zetten.
Ook voor achter de tv heb ik niet op een bakje gekeken. Geef toe, je hebt altijd stopcontacten te weinig...
Ook achter de tv heb ik niet op een bakje gekeken. Geef toe, je hebt altijd stopcontacten te weinig…

Update 6-4-2015 :

Zaterdag heb ik elektriciteitskabels gelegd.  Dankzij de hulp van Robin Moens, een manneke van 13 jaar dat ongetwijfeld evenveel (om niet te zeggen méér) weet over elektriciteit als ikzelf, zijn zo goed als alle verlichtingskabels en bekabeling van de stopcontacten gelegd in één dag.  Netwerkkabels en bekabeling van de schakelaars voor de teleruptoren moeten nog volgen.

Hier hangt de zekeringskast in aanmaak.
Hier hangt de zekeringskast in aanmaak.
De kabels op de verdieping.
De kabels op de verdieping.
Een beetje kabels in de keuken
Een beetje kabels in de keuken
De stopcontacten bij mijn bureau
De stopcontacten bij mijn bureau

Update 12-4-2015 :

Vandaag is Thomas VG komen helpen. Hij wil al een beetje oefenen met elektriciteit om dat tegen eind dit jaar te kunnen doen in zijn eigen nieuwbouw.  Hij heeft zich de zekeringskast aangetrokken, ik heb ondertussen de kabels voor de schakelaars, internet en telefoon gelegd.

De zekeringskast in opbouw
De zekeringskast in opbouw
Al een beetje verder opgebouwd. De blauwe dingen zijn telruptoren. Blauw met venstertje zijn dimmers. Wit met venstertje op 2de rij is een verbruiksmeter.
Al een beetje verder opgebouwd. De blauwe dingen zijn teleruptoren. Blauw met venstertje zijn dimmers. Wit met venstertje op 2de rij is een verbruiksmeter.  De krullen kabels is om ervoor te zorgen dat later een zekering kan verplaatst worden van rij indien dat zou nodig zijn.  Momenteel zijn alle stopcontacten aangesloten, nu nog de verlichting.
De bekabeling voor de lichtschakelaars. Deze bevatten 20 kleine draadjes.
De bekabeling voor de lichtschakelaars. Deze bevatten 20 kleine draadjes.
Er is een spreekwoord waarin "een kat en zijn jongen" in voorkomt. Zoiets dus...
Er is een spreekwoord waarin “een kat en zijn jongen” in voorkomt. Zoiets dus…

Update 19-4-2015 :

Ondertussen al een paar kabeltjes meer in de zekeringskast te zien. Weeral dank aan Thomas en Robin die dit vol enthousiasme gedaan hebben.
Ondertussen al een paar kabeltjes meer in de zekeringskast te zien. Weeral dank aan Thomas en Robin die dit vol enthousiasme gedaan hebben.

Ondertussen zitten mijn buitenstopcontacten ook in de muur.  Speciaal een klokboor diameter 68mm moeten kopen om de gaten te boren.

Gaten boren, stofzuigen en uitblazen met compressor. Vervolgens met chemisch anker de bakjes in de gaten bevestigen.
Gaten boren, stofzuigen en uitblazen met compressor. Vervolgens met chemisch anker de bakjes in de gaten bevestigen.
Ook ervoor zorgen dat de kabels erdoor zitten voor je die vastzet met het chemisch anker.
Ook ervoor zorgen dat de kabels erdoor zitten voor je die vastzet met het chemisch anker.
Voila !
Voila !

Update 7-6-2015 :

Ik heb dit weekend de equipotentiale verbindingen gelegd.  Hiervoor moeten alle geleidende delen geaard worden.  Stopcontacten zijn altijd geaard, maar extra moeten ook hoofdleiding van gas en water, centrale verwarming, aanraakbare metalen delen van de constructie (poutrel) geaard worden met een 6 mm2 kabel.  Bijkomend moeten ook in de badkamer de warm- en koudwaterleiding, radiator, bad, douche indien van metaal) geaard worden.

Ik heb alle collectoren van een aarding voorzien (ook die van regenwater).  Indien verschillende onderdelen op één draad zitten, mag de draad nergens onderbroken worden (enkel isolatie afstrippen) .  Beter van verschillende kabels te leggen, dan van één lange kabel door gans het huis, om geen kabelbreuken te krijgen.

Collectoren geaard
Collectoren geaard
En aangesloten op de aardingslus.
En aangesloten op de aardingslus.

Update 25/10/2015 :

Aangezien ik met teleruptoren mijn licht wil aan- en uitschakelen, is het iets meer werk dan 3 draadjes verbinden aan een schakelaar. Er loopt een SVV kabel  met 20 draadjes (0.8 mm2) die vertrekt uit de zekeringskast van de ene schakelaar naar de andere, en komt uiteindelijk terug aan in de zekeringskast.  De rode draad staat onder 24V, de blauwe 0V.  De andere kleuren zijn aan de teleruptoren gekoppeld aan een speciefiek lichtpunt (dat dan met 1,5 mm2 onder 220V met de lamp verbonden is).  Bij een schakelaar moet dus de specifieke kleur voor een lichtpunt geschakeld worden met de rode draad.  Alle andere kleuren moeten doorgelust worden in het inbouwdoosje.

Kabeltjes van dezelfde kleur verbinden met kleine wago klemmen.
Kabeltjes van dezelfde kleur verbinden met kleine wago klemmen.
De 2 rode draden op L bevestigen, de bruine op 1, en klaar is kees.
De 2 rode draden op L bevestigen, de bruine op 1, en klaar is kees.

Update 22-11-2015 :

eendraadschema
Een paar avonden bezig geweest met mijn eendraadschema te tekenen.

10 thoughts on “Elektriciteit leggen”

 1. Andy,

  Die teleruptoren heeft dat nog voordelen buiten dat je later knoppen en dergelijke kan aanpassen in je kast zonder te breken? Kan dat bvb vanaf het internet bediend worden? Met een app? Niet dat dat moet voor mij, ik vraag het me maar af..

  Ben je uiteindelijk meer of minder in de muren aan’t slijpen met dit systeem tov traditionele schakelingen?

  Dus per kring die je aan/uit wil schakelen één teleruptor? En daar kan je dan schakelaars ophangen zoveel je wil.. Correct?

  En dimmers, is dat ook per kring? Of volstaat het om één dimmermodule te hebben en die verschillende kringen te laten dimmen?

  Van welk merk is al dat blauwe spul? En tevreden van?

  Bedankt en excuses voor mijn vele vragen 🙂

 2. @Koen:
  ik denk niet dat teleruptoren vanaf het internet kunnen bediend worden. Daarvoor moet je eerder naar domotica gaan denk ik. Naast het minder slijpwerk voor de bekabeling heb ik ook een ‘paniekknop’ en op een paar plaatsen een ‘alles uit knop’. De eerste dient om alle lichten aan te steken (stel dat je inbrekers hoort), de 2de dient om alles uit de doen (handig in de slaapkamer en aan de achterdeur): nooit meer kijken of alle lichten uit zijn, gewoon alles uitdoen met 1 knop.

  Met dit systeem moet je minder slijpen in de muren. Een kabel van schakelaar naar schakelaar. Er lopen afzonderlijke kabels van de zekeringskast naar de lichtpunten (dus niet van de schakelaar naar een lichtpunt).

  Per kring één teleruptor, maar er bestaan ook teleruptoren waarop je 4 kringen kunt aansluiten. Naar de schakelaars loopt een kabel met bv 20 draden (elke een uniek kleur), en dan kies je een kleur voor een kring die je aansluit in de schakelaar, en op de teleruptor. Gebruik je hetzelfde kleur in een andere schakelaar, dan zal deze hetzelfde lichtpunt aanschakelen.

  De dimmer is inderdaad maar voor één lichtpunt.

  Het merk is Eltaco. Vraag me over 10 jaar nog eens of ik
  er tevreden over ben. Ze zitten er nog maar een jaar in, nog geen problemen mee gehad.

 3. Interessant! Ik heb wel pas mijn kast gekocht die te klein gaat zijn als ik dit doe haha. Maar goed, dat fixen we weer wel.

  Nog één bijkomende vraag, die schakelaars, zijn dat gewoon aan / uit schakelaars? Of is dat iets electronisch dat één of andere puls doorgeeft?

  Mijn vraag is eigenlijk, kan ik mijn originele schakelaars die in mijn huis hangen gebruiken? Ik ben een huis aan het renoveren van 1901 en zou heel graag die old school bakelieten schakelaars die hier hangen behouden 🙂

  Of ben ik aangewezen op schakelaars van Eltaco?

 4. Andy,

  Wat is het programma dat je gebruikt hebt om je eendraadschema te tekenen ? Ik zoek iets deftig om dat van mijn huis te tekenen.

  Bedankt !

  Prachtig werk trouwens !

 5. @Andy: ik heb dat in Coreldraw gedaan. Dat is niet specifiek om schema’s te maken, maar als je ermee kan werken is het makkelijk om zoiets in elkaar te knutselen.

 6. Andy, waarom lust de SVV terug naar de kast? De rode draad staat onder spanning en een andere kleur stuurt het signaal naar de teleruptor. De SVV op het einde terug naar de kast brengen is toch niet nodig?

 7. @Sam: strikt genomen is dat niet nodig, maar het is een veiligheid voor het geval er ergens een onderbreking zou ontstaan, dan hebben de rest van de schakelaars nog steeds stroom op de kabels die nodig zijn om de teleruptor aan te zetten.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.