Vensterbanken plaatsen

De laatste week heb ik weer veel prutswerkjes gedaan.  Een beetje pleisteren, rolluikkasten afwerken, mijn eendraadschema maken voor mijn elektrische keuring en ook mijn vensterbanken plaatsen.

koudebrug vensterbank
Waar de vensterbanken zitten (binnen en buiten) is er kans op een koudebrug. Op bovenstaande foto zie je de grijze dorpel zitten die langs buiten onder het venster zit, en langs binnen moet een vensterbank komen. Als die 2 elkaar raken, dan kunnen ze de koude doorgeven. De zwarte folie is een waterkerende laag, die tot boven de dorpel moet komen. Daartegen heb ik een strook isolatie gezet (met een mes heb ik voor het plaatsen een 2-3 cm diepe snede gemaakt (zie oranje lijn)).
Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm onder het vensterkader zit. De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)
Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm diep onder het vensterkader geschoven zit (bovenkant tegen het kader). De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)
Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witten vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.
Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witte vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.

6 thoughts on “Vensterbanken plaatsen”

 1. Netjes gedaan! Wat een mooi huis bouwt u, gewoon in uw eentje. Chapeau. Ik heb onlangs even uw complete blog gelezen, erg de moeite waard!

 2. Beste, inderdaad zeer netjes ! De vensterbank steekt onder het raamprofiel ? Dat kan ik niet zo goed zien op de foto’s

 3. Hey, top om deze ervaring te delen, altijd leuk voor de dhz-ers! 😀
  Hoeveel cm komt de vensterbank over de binnenmuur?
  Hoeveel cm overlengte heb je links en rechts aan elke zijde?
  Thx!

 4. @Karel: die dingen kan je zelf kiezen, bij mij komt het 3 cm uit over de pleister en 3 cm links en rechts in de muur.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.