Vensterbanken plaatsen

De laatste week heb ik weer veel prutswerkjes gedaan.  Een beetje pleisteren, rolluikkasten afwerken, mijn eendraadschema maken voor mijn elektrische keuring en ook mijn vensterbanken plaatsen.

koudebrug vensterbank
Waar de vensterbanken zitten (binnen en buiten) is er kans op een koudebrug. Op bovenstaande foto zie je de grijze dorpel zitten die langs buiten onder het venster zit, en langs binnen moet een vensterbank komen. Als die 2 elkaar raken, dan kunnen ze de koude doorgeven. De zwarte folie is een waterkerende laag, die tot boven de dorpel moet komen. Daartegen heb ik een strook isolatie gezet (met een mes heb ik voor het plaatsen een 2-3 cm diepe snede gemaakt (zie oranje lijn)).
Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm onder het vensterkader zit. De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)
Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm diep onder het vensterkader geschoven zit (bovenkant tegen het kader). De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)
Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witten vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.
Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witte vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.
Zijdelingse doorsnede van venster met vensterbanken en isolatie.

9 thoughts on “Vensterbanken plaatsen”

 1. Netjes gedaan! Wat een mooi huis bouwt u, gewoon in uw eentje. Chapeau. Ik heb onlangs even uw complete blog gelezen, erg de moeite waard!

 2. Beste, inderdaad zeer netjes ! De vensterbank steekt onder het raamprofiel ? Dat kan ik niet zo goed zien op de foto’s

 3. Hey, top om deze ervaring te delen, altijd leuk voor de dhz-ers! 😀
  Hoeveel cm komt de vensterbank over de binnenmuur?
  Hoeveel cm overlengte heb je links en rechts aan elke zijde?
  Thx!

 4. @Karel: die dingen kan je zelf kiezen, bij mij komt het 3 cm uit over de pleister en 3 cm links en rechts in de muur.

 5. Ik zit met precies het zelfde probleem, echter heb ik geen waterkerende laag ertussen…ramenboer heeft houten kozijnen geplaatst er er hardstenen vensterbanken onder geplaatst. Het is een steensmuur, van buitenaf is alles dicht gevoegd, van binnenuit moet ik het nu isoleren en afwerken. Hardstenen vensterbanken zijn vochtig aan binnenkant. Binnenkant houten voorzetwanden en nog flink ruimte om het e.e.a. te doen. Uw idee zou ik kunnen doen, en waterkerende folie kan dan misschien nog van achterkant vensterbanken tussen de steensmuur en voorzetwand waar wel waterkerende folie zit. Kunt u iets meer uitleg geven over de stappen die u heeft gemaakt.. ik snap die snedes niet goed.. heeft u verder nog advies?

 6. @Reinier V:
  de bedoeling van de waterkerende folie is dat de binnenmuur/houten voorzetwand niet kan nat worden. Als ik uw uitleg goed begrijp is uw binnenmuur een houten voorzetwand met waterkerende folie (naar de buitenkant gericht).
  Dan kan je best waterkerende folie tegen uw hardstenen vensterbanken lijmen (eventueel tot tegen de onderkant van de houten kozijnen). Die waterkerende folie moet dan voor (houten voorzetwand – waterkerende folie – waterkerende folie van vensterbank – stenen buitenmuur) uw waterkerende laag van uw houten voorzetwand komen. Op deze manier kan er geen vocht naar de binnenkant geraken.

  Als je dan langs de binnenkant een vensterbank wil plaatsen, dan moet die maar een cm onder het houten kozijn zitten. De plaats tussen uw hardstenen buitenvensterbank met waterkerende folie en de achterkant van uw houten kozijn kan je dan opvullen met isolatie om geen koudebrug te hebben. In mijn geval heb ik die opgevuld met stroken PUR (en rondom opgespoten met PUR schuim). Ik heb dan een strookje uitgesneden (die snedes op de foto) zodat het net genoeg is om de binnenvensterbank ertussen te schuiven. Op de eerste foto oranje snede: voor ik de strook erin gezet en vast gespoten heb, heb ik met een cutter mes een snede gemaakt van 2-3 cm diep (eenmaal die onder het raamkozijn zit, kan ik van bovenaf niet meer snijden). Als die vast gespoten zijn, heb ik dan van aan de voorkant een snede gemaakt zodat ik rechthoek uit de isolatie kan breken en mijn binnenvensterbank er net tussen kan. Ik heb nog een doorsnede getekend en bij deze post gezet.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.