Nog een regenwaterput

Gezien het feit dat de zomers steeds droger worden, gezien het feit dat ik een zwemvijver heb en in warm weer redelijk wat water moet bijvullen, gezien het feit dat mijn wc, bad, wasmachine aangesloten is op regenwater, gezien het feit dat dit de laatste mogelijke plaats was, gezien het feit dat het grondwater momenteel laag staat was het nu de moment om nog een regenwaterput bij te steken. De voortuin is de enige plaats waar ze nu nog aankunnen met een kraan. De grootst mogelijke put die ze nog konden steken is er een van 10.000 liter.

De kraan staat op het voetpad, de regenwaterput is er klaar voor.
Het graven is begonnen. Na een paar schepjes is de container vol.
2 containers vol, de put is diep genoeg.
Bij de 2de poging konden ze de put in de put zetten. Bij een eerste poging was een stuk aarde aan de zijkant ingevallen.
Linkse rode pijl: dat stuk was bij de eerste poging ingezakt. Rechtse pijl begon te verzakken als de put er gelukkig net in stond.
Voila. Een klutske water in doen zodanig dat die zeker niet kan beginnen drijven (grondwater staat gelukkig laag). Dit is mijn 3de put. In totaal heb ik nu mogelijkheid om 25.000 liter regenwater op te vangen. (of 25.000 liter bier op te slaan)

4 thoughts on “Nog een regenwaterput”

 1. Volledig akkoord met al je feitelijke punten, zit hier met dezelfde overwegingen en huis en tuin onderdelen die het nodige water vragen.
  Hoe stom heb ik kunnen zijn om bij de bouw van het huis maar een put van 5000l te laten steken….. Ik heb dan ook al zitten denken om in ons geval een 2e put van 10.000l bij te steken om hier tuin, vijver en eventueel wasmachine op aan te sluiten.
  Ik heb een paar vragen:
  1) wat zijn jou ervaringen met het wassen op regenwater? Ik lees dat dit enkel kan met de juiste filters en dat sommige nogal eens geurproblemen hebben?
  2) Die geurproblemen kunnen komen doordat water in de put te lang stil staat. Dat is een beetje mijn vrees met een eventuele 2e put stel we krijgen, tegen verwachting in, toch weer natte zomers dan heb ik de 2e put niet echt nodig en kan dit water dus gaan stinken, of zit ik hier mis? Wat zijn jou ervaringen of kennis hierover?
  3) Hoe heb je de aansluitingen gemaakt? Met andere woorden hoe pomp je het water op van je nieuwe put of laat je dit in de put lopen waarin je pomp naar de woning staat?

  Alvast dank en altijd super interessant om je posts te lezen!

 2. @Luc:
  1) Ik heb weinig of geen problemen met wassen/douchen op regenwater. De enige filter die na de pomp zit is er een van 25 micron (zo’n wit touw op een buisje). Ik vervang die om het jaar. De regenwaterput heeft een trage toeloop (http://doehetbeterzelf.com/?p=543) zodat het vuil niet opwoelt tijdens een regenbui en een filterbuis (http://doehetbeterzelf.com/?p=2541) om bladeren tegen te houden. Ergens om de 5 jaar kuis ik de put uit om alle slib en zand eruit te halen. De aanzuigdarm is drijvend (http://doehetbeterzelf.com/?p=548) zodat je altijd van de bovenste laag water zuigt.
  In het begin was het water licht bruin van kleur, maar dat kwam door het roofing dak van de garage. De eerste jaren geeft roofing een beetje kleur af. Na het schilderen van het dak met speciale coating was dat probleem opgelost.

  Het regenwater in de put stinkt nooit. Ik heb wel al een paar keer geur in het water gehad. Na één of twee emmers water aftappen was dat weer gedaan, een paar dagen later zonder water afnemen stonk het weer.

  Ik heb toen ontdekt dat het niet aan het water in de put lag, maar aan de buizen-pomp-filter. Dat was telkens na een week verlof dat er geen water afgetapt was en de filter redelijk zwart zag. Dan beginnen anaërobe bacteriën te groeien en begint het te stinken. De filter vervangen was niet voldoende, de bacteriën zaten ook in de leidingen. Ik los dat op door de filter te vervangen, aanzuigdarm uit de put halen en in een kuip (40 liter water met een goede scheut javel) te steken. Dan water aftappen tot je javel begint te ruiken aan de kraan. Kraan terug dicht, 10 minuten wachten, weer water aftappen, 10 minuten wachten, enz tot de kuip met javelwater bijna leeg is (geen lucht aanzuigen). Dan aanzuigdarm afspoelen met water en terug in de put steken, water laten lopen uit de kraan tot de javel geur weg is. Dan is het weer goed voor een jaar tot ik weer eens op verlof ga 😉 Ik denk niet dat dit een probleem zou zijn als er een paar keer per week water afgetapt wordt van het systeem.

  2) Geurproblemen in de put kan je enkel krijgen als er veel organisch materiaal in terecht komt (bladafval en zo). Als er een filter op de watertoevoer zit om dit tegen te houden, komt er enkel zand en stof in terecht, en dat zal niet voor stank zorgen. Als je een paar jaar het water niet nodig hebt en dan plots wel, kan je best zorgen dat je aanzuigdarm niet op de grond ligt. Enkel water tot 10cm boven de bodem uitpompen, de rest kan het slib bevatten en dat pomp je beter in de tuin of de riool.

  3) Naar de nieuwe put had ik al een buis in de grond voorzien als overloop van de put achter mijn huis naar deze in de voortuin. Er is ook een overloop voorzien van de nieuwe put naar de riool. Omgekeerd is niets voorzien (hoogteverschil in de verkeerde richting). De nieuwe put ligt op ongeveer 10 m van de voorkant van mijn huis. Daar gaat een buis van de goot van het dak de grond in naar de put achter mijn huis. Ik heb daar bovenaan (op de horizontale buis) een gat van 5cm in gemaakt en een pvc buisje met schroefdop ingelijmd. Als ik water uit mijn voorste put in mijn achterste zal moeten krijgen, dan heb ik een pomp met 10m darm nodig om het tot in de buis te krijgen, en dan loopt het naar de put langs achter. Ik ga dit dus in de zomer manueel moeten doen, er is niets automatisch voorzien.

 3. Beste,

  Mag ik vragen welke firma de graafwerken deden.
  Waarom geen ronde put? Is er verschil in prijs voor de putten en de graafwerken?

  Groeten Bart

 4. @ Bart: rechthoekige putten zijn minder hoog, dus moeten ze minder diep graven. Hoe dieper je moet graven, hoe meer kans dat zijkanten instorten tijdens het graven. Werken zijn uitgevoerd door Delaegro uit Destelbergen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.