Verberg de rommel…

Ik heb een hoek in mijn tuin achter de garage waar ik rommel zet waarvan ik denk dat ik het ooit nog eens zal kunnen gebruiken.  Noem het een stort, noem het een kringloophoekje, noem het een openluchtberging, maakt me niet uit.  Maar ik moet toegeven dat het uitzicht me ook wel een beetje stoorde.  Een 4-tal jaar geleden had ik 2 schermen gemaakt van 2m x 2m van oude takken met het gedacht dat ik die ooit wel zou kunnen gebruiken.  Nu was het eindelijk zover (voor die takken rot zijn zullen ze toch nog voor iets gediend hebben).

Mijn hoekje met spullen die ik ooit nog zou kunnen gebruiken...
Nog steeds hetzelfde hoekje, maar een beetje gecamoufleerd.

Spijtig genoeg heb ik geen foto’s gemaakt toen ik die schermen aan het maken was.  Ik zal toch proberen te beschrijven hoe ze te maken.  Op onderstaande foto staan 2 soorten : rechts gemaakt van een of andere conifeer, links gemaakt van takken van hazelaar.

1. Er zijn 3 takken die verticaal staan.  Die moet je met spanklemmen onderaan vastmaken aan een plank zodat ze rechtop blijven staan.

2. Dan moet je de eerste tak er horizontaal tussen weven : voor de linkse verticale stok, achter de middelste verticale stok, en voor de rechtse verticale stok.  Dit is een beetje wringen, het gaat makkelijk als je ze vanboven insteekt en naar beneden schuift.

3. De volgende horizontale tak : achter de linkse verticale stok, voor de middelste verticale stok, en achter de rechtse verticale stok.  De horizontale stokken zitten dus afwisselend “voor – achter – voor” een horizontale stok.  Hierdoor klemmen alle takken vast en heb je geen nagels of vijzen nodig om de takken op hun plaats te houden.

4. Blijf 2 en 3 herhalen tot je boven bent.  Denk eraan dat je véél takken nodig hebt om een scherm van 2m x 2m te maken (65 in mijn geval).

5.  Als je klaar bent, zaag de uiteinden recht af met een (cirkel)zaag zodat je een mooi rechthoekig scherm krijgt.

4 thoughts on “Verberg de rommel…”

 1. schoon scherm! maar wanneer snoei je die hazelaar als die takken toch een beetje soepel moeten zijn. Waarschijnlijk gaan we onze hazelaar komende jaar eens flink snoeien en ik vind die schermen prachtig, geen handeltje aan het opzetten 🙂

  Voor de rest leuke site waar ik geregeld naar toe kom 🙂

  btw hoe is het met uw broedsel?

  Groetjes van de Stadsmus na verbouwingen een bosmus

 2. Lotte :

  Die takken moeten niet soepel zijn. Van mij lagen ze al 2 jaar op een hoop in de tuin, dus ze waren al droog toen ik ze gebruikte. Ook al zijn ze droog, dan nog zijn ze buigzaam, en zoveel moeten die niet gebogen worden om het scherm te vlechten. Ik heb er al verschillende op bezoek gehad die interesse hadden in die schermen. In de handel kosten die veel geld, maar ik ben toch content dat ik ze zelf eindelijk gebruikt heb. Wie weet kan ik er binnen een paar jaar maken met bamboe.

  Blij dat je de site leuk vind 😉

  De eitjes liggen lekker te sudderen in de broedmachine, en 2 keer per dag draai ik ze. Als de gynecoloog het goed uitgerekend heeft, is de bevalling voorzien op 12 mei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.