Metselen van de trap en boordstenen

Boordstenen of randafwerking aan een vijver zijn zeer belangrijk, gewoon al voor het esthetische aspect (zie laatste punt bij aandachtspunten).  Ik heb gekozen voor graniet boordstenen, en traptreden uit hetzelfde materiaal.   Ondertussen kan ik 2 minpuntjes meegeven over die boordstenen : ze waren niet volledig gehamerd, dus heb ik dat zelf nog moeten doen.  Een ander minpunt is dat ze nogal groot zijn (1 m lang) en 60 kg wegen.  Ik had bij Boels een tafelzaagmachine gehuurd om ze in 2 te zagen, maar dat viel nogal tegen : een half uur om 1 boordsteen in 2 te krijgen…  Na 5 van de 40 gezaagd te hebben, heb ik (en de zaagmachine : pomp van de waterkoeling kapot) het opgegeven.  Dan maar beslist om de boordstenen in hun geheel te leggen.

1. De trap :

Ik heb eerst een tekening gemaakt op schaal om te weten hoever van de rand ik moest beginnen met de eerste trede.  Dat kwam op 2,1 m uit in mijn geval.  Om niet te hoog uit te komen, mocht ik ook geen voeg hebben tussen de treden.  De traptreden zijn 50 cm breed, 15 cm hoog en 35 cm lang.  Ik laat iedere steen 10 cm op de andere rusten, zodat er een trede is van 25 cm.

Op de juiste afstand wat mortel op de EPDM leggen.
De treden waterpas kloppen. (Poes verwijderen voor je volgende trede legt))

Onder de stenen mets ik betonblokken op hun zijkant zodat ik een hoogte van 14 cm heb.  Dan heb ik nog 1 cm over om mortel onder de trede te leggen (tussen betonblok en trede).  Het stuk van 10 cm dat de trede op de ander ligt, is zonder mortel.

Blok na blok, trede na trede gaat dit verder. Via de balken langs de rechterkant laat ik de traptreden van 62 kg naar beneden glijden.
8 treden later en ik ben boven.

Mijn eerste (belangrijke) blooper : de laatste trede ligt meer dan 10 cm op de vorige.  Ik was vergeten van er rekening mee te houden dat de wand schuin loopt, waardoor de bovenste trede met zijn onderkant tegen de wand zit, en de bovenkant op 3-4 cm van de rand zit…

Na het "cementeren" van de betonblokken is dit het eindresultaat. Ik ben fier op mezelf (behalve op de blooper van hierboven).

2. De boordstenen.

Voor de zekerheid heb ik alle waterpas-merktekens op de palen rond de vijver nog eens gecontroleerd met een pasdarm.  Dan heb ik mijn eerste steen geplaatst, een traptrede op de overgang van het zwemgedeelte naar het filtergedeelte.  Ik smeer eerst de EPDM in met compactuna (soort lijm voor in mortel), dan mortel erop en dan mijn steen, en kloppen tot die waterpas ligt in alle richtingen.  Ik weet niet of die compactuna echt nodig is, maar het zorgt voor een betere kleefkracht.

Mijn nul-punt van de boordstenen. Alles moet waterpas zijn in vergelijking hiermee.

Na 3 traptreden op de overgang gemetst te hebben, ben ik in de andere richting verdergegaan met boordstenen.  Deze liggen boven het diepe deel van de vijver, en daar staat reeds 50 cm water in.  Als ik deze week nog water wil bijvullen, dan kan ik beter eerst boordstenen boven het diepe deel afwerken, want ik moet vanuit de vijver opvoegen.  Als het water nog een halve meter hoger zou staan, dan zou mijn klokkenspel te koud hebben tijdens het voegen (momenteel is het water 19°C)

Koud aan de beentjes...
Ik gebruik 2 blokjes die ongeveer even dik zijn als de mortellaag. Daarop zet ik de de boordsteen rechtop, en dan kantel ik die op de mortel. Op die manier duwt de steen niet teveel mortel in de vijver.

Omdat ik het “waterpas liggen van de steen” controleer t.o.v. de steen links ervan, kan er na een aantal stenen een beetje afwijking zijn.  Om dat te controleren span ik een touw over de vijver ter hoogte van de merktekens van de paaltjes.  Ik had toch al een afwijking van 2 mm na 7 stenen.

Controle van het waterpas liggen...
Zover zit ik al...

Ik de hoeken zit ik nog met een paar gaten, maar daarvoor moeten de stenen in verstek gezaagd worden.  Ofwel huur ik nog eens die tafelzaagmachine, ofwel informeer ik eens of ze die stenen kunnen verzagen waar ik ze gekocht heb.  Wie weet hebben die nog professioneler materiaal daarvoor dan bij Boels.

Update 6-7-2011 :

Ondertussen zijn de hoekstenen verzaagd, heb ik laten doen, anders was ik weeral een dag bezig met zagen alleen, en die mannen hebben het in 3 uur tijd gedaan.

Als laatste heb ik een strook mortel langs de buitenkant van de boordstenen geplakt, zodanig dat de folie en beschermdoek rechtop tegen de stenen staan.  Op die manier heb ik een waterdicht vijver tot aan de bovenrand van de stenen.  Vervolgens beschermdoek en folie afknippen tot net onder de steenrand, en de gleuf opvullen met aarde.

Dit gleufje moet nog opgevuld worden met aarde.

 

 

14 thoughts on “Metselen van de trap en boordstenen”

 1. Chique man !!!!

  Doe zo verder zou ik zeggen. De eindmeet begint in zicht te komen. Heel raar om te zeggen, we bouwen beiden een zwemvijver en toch is het verschil gigantisch 🙂

  Als het maandag niet regent komt iemand hier epdm “plakken” in het zwemgedeelte. Filtergedeelte heb ik zelf gedaan omdat dat toch een pak goedkoper is en “niet zo nauw steekt”. Het lastigste was wel al die lava er in doen!

  Geloof me gerust man !!! je zult nog zweten 🙂

  Grtz Tommy

 2. Sjiecke dingens… btw kan die pomp in mijn vijverke dan geen kwaad, want hier deed je dat ook zo onder water?!

 3. Ik heb ooit eens gehoord dat vijverwater niet in aanraking mag komen met beton/cement. Klopt dit of is dit geen probleem? Ik zie namelijk dat jij de trap gewoon op de folie gemetseld hebt.

 4. @René: ik heb dat nog nooit gehoord. Bij mij is het in ieder geval geen probleem. Cement wordt keihard als het onder water staat, het is ook niet giftig voor mijn vissen.

 5. Hoi Andy, hoe bevalt de vijver 2 jaar later? Ik ben bezig met een plan voor een zelfbouw Zwemvijver. Nu twijfel ik over het metselen van de trap onder of op de folie. Ben jij nog steeds blij met je trap op de folie? Groet Jelle

 6. @Jelle: de zwemvijver ligt er ondertussen 9 jaar. Die trap op de folie beweegt niet. Het zijn natuurlijk zware graniet blokken. Enkele zaken waar je rekening moet mee houden:
  – de folie wordt glad door wieren. Als je je trap onder je folie zou leggen, dan kan het zijn dat je er moeilijk op kan stappen omdat die te glad geworden is.
  – als je trap onder je folie zit, zal het moeilijk zijn om die trap met folie uit te bekleden. Ofwel ga je veel moeten lijmen, ofwel ga je met veel plooien zitten.
  De voegen tussen de boordstenen aan de rand (niet de trap want die zit volledig onder water) komen na een paar jaar hier en daar wel los (door vriezen en dooien, uitzetten door de zon). Om de paar jaar moet ik een paar verticale voegen herstellen. Het heeft geen invloed op de stevigheid van de rand.

 7. Dag Andy,
  ik las ergens dat de EPDM best op 5 cm wordt afgesneden zodat de boordstenen en de mortel nog op het metselwerk van de vijver zouden kunnen hechten. Maar ik laat eerlijk gezegd mijn EPDM ook liever over de boord hangen.
  Hoe zit het ondertussen met de boordstenen en de mortel die je met compactuna op de epdm plaatste? Kleeft die mortel met nog steeds goed na ettelijke winters of blijven de boordstenen vooral door hun gewicht liggen?
  Die tip van de trap boven de folie neem ik alvast mee.
  Groetjes,
  Bart

 8. @Bart: uw epdm moet zeker hoger komen dan uw waterniveau, anders zal je na verloop van tijd water hebben dat weglekt .
  Mijn boordstenen wegen 60kg per stuk. Die blijven voornamelijk liggen door hun gewicht. Hier en daar komen voegen los (zie http://doehetbeterzelf.com/?p=4108) door uitzetten en krimpen. Maar mijn stenen komen niet los.

 9. Dag Andy,
  Ik heb veel inspiratie kunnen halen uit jouw blog. Prachtig. Zit toch nog met één bijkomend vraagje ivm de stabiliteit van de trap. Heb jij onder de epm een fundering voorzien? Ik ben een beetje bang dat door het gewicht de trap, na verloop van tijd, zou kunnen verzakken met alle gevolgen vandien.
  Groeten,
  Bert

 10. @Bert: neen, ik heb geen fundering voorzien. Enkel een laagje stabilise van een 10-tal cm onder de EPDM. Geen probleem met verzakking als de ondergrond stevig is.

 11. Gewoon even informeren bij ervaringsdeskundigen.
  Zou ik mijn vijvervloer op een zandbed met EPDM erbovenop kunnen leggen en de zijmuren er ‘gewoon’ bovenop metsen ? Metsen met betonblokken ( de zogenaamde bierbakken) die ik na elke gemetste rij dan volgiet met beton.?
  Graag jullie mening.
  Alvast bedankt,

 12. Hey Walter. In de VS en Duitsland bouwen ze ook zwemvijvers zo op. Eerst EPDM en daarna kuip een vloer er bovenop. Vooral handig om vrije natuurlijk uitziende vijvers te maken met zwemgedeelte in midden. Wel oppassen voor beschadiging en veelvuldig geotextiel gebruiken (onder en boven EPDM) voor bescherming.

  Grtn Vincent

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.