Metselen : hoe doe je dat ?

Allemaal goed en wel om hier een doe-het-zelf blogje te hebben, een garage en een huis te metselen, maar niet in detail uitleggen hoe je nu eigenlijk moet metselen.  In een andere post had ik al uitgelegd hoe je paslatten moet waterpas zetten zodat je muren verticaal recht komen te staan.  Hoogtelijnen kan je uitzetten met een pasdarm zodat je muur horizontaal vlak komt te staan.  Over mortel maken heb ik ook al iets gezegd.  Het gemakkelijkste is natuurlijk met een betonmolen.  Eerst water (met mortelverbeteraar) erin doen , molen laten draaien, zand bijdoen, kalk en cement toevoegen.  Zorg ervoor dat je in het begin niet teveel water in doet, je kan altijd toevoegen als het mengsel te droog is.   De truc is om de mortel te maken die op opgeklopte slagroom gelijkt (maar dan grijs van kleur).

Mijn mortelslagroom
Mijn mortelslagroom

Om een rechte muur te metsen moet je een koordje volgen.  Die koord hangt tussen 2 palen en is hard opgespannen zodat die niet meer doorhangt.

Dit koordje moet ik volgen.
Dit koordje moet ik volgen.
Met een truweel mortel op de stenen leggen, ongeveer gelijke dikte over de breedte van een volgende steen. Tegen de zijkant van de vorige steen gooi ik wat mortel met een korte stoot, en dan blijft dat (meestal) plakken.
Met een truweel mortel op de stenen leggen, ongeveer gelijke dikte over de breedte van een volgende steen. Tegen de zijkant van de vorige steen gooi ik wat mortel met een korte stoot, en dan blijft dat (meestal) plakken.
De steen er ongeveer goed opzetten. Zoals je ziet is dat nog te hoog volgens het koordje.
De steen er ongeveer goed opzetten. Zoals je ziet is dat nog te hoog volgens het koordje.
Ik gebruik een rubber hamer om die steen voorzichtig op zijn plaats te kloppen. Eerst een paar slagen om die tegen de vorige steen te kloppen tot er wat mortel tussen uit komt, en vervolgens wat naar beneden kloppen tot die gelijk komt met de koord. De truc is ook nog een beetje om ervoor te zorgen dat de onderkant ook mooi gelijk komt met de vorige steen (en niet schuin gekanteld staat naar buiten of naar binnen toe). Echte metsers koppen de steen met hun truweel op zijn plaats, ik ben maar een amateur en gebruik een rubber hamer. Met truweel lukt me dat niet goed.
Ik gebruik een rubber hamer om die steen voorzichtig op zijn plaats te kloppen. Eerst een paar slagen om die tegen de vorige steen te kloppen tot er wat mortel tussen uit komt, en vervolgens wat naar beneden kloppen tot die gelijk komt met de koord. De truc is ook nog een beetje om ervoor te zorgen dat de onderkant ook mooi gelijk komt met de vorige steen (en niet schuin gekanteld staat naar buiten of naar binnen toe). Echte metsers koppen de steen met hun truweel op zijn plaats, ik ben maar een amateur en gebruik een rubber hamer. Met truweel lukt me dat niet goed.
Uit de voegen komt dan wat mortel naar buiten. Dit met je truweel afschrapen, en indien er onvoldoende tussen de voeg zit, aanvullen.
Uit de voegen komt dan wat mortel naar buiten. Dit met je truweel afschrapen, en indien er onvoldoende tussen de voeg zit, aanvullen.
Het eindresultaat : alle voegen mooi gevuld en afgeschraapt. Nog een paar duizend stenen te gaan en je hebt een huis gemetst ;-)
Het eindresultaat : alle voegen mooi gevuld en afgeschraapt. Nog een paar duizend stenen te gaan en je hebt een huis gemetst 😉

12 thoughts on “Metselen : hoe doe je dat ?”

 1. Ok goed dat we het weten want zo eenvoudig is het niet gebleken bij ons, toch niet met de betonblokken… Het vraagt gewoon wat oefening zeker?

  Ik vroeg me ook af hoe ver jij al gevorderd was, maar aangezien er deze maand een reisje ingepland was, zal de vooruitgang misschien wat trager gaan…

 2. @Ann-Sophie : met betonblokken ging dat ook goed bij mij. Mortel mag niet te slap zijn, maar ook niet te droog. Ik zal een dezer dagen op het niveau van het plafond zitten. Ik update telkens dezelfde post zolang ik met de ruwbouw bezig ben.
  http://doehetbeterzelf.com/?p=2603

 3. is uw mortel niet te vet? normaal gesroken zou je geen rubber hamer nodig moeten hebben om de steen goed neer te leggen. Je zou de steen met de hand tot onder koordej moeten kunnen duwen en met de troffel een laatste tikje geven tot ze preceis goed ligt.

 4. @Andy: met veel belangstelling volg ik al een tijdje uw blog. Eerst en vooral wil ik je van harte te feliciteren met met al het puike werk, zowel in de praktijk als op je blog.

  @Ann-Sofie: betonblokken zijn groter en zwaarder, dat maakt het al wat moeilijker, ze slorpen ook snel het water uit de mortel, ik maak ze meestal op voorhand goed nat (eens onderdompelen in een kuip en daarna wat laten uitdruppen)

  algemeen, op foto is het moeilijk te zien of de mortel goed is, een filmpje zou duidelijker zijn. Ik ben natuurlijk zelf ook maar een doe het zelver. Op dit moment volg ik avondschool metselen en daar wordt aangeleerd dat de mortel goed is als je er in een paar keer een ‘goed mortelbroodje’ mee kan maken. Een rubberhamer lijkt me ook wat omslachtig, met een truweel zou dit makkelijk moeten lukken. Best met het metaal en niet met het houten handvat, dat slijt en gaat kapot, da’s zonde. Metselen leren is oefenen, ale, voor mij toch 😉

 5. @Peter : wat bedoel je met ‘te vet’ ? Normaal zou het wel lukken om dat met de troffel te doen denk ik, maar ik heb de gewoonte van het met de rubber hamer lichtjes te tikken. Zal daardoor wel iets trager gaan dan professionelen 😉

 6. @Jef Patat : dat mortelbroodje is bij mij geen probleem. Rubber hamer is inderdaad omslachtiger, maar stiller voor de buren 😉 Ik ga voor mijn verdiep eens proberen om het zonder hamer te doen, maar met de troffel.

 7. Heb je toevallig geen idee hoeveel mortel er zo in een m2 metselwerk kruipt? Kwestie dat we hier ook een budget kunnen op plakken 🙂

 8. @ Ann-Sofie : ik heb een klein betonmolentje. Dus 40 kg zand, daarbij 1/3 cement en met die hoeveelheid mets ik 15 snelbouwstenen van 14 cm breed en 20 cm hoog. Dus 0,9 m2 als ik het goed kan uitrekenen.

 9. hoi ik ben preben ik ben nog maar een amateur ik wil graag weten hoe je best recht kun metsen met snelbouw en facade wil iemand mij daarbij helpen mvg preben

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.