Aansluitingen tweede regenwaterput

Ondertussen heb ik de kraag op mijn tweede regenwaterput gemetst, met de nodige aansluitingen voor aanvoer, afvoer, en overloop naar mijn andere regenwaterput.  Ik was eerst van plan van alles (plat dak garage en dak nieuw huis)  op de filter van mijn eerste regenwaterput aan te sluiten, maar blijkbaar zal de toevoerbuis te klein zijn bij hevige regenbuien.  Ik zal ongeveer 150 m2 dak hebben, en een buis van 110 mm diameter kan slechts een kleine 100 m2 verwerken.  Dus zal ik mijn huis op de grote put aansluiten met een nieuwe filter.  De aansluitingen zijn dus gelijkaardig zoals in mijn eerste put.

Zo’n filter kostte een paar jaar geleden 200 euro, dus als doe-het-zelver ga ik er zelf een in elkaar flansen.  Om te beginnen heb ik 2 moffen en een stukje buis van 110 mm nodig.  Daar zaag ik een boord uit van een 3-tal cm, tot iets minder dan halfweg de diameter (zodat de grijze buis er nog in klemt).  Van die grijze buis moet ik nog een filterbuis maken, maar dat zal ik later eens doen met vliegengaas, of draad met een nog fijnere maaswijdte.  Nu had ik dit volledig stuk nodig om in de kraag van de put te metselen op de juiste afstand en met de juiste helling.  Met kabelbinders heb ik de grijze buis goed vastgeklemd in de oranje, zodat ik ze met de juiste helling kon inmetselen.

Het begin van mijn zelfgemaakte filterbuis
Het begin van mijn zelfgemaakte filterbuis

Op onderstaande foto zie je dat ik de grijze buis al terug uit de 2 moffen geklikt heb.  In de rechterbovenhoek de buis die naar mijn huis zal lopen, om de aanzuigdarm door te steken, en om bij droog weer de put te kunnen bijvullen met leidingwater (hopelijk nooit).  In het midden zit de overloop, die een paar cm onder de toevoerbuis zit.  In de linkerbenedenhoek zit de overloop naar mijn andere regenput.  Onder de filterbuis moet dan nog een goot met trage toevoer komen.

De binnenkant van de kraag
De binnenkant van de kraag
De afgewerkte kraag
De afgewerkte kraag
De overloop naar de andere put
De overloop naar de andere put
Hier heb ik met veel miserie een gat kunnen maken om de buis door te krijgen. Er liep een andere buis in de weg om er vlot aan te kunnen.
Hier heb ik met veel miserie een gat kunnen maken om de buis door te krijgen. Er liep een andere buis in de weg om er vlot aan te kunnen.

Vorige woensdag heb ik nog eens gebeld naar die dienst om te weten of ik nu mocht beginnen met bouwen.  Na 15 dagen mocht ik toch al een bericht gekregen hebben.  Na doorverbonden te zijn naar de verantwoordelijke bleek dat hij pas die dag ging komen kijken !!!  Gelukkig zei hij erbij dat ik mocht beginnen bouwen als ik die dag niets van hem meer hoorde.  Ik heb bewust mijn telefoon niet meer opgenomen die dag 😉   Woensdagavond naar de grondwerker gebeld dat ik groen licht heb van de gemeente, en komende woensdag komt hij de fundering uitgraven, dan zou tegen de middag moeten gedaan zijn, en in de namiddag kan ik beton gieten.  Maandagmorgen bellen naar de betoncentrale en hopen dat ze een betonpomp vrij hebben voor woensdagnamiddag.

Update 21-12-2014 :

Ik heb dit weekend langs een kant van mijn huis de buis voor de afvoer van het regenwater van mijn dak naar mijn regenwaterput in de grond gestoken.

Een kant van mijn huis zal aangesloten worden op deze regenput, de andere kant op mijn andere regenput.
Een kant van mijn huis is aangesloten op deze regenput, de andere kant op mijn andere regenput.
Zijkant met 2 aansluitpunten voor de dakgoot.
Zijkant met 2 aansluitpunten voor de dakgoot.

Update 9/6/2019:

Ik heb eindelijk de filterbuis afgewerkt.  Tijd genoeg gehad om erover na te denken.  De filterbuis in mijn eerste regenwaterput verstopt nogal snel na een regenbui.  Vooral na lange droogte spoelt er in het begin veel stof mee en dat verstopt die fijne mazen in een halfuur zodat de rest van het regenwater gewoon weg spoelt.  Het belangrijkste van zo’n filter is voor mij dat het bladafval niet in de put terecht komt.  Een beetje stof en zand kan volgens mij minder kwaad.  Mijn eerste idee van een buis te maken met vliegengaas als filter heb ik dan maar opgeborgen.  Ik heb een buis gemaakt waar ik gleufjes ingemaakt heb met een slijpschijf met het fijnste blad dat ik kon vinden om tegels te slijpen.  De gleufjes zijn ongeveer 2 mm. 

 

Ik heb hier de gleufjes schuin gemaakt. Het blijkt te werken.
De filterbuis is geplaatst. De inkepingen op het einde zijn om die er makkelijk te kunnen uithalen en om te kunnen kijken of er vuil in zit.
Een tweede buis die ik gemaakt heb is voor in mijn grondwaterput. Hier heb ik de gleufjes recht gemaakt en dichter op elkaar. Nog iets beter dan de bovenstaande buis.

Ondertussen heb ik de overloop/doorstroom van de filters in de 2 regenwaterputten verbonden met mijn grondwaterput. Indien het dus veel regent en mijn putten staan vol, dan zal het regenwater eerst in mijn grondwaterput lopen om het grondwaterniveau aan te vullen, en als deze vol komt te staan, dan zal het overlopen in de regenwaterriool. Sinds een maand is mijn riolering ook gescheiden tot aan de straat.

In mijn grondwaterput heb ik de moffen van de buis net voldoende uitgezaagd om er een filterbuis te kunnen in klikken. De 3de buis rechts onder is een overloop naar een eventueel toekomstige regenwaterput in mijn voortuin. De buis rechts boven loopt naar de regenwaterriool.
De filterbuis is er ingeklikt.
Eventjes testen…
Het werkt. Het grof materiaal blijft in de buis liggen.

14 thoughts on “Aansluitingen tweede regenwaterput”

 1. Beste,
  Ik heb al veel geleerd van uw blogs en mijn regenwaterput is nu klaar op de filterbuis na.
  Vraagje’: hoe heb je de afvoerbuis ( de goot) onder de filterbuis die in de halve moffen geklemd zit vastgemaakt? Of rust die op de trage invoerbuis.
  Alvast dank voor de reactie!
  Met vriendelijke groeten,
  Ludo

 2. @ Ludo : die goot heb ik met “kosselbandjes” vastgemaakt aan die halve moffen. Die hangt dus juist onder filterbuis, en de trage inloop in de put is onderaan aan een baksteen vastgemaakt met “kosselbandjes”.

 3. Hallo, Ik ga binnenkort ook een regenwaterput steken. Is de jouwe volledig zelf gemetst of gekocht en geplaatst? Wat is de aangeraden afwatering van overloop tank tot riool aan de straat ?

  Mvg,
  Andy

 4. @Andy : mijn regenwaterput is gekocht en geplaatst. De afwatering moet maar een heel kleine helling hebben, ik denk dat 0,5 cm per m voldoende is.

 5. Bedankt voor de info! Nog een ander vraagje…heb je enig detectiemeting voor het bepalen van het niveau van het water in het vat? En zoja, hetwelk?

 6. @Andy : neen, ik heb been systeem om het niveau te meten. Ik zal af en toe de put eens opendoen om te kijken 😉

 7. Beste,

  Zeer interessante blog! Hoe heb je dat mangat zo mooi uit gecementeerd? Enkel met plakspaan of heb je het gepolierd?

  Alvast bedankt!

  Grtz, Maarten

 8. Besten, ik ben de plannen voor aansluiting op mijn regenwaterput volledig aan het afstemmen op de info die hier gegeven is. Nu vraag ik me af, als ik in mijn dakgoten een bladvanger aanbreng in de vorm van zo een netten die je opgerold over de volledige lengte van je dakgoot plaatst, heb ik dan nog zo een filterbuis nodig?
  Ik ga morgen beginnen met buizen aansluiten dus graag snel input, enne alvast bedankt hé, ik ben super content dat ik deze site gevonden heb…

 9. @Davy: een filterbuis is niet verplicht hé. De filter die er in zit is met gaasopeningen van 1 mm. Als je netten in je goten legt, dan zal dat waarschijnlijk een maasopening hebben van een cm, dus kan klein vuil er nog doorspoelen.

 10. Hoi,
  Werk je met een darm tussen de twee waterputten (communicerende vaten) die het waterpeil van beide waterputten gelijk houdt?

 11. @Luc: neen, geen communicerende vaten. De ene loop over in de andere als er een vol is.

 12. Dag Andy,

  Ben de zoveelste die door je geweldige blog de moed en inspiratie haalt om zoveel mogelijk zelf te doen.
  Ik weet dat je als doe het zelver geen putdeksels kan namaken.
  Waar heb jij ze gehaald? Gewoon bij de bouwhandel?

  bedankt
  Stefan

 13. @ stefan: die beton putdeksels zijn bij de put geleverd, metalen putdeksels (klinkerdeksels) koop ik in een bouwhandel.
  Ik heb zelf nog beton putdeksels gegoten, maar die zijn zo stevig niet als deze die bij de put geleverd worden. Ik denk dat ik die meer had moeten trillen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.